Miért olcsó a magyar föld?

2010. szeptember 06. 11:54

Lengyelországban és Csehországban kétszer annyiba kerül egy hektár termőföld, mint hazánkban. Raskó György agrárközgazdász szerint ennek oka, hogy Magyarországon néhány tőkeerős vállalat tartja alacsonyan a föld árát - írja a Hírszerző.

2010. szeptember 06. 11:54
Az EU-ban csupán Romániában és Bulgáriában olcsóbb egy hektár föld, mint Magyarországon. Az Európai Bizottság 2009-es adatai szerint egy hektár termőföld Magyarországon 2500 euróba kerül, míg Romániában ez az összeg 2000, Bulgáriában pedig 2400 euró. Csehországban és Lengyelországban a föld értéke magyar árszint duplája, míg Ausztriában az összeg 8 ezer euró.
 
Raskó György agrárközgazdász a Hírszerzőnek elmondta, az árkülönbségek két okra vezethetők vissza. Az egyik a népsűrűség és a megművelhető földterület mennyisége - a sűrűn lakott, és kevés termőfölddel rendelkező országokban a föld ára magasabb. A másik ok az adott birtok jövedelemtermelő képessége: Magyarországon a haszon nagy részét integrátorok fölözik le, amely cégek eszközökkel látják el a gazdákat, cserébe azonban termelői áron veszik át a terményt. A magyar földpiacon jelenlévő néhány tőkeerős nagyvállalat abban érdekelt, hogy versenytársak hiányában ők jussanak kedvező áron földhöz.
 
Raskó a Hírszerzőnek nyilatkozva kifogásolta, hogy jogi személy nem vásárolhat földet Magyarországon, illetve elmondta, a külföldiek teljes kizárása a földtulajdonlásból megakadályozza a tőke beáramlását.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
19820120
2010. szeptember 06. 14:20
A Balatontól 10 kilométerre van egy 10 hektáros magas besorolású szántónk. Jelenleg a helyi termelőszövetkezet bérli évi (!) 120.000,- Ft-ért. Az eddigi legmagasabb ajánlat érte 3.000.000,- ft volt. * Milyen 2.500,- euró? És igen. Az embert hülyének nézik, mert megtehetik. Évekig mesterségesen alacsonyan tartották az árakat, most meg megy a para, hogy (hörrhörrhörr) mi lesz, ha a külföldiek keze, ide is beteszi a lábát. Megmondom: felvásárolják a földeket normális áron. Talán nagyobb támogatást kellett volna adni a gazdáknak, hogy azt földvásárlásra fordíthassák, nem pedig 10-20 hektáros gazdáknak hitelt adni dzsóndír traktorokra. És talán jobban kellett volna támogatni a szövetkezeti formát, mert úgy nem mazsolakirályságok lennének Mo-n és talán labdába is rúghatnának a gazdálkodók külföldön is, és bezony volna verseny, ami felhajtaná a föld árát. Most már mindegy. Hiába minden igyekezet. A föld ára nem fogja elérni a kívánt szintet és amire annyi lesz a moratóriumnak, sz@rért hugggyért fogják felvásárolni, így is, úgy is. Előbb kellett volna gondolkodni, nem pedig hülyeségeket beszélni a családi gazdaságokról, meg a földárakról. * a szerző paraszt
Vhailor
2010. szeptember 06. 12:29
Idegen tőke = idegen uralom. Inkább ezen kellene változtatni: "Magyarországon a haszon nagy részét integrátorok fölözik le, amely cégek eszközökkel látják el a gazdákat, cserébe azonban termelői áron veszik át a terményt"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!