A jogállamiságról

2022. február 12. 19:53

A nemzetszocialista és a kommunista diktatúra után most a woke-progresszió diktatúrája fenyeget.

2022. február 12. 19:53
null
Demeter Szilárd – Megadja Gábor
Origo

„Idén február 16-án az Európai Unió Bírósága állást foglal abban a politikafilozófiai (!) vitában, ami a jogállamiság problémáját járja körül az Európai Unióban. Koen Lenaerts, az Európai Bíróság elnöke nemrég egy interjúban beismerte, hogy a testületnek nem is az adott ügyről, hanem az európai integráció jövőjéről kell döntenie.

Fordítsuk le a fentebbi tényközlést, hogy érthetőbbé váljon a helyzet abszurditása: egy gumifogalom értelmezése kapcsán egy elvileg pártatlan intézmény politikai döntést hoz több száz millió európai polgár jövőjéről anélkül, hogy megkérdeznék őket. És hogy még komolytalanabb legyen az egész: az Európai Bíróság azt is tudja, hogy előre megírt ítélete csak fügefalevél abban a zsarolásban, aminek eredményeképpen a baloldal már ismét diktatúrát akar létrehozni Európában. A nemzetszocialista és a kommunista diktatúra után most a woke-progresszió diktatúrája fenyeget.

Hannah Arendt mutatott rá arra, hogy az emberi jog annyit ér, amennyit egy adott politikai közösség és intézményrendszer garantálni tud belőle. A filozófiától tehát kicsit el-, az élethez közelebb lépve hadd ajánljunk egy általánosan érvényesíthető definíciót a t. bíróság figyelmébe: jogállam az, amelyik területének minden négyzetcentiméterén érvényt tud szerezni a törvényeinek, így garantálni tudja állampolgárainak jogait.

Az életszerűség alapján érdemes tehát bevonni a jogállamiság indikátoraiba a nyugat-európai mecsetek és az LMBTQ-közösség, illetve a nők Európában elfogadott jogainak kérdéseit, vagy a Saría versus világi törvények elsőbbségének problémáját. Vizsgálják meg: sétálhatnak-e bárhol szabadon és biztonságban a Lajtán túl zsidók kipában, vagy a nők miniszoknyában? Garantálni tudják-e a szülők jogát, hogy dönthessen gyermeke neveléséről? Biztosítják-e a szólás- és vélemény szabadságát? Még volna pár olyan kérdésünk, ami nem ideológiai fogantatású, hanem a mindennapi tapasztalatból ered.

És ez az, ami Európa jövőjét eldönti.”

Fotó: MTI/EPA/Nicolas Bouvy

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. február 14. 10:48
Őszintén? Nem hiszek abban, hogy a woke-progresszió diktatúrája zajlik, mert ez a transznacionális tőke diktatúrája, amely a Wall Street-hez és az amerikai hitelbankos-hadiiparhoz kötődik. Nevezhetjük így is, mert így függetlenítjük a forrásától, de szerintem itt az idő kimondani azt, ami van. Felesleges arra törekednünk, hogy megfeleljünk a politikailag korrekt sajtó eszméjének.
Senki99Alfonz
2022. február 13. 15:17
Eme magasröptű szerzőpáros figyelmébe ajánlom, hogy D. Tompika is lenyomatta azt a párhuzamot, amit most ők. Hasonló színvonalon. Aztán nem győzött vinnyogva bocsánatot kérni, de mégis menni kellett mielőtt rugták volna. Ki. Az eszmetársaival együtt. Ennek i hasonló vége lesz.
mucsay
2022. február 13. 14:58
össze kéne ereszteni a balos nácizókat meg a jobbos nácizókat, rájuk zárni az ajtót, azt had nácizgassanak el együtt míg mi kezdünk vmi értelmeset az országgal.
istvanpeter
2022. február 13. 11:37
Elvileg és gyakorlatilag is, minden valamire való emberi közösség meghatározott írott és íratlan szabályok szerint működik, vagy is a jogállam léte sehol sem vitatható. Ősidők óta heves viták tárgyát képezi viszont, a szabályozás módja és tartalma. Mint már az eddigi történelem is mutatja, az emberi társadalom és a viszonylag önálló közösségeinek az élete és fejlődése többféle formában is biztosítható. Az teljesen nyilvánvaló, hogy egyéni természetes önzés, harácsolás, agresszió és uralmi mánia hatékony korlátozást igényel, noha az egyes emberek is szeretnének némi szabad mozgásteret. Gyakorlatilag erre találták ki a demokráciát és az alapgond éppen ennek az értelmezésével van. A valódi demokráciában minden hatalom kizárólagos birtokos és tulajdonosa maga a nép, aki az általa választott tisztségviselők és képviselők útján gyakorolja a hatalmát. Ehhez képest, a globalista liberális hatalomvágyók a fékek és ellensúlyok, valamint a kvázi független intézmények és tényezők segítségével állandóan felül akarják vizsgálni és meg akarják változtatni a népakaratot, sőt a hatalmi ágak zavaros meséjével magát a hatalmat is el akarják venni a néptől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!