Az antikommunizmus nálunk a család identitásának része

2021. december 04. 10:04

Fontos számomra, hogy végre ilyen emlékhely születhet. Megtiszteltetés, hogy ötleteimmel segíthettem a munkát.

2021. december 04. 10:04
null
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Facebook

„Az antikommunizmus nálunk a család identitásának része. Az egymást követő generációkból sokan hozzátették ehhez a maguk küzdelmeit, ám a legfontosabb igazodási pont apai nagybátyám, Böszörményi Géza életműve volt és marad örökre. Géza egyike volt annak az 1800 magyarnak, akiket az 50-es években elhurcoltak Recskre, a Rákosi-rendszer titkos kényszermunkatáborába. Faludy Györggyel, meg a nép más veszedelmes ellenségeivel osztozott a fűtetlen barakkon. A közeli kőbányában csaknem halálra dolgoztatták, kívül-belül egy életre megtörték.

Valójában mégsem. Géza még a szocializmusban visszatért a mátrai hegyek közé, hogy —nehezen visszanyert szabadságát újfent kockára téve – dokumentumfilmet forgasson a tábor történetéről. A Recsk c. film —azon túl, hogy elejétől a végéig hátborzongató – egyedülálló a maga nemében, hiszen Géza és társa, Gyarmathy Lívia a bűnösöket is felkutatták és szóra bírták benne. Az igazságot a maga valójában, kompromisszumok nélkül kibontó, titokban elkészült filmet sokan a rendszerváltás egyfajta nyitányának tartják.

A recski tábor egykori bejáratánál ma is áll emlékmű. Nem kérdés azonban, hogy ezen a helyen olyan mementóra van szükség, ami a ma emberének, a szabadságban felnövekvő fiataloknak is képes elmesélni a magyar gulág történetét – s vele azt az egyetemes leckét, hogy miféle sötét valóság húzódik a színesen villódzó utópiák mögött. Mindig, az éppen aktuális ideológiai tartalomtól, tértől és időtől függetlenül.

Fontos számomra, hogy a Zoboki Design & Architecture tervei alapján végre ilyen emlékhely születhet. Megtiszteltetés, hogy ötleteimmel segíthettem a munkát.

Kép: BNG közösségi oldala

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2021. december 05. 00:21
Ez mi ez? Egy jelenet a Tales from the Loop-ból, vagy kifutópálya öngyilkosoknak?
Box Hill
2021. december 04. 16:53
Mikor lesz a vaskefe helyett egy rendes, figurális 56-os emlékmű és egy 56-os emlékmúzeum?
Agnieszka
2021. december 04. 15:31
Felejthetetlenek a deviza hitelből Boldog Karácsonyt reklámok, előtte meg az ámítás a magánnak hazudott nyugdíj pénztár tagság előnyeit ecsetelők.
bpe
2021. december 04. 15:25
indavideón fent van mindhárom rész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!