Hogyan lett Karácsony Gergely egyik legfőbb támasza az MNVK-2 korábbi embere?

2021. szeptember 30. 11:06

Balázs Péter tipikus hálózati figura.

2021. szeptember 30. 11:06
Mező Gábor
Mező Gábor
Facebook

„Hogyan lett Karácsony Gergely egyik legfőbb támasza az MNVK-2 korábbi embere? Az impexes Balázs Péter? Hát hogyne ő lenne!

Balázs Péter tipikus hálózati figura. A kommunista rendszer egyik továbbfejlesztett verziója: Külkeres 2.0.

Antihősünk mondjuk Bauer Miklóssal (ÁVH, majd Komplex) vagy Sarlós Lászlóval (Katonapolitikai Osztály, majd Kultúra Külkereskedelmi Vállalat) szemben nem vett tevékenyen részt a Rákosi-diktatúra kiépítésében. Nem is vehetett volna – ehhez későn született. És ne is gondoljuk róla. De ebben az értelemben tekinthetjük új verziónak is: 2.0, esetleg 3.0 – mindegy. Igazán rovott múlt és traumák nélkül.

Életrajza magáért beszél. 1941-ben megszületik, felveszik a Marxra, amit 1963-ra el is végez.

Ezután rögtön az Elektroimpexhez kerül, majd 1969-től a Külkereskedelmi Minisztérium »főelőadója, osztályvezetője«.

Az első nagy dobás 1982-ben következik: a brüsszeli magyar külkereskedelmi kirendeltség vezetője lesz.

Ekkoriban készül róla az a jelentés, amelyben az MNVK-2 emberének nevezi a társszerv, a BM, és ha így tett, azt nyugodtan készpénznek vehetjük. Pontosan tudták, kinél ki dolgozik.

Brüsszel ekkor már régen kulcshelyszín volt, a külkereskedelem zavartalanul folyt a második világháború óta. Ex-nácik és kommunisták között, bárki, bárkivel, a lényeg a haszon, ahogyan Borvendég Zsuzsanna kutatásaiból pontosan ismerjük.

A keleti és nyugati üzletfelek jól jártak (Moszkva és a nagy cégek is a mi zsírunkból táplálkoztak), de az ország eladósodott. Ma is azt nyögjük még. Balázs elvtárs meg kapcsolatokat épített.

1987-től már a Minisztertanács Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője, 1988-tól a Kereskedelmi Minisztérium külgazdaság-politikai főosztályának igazgatója.

Természetesen zavartalanul átmenti magát. Az Antall-kormány alatt ő is államtitkár, ahogyan annyi hálózati figura. Várja az idejét. Mint mondjuk a helyettes államtitkár Szilvásy György.

1994-ben »Harcos« miniszterelnöksége idején már nagykövet Dániában, majd 1997-től Németországban folytatja.

Ezt a pozícióját az első Orbán-kormány idején is megtartja.

Nagy ideje az Apró-Dobrev-klán idején jön el: 2002-től ismét államtitkár, majd 2003 májusától 2004 májusáig a Magyar Köztársaság Állandó Európai Uniós Képviseletének vezetője. 2004 május 1-november 22 között az Európai Bizottság tagja, az első magyar EU-biztos.

Külkeres 2.0 visszatér tehát a kulcshelyszínre, Brüsszelbe. Az első magyar EU-biztos. Pezsgőpukkanás! Egy pohár az orosz elvtársnak is jut?

2009-ben szükség van rá, Bajnai »szakértői« kormányának külügyminisztere, rövid regnálás után együtt buknak.

Ezután ismét illegalitásba vonul, a következő nagy pillanat 2017-ben érkezik, amikor egészen komolyan emlegetik mint miniszterelnök-jelöltet.

Közös lehetne ő is – a hálózat biztosan bólintana.

Tényleg megfelelő figurának tűnik, a neve ismerős a tévéből (már csak a színész-rendező miatt is), kevéssé kompromittálódott, kevéssé lejáratott figura. Ráadásul kékszemű! Egy kis púder és manír, néhány szelet parizer egy szikkadt zsemlével, egy darab hát mögé rejtett brüsszeli pezsgőspohár, pár pre-DK-s Kálmán Olga interjú és kész is van Miniszterelnök 2.0.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pietrosz2.0
2021. szeptember 30. 17:08
Brüsszeli kirendeltségről hazaküldték a titkárnőjét,mert panaszkodott rá,hogy molesztálja.Többször elvált és pofátlanul visszaélt a nőkkel szemben a hatalmával.
adonyi29
2021. szeptember 30. 15:04
Merkelt terebelyes asszonysagnak hivta, igazi uriember es diplomata.
bölcsbagoly
2021. szeptember 30. 13:59
Az MDF/Antall kormány fő bűne a rendszerváltás elszabotálása volt! A hajótöröttjei listájából jól látszik, hogy ez kiknek köszönhető (Kupától Mellárig, Jeszenszkytől BPÁ-sig s a többi semmirekellőig). Nekem mind magyarázgathatják a mosdatói, hogy megzsarolták, országcsőddel fenyegették, mikor tudható volt, hogy azt nem fogják engedni a nyugatiak, de még Gorbacsovék sem. Mindenben az ellenkezőjét tették annak, amit az ország elvárt tőlük! Viszont azt erőltették amire nem volta vevő. Legyen átkozott az egész bagázs ami ebben részt vett. Amúgy Antall fiának a viselkedése, meg az unokahúga férjéé (Jeszenszky Géza) is jellemző ezekre az alakokra.
euphorbiapulcherrima
2021. szeptember 30. 12:45
Karácsony embere a Hálózat része , ergo Karácsony is hálózati figura.Futtatják is mint a lovat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!