Mennyit érnek a szankciók valójában?

2022. december 15. 20:16

Csak az október végéig tartó hét hónapos időszakban az orosz vámhatóságok adatai szerint 2,6 milliárd dollár értékű mikroelektronikai áru érkezett Oroszországba.

2022. december 15. 20:16
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„A keddi napon felettébb érdekes tényfeltáró riportot tett közzé a Reuters hírügynökség az Oroszországot érintő informatikai szankciók kapcsán. Míg a háború kitörése után a nyugati nagyvállalatok kivonulásával papíron le kellett volna állnia az Oroszországba irányuló félvezető importnak, a valóság teljesen más képet mutat.

Csak az október végéig tartó hét hónapos időszakban az orosz vámhatóságok adatai szerint 2,6 milliárd dollár értékű mikroelektronikai áru érkezett Oroszországba. Utóbbiból legalább 777 millió dollárnyi nyugati nagyvállalatok terméke.

Ráadásul az elemzés során az esetleges torzítások minimalizálása érdekében a Reuters szándékosan nem vette figyelembe a február 25. és március 31. közti szállításokat, mivel ezek már vélhetően a szankciók bevezetése, illetve a nyugati vállalatok kivonulása előtt úton lehettek.

Példának okáért az egyik legnagyobb informatikai szereplőként ismert amerikai Intel hiába jelentette be még március 3-án oroszországi tevékenységének és szállításainak felfüggesztését, mindez csak az érme egyik fele. Ugyanis a nyilvánosan elérhető orosz vámügyi nyilvántartások szerint még hivatalos oroszországi jelenlét hiányában is az április és október közti időszakban mintegy 457 millió dollárnyi Intel termék került végső soron Oroszországba.

Elég csak az orosz Amazonként emlegetett Ozon online áruház felületére felnézzünk, ahol a mobiltelefonoktól kezdve a grafikus kártyákon át minden, nyugaton is kapható mindennapi elektronikai eszköz megtalálható. Némely esetben a magyarországi árnál kedvezőbben.

Természetesen a megkeresett nagyvállalatok, mint az Intel, AMD, Texas Instruments vagy a német Infineon mind tagadták, hogy termékeiket Oroszországba szállították volna, illetve az exportkontroll megerősítésére tettek ígéretet. Ám Iránhoz hasonlóan Moszkvának már több éves gyakorlata van a korlátozások megkerülésében. Oroszország egyszerűen pár külföldi leányvállalat alapításával képes ugyanahhoz a termékhez hozzájutni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ChatBot
2022. december 16. 12:26
Fejlett nyugati technológia nélkül az orosz ipar, mezőgazdaság és hadsereg nem fenntartható.
citromosParizer
2022. december 16. 09:51
ki is hitte, hogy a profit orientált cégek tényleg veszíteni akarnak egy ekkora piacot? ha a 2014-től életben lévő fegyverembargót megszeghette egy csomó nyugat-európai fegyvergyártó (érdekes, hogy őket nem veszik elő), majd egy pl videokártya gyártó fog kimaradni a buliból?
blondiner
2022. december 16. 08:54
A 2014-es szankciók idején történt: A magyar almát nem szállíthattuk Oroszországnak. Macedón és szerb cégek vitték közvetítőként. Az USA ugyanekkor vásárolt közel 100 MI75 harci helikoptert az oroszoktól, azzal az indokkal, hogy az afgán pilóták az orosz technikát ismerik :D A szankciók már akkor is működtek :D
istvanpeter
2022. december 16. 08:46
Jó, de az európai nemzetek tönkretétele azért elég szépen halad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!