Centrális erőtér után nemzeti blokk

2022. április 17. 11:00

Új rend született, egy domináns párt fejezi ki a mögötte álló társadalmi többség akaratát.

2022. április 17. 11:00
null
Békés Márton
Békés Márton
Magyar Nemzet

„A 2022-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP történelmi győzelmet aratott, nagyobbat, mint a nemzeti együttműködés rendszerének létrejöttét eredményező 2010-es győzelme és a rákövetkező 2014-es és 2018-as, szintén kétharmados felhatalmazással végződő diadalai. Ellenben a hat párt összefogásából álló magyarországi baloldal történelmi vereséget szenvedett: pártjai még egy listán indulva is jócskán kevesebb szavazatot szereztek, mint amikor a megelőző választáson külön-külön próbálkoztak. Mindez nem marad következmények nélkül a magyar pártrendszerre nézve. Jóval nagyobb horderejű változás következett be annál, mintsem hogy – mint több helyütt olvasni lehet – »visszaépült a centrális erőtér«. Nem, itt új rend született.

A tíz évig (2009–2019) tartó centrális erőtér és a rákövetkező, 2019 és 2022 közötti duális pártrendszer után most kezdetét veszi a nemzeti blokk politikai korszaka, amelyben egy domináns kormányzó párt fejezi ki a mögötte álló társadalmi többség akaratát. Röviden arról van szó, hogy a centrális erőtérben a kormányzó párt mellett jobbra és balra is volt egy-egy nálánál kisebb, egymással azonos méretű tömb, amelyek nem tudtak egyesülni. Ennek a felállásnak az vetett véget, hogy a szélek idővel összefogtak, ezáltal a centrummal látszólag azonos erőt képviseltek. A 2022-es választás utáni Országgyűlés összetétele azonban nem e két korábbi forma valamelyikét idézi, hanem teljesen más képet mutat. Most is van egy központi pozícióban lévő pártszövetség, amely viszont minden korábbinál nagyobb, és megint találhatók tőle mindkét irányban kisebb pártok, amelyek összereje azonban távolról sem kelhet vele versenyre.

Mindez nemcsak a hazai pártrendszer újfajta berendezkedését jelenti (domináns kormánypárt és vele még együttesen sem összemérhető kispártok), hanem a magyar társadalom átrendeződését is. Tegyük egyértelművé: a domináns pártrendszer alapja egy olyan nagy pártszövetség, amely széles körű társadalmi szövetséget képvisel. A Fidesz–KDNP-nek nemcsak parlamenti, hanem társadalmi többsége is van. Ez az Orbán-koalíció, vagyis az a társadalmi tömb, amely a nemzeti integráció keretei között az össztársadalmi érdekek érvényesítését várja a kormánytól. 2022 politikai szempontból a domináns pártrendszer kezdete, egyben az Orbán-korszak visszavonhatatlan nyitánya.”

Fotó: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. április 18. 01:55
"Új rend született, egy domináns párt fejezi ki a mögötte álló társadalmi többség akaratát. " Nem fejezi ki. Ha népszavazásokon dőlnének el a közügyek, akkor más döntések születnének, mint ahogyan a Fidesz dönt. Lásd pl. államfőválasztás, halálbüntetés.
konfucius
2022. április 17. 22:01
Nagyon fontos írás. Ma reggel a https://www.mariaradio.ro/elo-adas linken Gyulafehérvárról közvetített Szentmisét hallgattam. Előtte rózsafüzért imádkoztak, a korábban élőben betelefonáló emberek szándékaiért. Zokogó, elkeseredett, reménytelen helyzetben is kitartó, nagyon sok szomorú magyar embert hallottam. Iszonyú fájdalmak szólaltak meg. Üzenném a kormánynak, és minden magyar embernek, hogy az a nemzeti blokk, amely a mi lelkünket, kedvünket, kilátásainkon keresztül felemelte, reménnyel töltötte meg, még alig-alig ért el akár csak Erdélybe ezekhez a végtelenül reményvesztett és szomorú emberekhez. Nagyon de nagyon sok munka van még előttünk! El kell juttatnunk őket is oda, ahol mi most tartunk, már ami a reményt és a jövőbe vetett bizakodást illeti! Mozduljunk meg emberek, valahogyan!
Akitlosz
2022. április 17. 19:06
"Ellenben a hat párt összefogásából álló magyarországi baloldal történelmi vereséget szenvedett: pártjai még egy listán indulva is jócskán kevesebb szavazatot szereztek, mint amikor a megelőző választáson külön-külön próbálkoztak. " Is? Éppen azért. Csak mert egy választónak rokonszenves egy párt abból nem következik, hogy hat párt is az. Akkor is kell a mézes bödön, ha ürülék is van benne? Ha egy listán indulnak, akkor mitől 6 párt? Ha 6 párt, akkor miért egy listán indulnak?
pemete jakab
2022. április 17. 18:59
"társadalmi többség akaratát" Ha két magyar meg akar egyezni, biztos, hogy háromfélét akarnak. Szóval, mi a többség akarata? Kilépjünk az EU-ból vagy ne? Hogy viszonyuljunk az oroszokhoz? Hogy fékezzük meg az inflációt? stb. Nos, kedves fideszesek, várom a többség válaszát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!