A nap, amikor szinte kötelező gyurcsányozni

2021. szeptember 17. 08:30

Az őszödi beszéd kapcsán nem csupán a hazugságra, hanem a megszorításokra, a zsákutcás gyurcsányi politikákra is emlékeztetni kell.

2021. szeptember 17. 08:30
null
Kacsoh Dániel
Mandiner

A baloldali ellenzék, miközben lassan harminc éve orbánozik, kikéri magának a gyurcsányozást. Így tesznek a véleményvezéreik és az összefogósdiban részt vevő pártok is, köztük immár a 2006 őszi véres események nyomán párttá formálódó Jobbik. De érdemes kiemelni az LMP-t és a Momentumot is, akik szintén részben a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett, 2010 előtti időszak politikájával szemben alakultak meg.

Mostanra azonban valamennyiüket bedarálta az immár a Demokratikus Koalíció elnökeként vigéckedő nagy taktikus. Innentől kezdve botorság megkérdőjelezni Gyurcsány számos egyéb körülményből is levezethető befolyását.

De szeptember 17-én ettől függetlenül is szinte kötelező gyurcsányozni. Akkor is kellene, ha az őszödi zárt MSZP-s frakcióülésen elmondott hírhedt beszéd szerzője és előadója ma már legfeljebb kibaszott jó könyveket írna a modern magyar baloldalról, s nem lenne aktív politikus.

Csakhogy az. Nem kicsit, nagyon.

Ismét a hatalomba készül. Vagyis igenis mindennél relevánsabb visszaidézni a történteket.

Ha a kiszivárogtatás nyomán induló tüntetésekről, illetve az azokra adott brutális rendőri fellépésről gyakran is esik szó, kevesebbet hallani az évfordulók során arról, pontosan mi is következett a beszéd elhangzását követő hónapokban. Pedig valójában a hazugságok már az újabb MSZP-SZDSZ-kormányzást hozó választás utáni nyáron lelepleződtek, az őszt meg sem kellett várni. A voksolás előtt ugyebár áfacsökkentésről és kolosszális gazdasági fellendülésről volt szó. „Gyere bátran, Magyarország!” – hallhattuk az MSZP kampánydalát.

Íme egy tanulságos idézet a kampányidőszakból, 2006 januárjából, a regnáló, éppen évet értékelő miniszterelnöktől:

„Olyan országot szeretnénk, ahol van munka, van tisztességes bér, és a hónap végén nem kell a szomszédba szaladni kölcsönkérni, ahol a gyermekvállalás nem hosszú összeadás és kivonás kérdése, ahol nem egyszerűen csak színes álom a nyugodt otthon, hogy legyen családi autó, vagy ha van, azt háromévente le lehessen cserélni. Hogy nyáron egyszer el lehessen menni nyaralni, és a végén még valamennyit meg is lehessen takarítani. Magyarország legyen olyan hely, ahol egyre nehezebb leszakadni és egyre könnyebb felemelkedni. Ehhez ajánlok programot Magyarországnak, az erős Magyarországért és a büszke köztársaságért.”

Ehelyett jött az első Gyurcsány-csomag. Persze neve is volt: Új egyensúly program.

2006 augusztusában a (teljesség igénye nélkül) a következő intézkedések léptek életbe: a gáz fogyasztói árát átlagosan 30 százalékkal emelték, majd még abban az évben újabb emelések következtek, a voksolás előtt csökkentett áfát visszaemelték, végeredményben 25 százalékra, drágább lett a víz, a távhő, a szemétszállítás, de a cigaretta és az alkohol is. Növelték a munkáltalói és az egészségügyi járulékot, a megtakarítások esetében pedig bevezették a 20 százalékos kamatadót.

A korábban bejelentett adócsökkentései programot elhalasztották, ehelyett jócskán megemelték a személyijövedelem adót, melynek legnagyobb kulcsa így elérte a 40 százalékot, számos adókedvezményt eltöröltek, például a lakáshitelek után járót, de nőtt a gépjárművek átírásának a költsége, tovább belengették az ingatlanadót is – amiről aztán később kiderült, alkotmányellenes.

