Lassan a győzelem felé? A legfontosabb orosz fegyvernem harca Ukrajnában

2022. augusztus 27. 09:07

Egy fegyvernem maradt talpon: a tüzérség!

2022. augusztus 27. 09:07
null
Farkas Dániel
Danube Institute

„Április vége óta az orosz tüzérség az, amely a legkomolyabb veszteségeket okozza az ukránoknak a Donyec-medence harcterein. Volodimir Dacenko elemző új adatokkal állt elő az orosz tüzérség méreteire, képességeire, lőszerutánpótlására nézve, amely a háború végkimenetelét is megsejteti.

Az orosz páncélos alakulatoknak súlyos veszteséget okoztak a drónok és a nyugati páncéltörő rakéták a háború elején. A rossz felderítés, gyenge fegyvernemi együttműködés és a csapatokkal mozgó, rendesen működő légvédelem hiánya egyértelművé tette április végére, hogy az oroszok képtelenek megfelelően manőverező harcot folytatni. A gyalogságot ugyanezek a problémák kínozták, ráadásul nyilvánvaló volt a háború elejétől fogva, hogy az élőerőben szenvedett veszteségek a legérzékenyebbek az oroszok számára, hiszen nem akarnak általános mozgósításra kényszerülni.

A légierő, amely az előző két fegyvernem gyengeségeit kiválthatta volna, szintén nem tudott döntő szerepet vállalni. A kis mennyiségű precíziós fegyverkészleteiket elaprózták az oroszok. Ma már úgy tűnik, hogy nem is rendelkeznek ilyen készletekkel.

A Kalibr cirkálórakéták szerepe annyira redukálódott, hogy néhány hetente egy-egy négyes raj megindul a Fekete-tengeren állomásozó hajókról Ukrajna belseje felé, egy-egy talál, a többit lelövik. A nem precíziós bombák és rakéták bevetése pedig mélységesen kockázatos az egyre javuló ukrán légvédelem miatt. Az ukrán légierő sem szűnt meg teljesen, és most is folyamatos fenyegetést jelent. Az orosz légierő nem lenne képes olyan szint alatt tartani a veszteségeit, hogy megérje bevetni repülőcsoportjait tömeges támadásokban.

Egy fegyvernem maradt talpon: a tüzérség, amely a két világháború közötti, még szovjet időszak óta központi jelentőségű fegyvernem Moszkva katonai doktrínáiban. Egységeit legyártani olcsóbb, gyorsabb, a szárazföldi erőkhöz egyszerűbben integrálható. Miközben a nyugati hadseregek ilyen vagy olyan megközelítésben kidolgozták a nagyszabású légi doktrínáikat, a szovjetek a tüzérséget tartották első helyen a nagy tűzcsapásokat végrehajtó fegyvernemek között. A légierő hatótávolsága valóban nagyobb, maga az egész fegyvernem mobilisabb, de egységei sérülékenyebbek, nehezebben pótolhatók, drágábban és bonyolultabban elláthatók.”

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. augusztus 28. 20:40
Csak 1szerű HÖR voltam. De.. Annyit látok ,hogy az oroszok visszafoglalták,ami nekik kell. 13 000 000 Po ruskij grazsdanyin.. A többi a tüzérség dolga. 1szerűen szarrá lövik az U kránokat. Mint Gitlert anno.. Közben éneklik: kattyuuuusaaa,Katttyuuuuussa..
Akitlosz
2022. augusztus 28. 02:55
Kell minden. Nincsen csodafegyvernem. Önmagában a tüzérség sem ér semmit, ha nincsen előtte gyalogság, ami tartja a frontot és nincsen felette, mellette légvédelem, ami megvédi az ellenséges légi erőtől. Amikor egyik fél sincsen nagy fölényben sem a levegőben, sem a szárazföldön, akkor jön el a tüzérség ideje.
elfújta az ellenszél
2022. augusztus 27. 19:31
Sikerült feltalálni a spanyolviaszt Már a tüzértiszt Napóleon háborúi óta nyilvánvaló a tüzérség kulcsszerepe az ütközetekben. Az első világháború mennyiségi változást hozott, mert az élőerő veszteségek 80%-át a tüzérség okozta. A vietnami háborúkban (francia és amerikai oldalon is) nagyon fontos szerepe volt a tüzérségnek, csak erről valahogy kevesebb szó esik mint a látványos légi hadviselésről A mostani fázisban az oroszok jól tudják alkalmazni a drónnal irányított tüzérségi csapások eszközét. Lassú, de nem nagyon drága, és kevés saját veszteséggel jár. Legjobb ellenszere az ukrán propaganda, ami a lassú orosz előrehaladát saját sikerként igyekszik eladni
luisbathhelena
2022. augusztus 27. 15:37
Azért baromság minden doktrinán alapuló fejtegetés, mert ez egy korlátozott háború. Ha az oroszok akarnák, KIjevet kb fél óra alatt porrá bombázzák. És nem a bomba hiányzik hanem a szándék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!