Erdélyt is a schengeni övezetbe

2022. október 21. 14:46

Most már az állam- és kormányfőkön a sor, hogy decemberi ülésükön ne csak beszéljenek az európai egységről, hanem tegyenek is érte valamit.

2022. október 21. 14:46
null
Zsigmond Barna Pál
Facebook

„Magyarország régóta támogatja Románia felvételét, azonban ehhez a tagországok egyhangú támogatására lenne szükség, ami eddig nem jött össze. Hol Németország, hol Finnország, hol pedig Hollandia állt a román és bolgár csatlakozási szándék útjába. Az elutasítás mögött többnyire politikai és gazdasági megfontolások álltak, de jó szokás szerint ezeket sosem mondják ki. Ezért olyan indokokat találnak ki, mint jogállamiság és korrupció.

Azonban érdekes módon, ezek az ő esetükben csak Schengen kapcsán merülnek fel, az uniós forrásokról való megállapodáskor nem jelentenek akadályt. Mindent egybevetve számunkra fontos lenne Románia csatlakozása, a nemzetpolitikai szempont mellet, gazdasági szempontból is. Románia fontos külkereskedelmi partnerünk, nem mindegy, hogy milyen gyorsan jut el az ottani piacokra, vagy az ottani piacokról az áru.

Véleményünk szerint, amit több EU-s vizsgálat is alátámaszt, Románia teljes mértékben eleget tesz a schengeni rendszerhez való csatlakozás technikai előfeltételeinek. Ideje lenne, hogy a hollandok és németek is felhagyjanak kisstílű, önző érdekeik képviseletével és ebben az esetben is az oly sokszor hangoztatott szolidaritás és egyenlőség jegyében járjanak el. Nekünk teljesen mindegy, hogy Konstanca, Rotterdam, vagy Hamburg felől jön az áru, legyen verseny és győzzön a jobb.

Üdvözölöm, hogy az Európai Parlament végre jó döntést hozott és a Tanács számára javasolja Románia és Bulgária Schengenhez való csatlakozását. Most már az állam- és kormányfőkön a sor, hogy decemberi ülésükön ne csak beszéljenek az európai egységről, hanem tegyenek is érte valamit.”

Nyitókép: Zsigmond Barna Pál Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikkadt Szöcske
2022. október 22. 20:10
Az igazi az volna, ha Brassóban útlevélvizsgálat lenne.
BőröndÖdön
2022. október 22. 11:58
Barnus,a te dolgod Anikó asszony köszöntése..ez a te szinted..
KZsani
2022. október 22. 11:51
Pontosan, nagyon jó írás lett!
Búvár Kund
2022. október 22. 10:03
Egy biztos, én innen a román határtól légvonalban kb 10 kilométerre nyugodtan kimondhatom, hogy a migrik schengen nélkül is kis költői túlzással özönlenek befele a határon. Sajnos erről kevés szó esik a médiákban. Ezt a határszakaszt jóval kevésbé védik, mint a szerbet, viszont 2-3 éve nagyon átkaptak erre a részre. Persze igaz, inkább az eszesebbje vagy akinek esetleg jobb a csempésze vagy több lóvéja van. Falu szélén lakom, elég sok agysebészt látok a határban gyalogolni. Ha jelzi vki, mire a rendőrök kiérnek általában már eltünnek. Mikro buszokkal viszik öket beljebb az országban, általában 1-2 motor és/vagy autó biztosítja őket. Mi lesz itt, ha a románokat még schengeni övezetbe is felveszik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!