A gazdaság állapotára jellemző, hogy a Standard and Poor’s mindezek ellenére visszaminősítette Magyarország szuverén adósi besorolását, ugyanis nem látott garanciát a helyzet tartós javulására. Igaza volt: a világgazdasági válság rátett még egy lapáttal az amúgy is padlón lévő magyar gazdaság bajaira.

A 2009-ig tartó megszorító csomagok sorát megnyító 2006-os „csokor” valódi hidegzuhanyként érhette még azokat a választókat is, akik tavasszal hittek a csupa szépet és jót ígérő Gyurcsánynak. És akkor még hátra volt a tandíj, a vizitdíj vagy a kórházi napidíj bevezetése, no meg a töménytelen mennyiségű, végül becsődölt reformok sora.

Vagyis jócskán hangulatban volt a társadalom,

mire az emberek 2006. szeptember 17-e estéjén meghallották a következő mondatokat:

„Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.”

Ezt már mindenki tudta, sőt, a bőrén érezte.

A hazugságot a megszorítások, az adóeemelések igazából már leleplezték, ám ezek a mondatok mégis dermesztően hatottak.

Nem csak a kifejezések és a trágárságok, de amiatt is, hogy Gyurcsány kerek-perec bevallotta: ezt az egészet TUDATOSAN és SZÁNDÉKOSAN csinálták.

Tudatosan és szándékosan verték át a szavazópolgárokat, megfosztva őket a felelős döntéshez szükséges valóság, az ország tényleges állapotának megismerésének lehetőségétől.

A botrányhoz hozzátartozik, hogy a demokratikus és jogállamisági értékekre oly érzékeny uniós intézményeknek ezzel az egésszel nem volt különösebb gondja, ahogy a balliberális elemzői és szakértői holdudvarnak sem nagyon. A kiszivárogtatás után nem csak a rendőrterror következett, hanem a megmagyarázás szényenteljes gyászmunkája, mondván, „meg lehet magyarázni”. Meg persze az újabb és újabb megszorítások.

A képlet tehát egyszerű: 2010 előtt hazugság árán megnyert csődkormányzás, a felelős pedig ma újra bizalmat kérne a választóktól. Böszmeség a javából.

 

Nyitókép: 2006. június 24.Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszél a kétnapos kormányülést követő sajtótájékoztatón a balatonőszödi kormányüdülőben (MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2021. szeptember 17. 16:02
neked minden nap kotelezo.
galancza
2021. szeptember 17. 14:56
Kacsoh úr kérlek alássan! Menjen ki terepre, házról házra ismeretlen emberekhez harcosan (ahogy OV elvárja) Stop gyurcsány aláírást gyűjteni minden nagy-közepes-kis fideszes politikus, kampányszaki, médiaguru, firkász. Aztán utána osszátok az észt!.......Kacsoh úr kérlek alássan! Írjál arról hogy miért nem lett fletó és bandája elítélve, miért maradhattak talpon.....ja hogy ez kurva kényelmetlen téma....és ezért kussolsz erről mint szar a fűben. Kacsoh őr kérlek alássan! A 2018-as választás után egyártelmű lett hogy fletólesz az egyesült ellenzék vezére, de ti csak gögösen vihogtatok,fletóztatok,mert azt hittétek hogy fegyőr sosem áll össze fletóval, a ballik meg végképp nem.Aztán 2019 augusztusában egyértelmű lett hogy mindenki egyesül és fletó irányít.De ti csak gúnyosan röhögtetek, aberrált beképzeltséggel biztosak voltatok Tarlós és minimum 15 kerületi és 17 megyei jogú városi győzelemben,meg abban hogy 2022-ben semmi esélye sem lesz az ellenzéknek,mert úgy is szétesnek addigra......És most itt vagyunk7 hónappal a választás előtt és 50% esélye van győzni a szemkilövető, aljas fletónak. Kacsoh úr kérlek alássan! Kurvára önmagába kéne nézni minden fidezses politikusnak, firkásznak (neked is),médiagurunak,kampányszakinak OV-val az élen. Kacsoh úr kérlek alássan! Nem gondolod hogy bűnösok vagytok abban hogy egy ilyen megfogalmazhatatlanul aljas ellenzéknek van 50%esélye? Nem gondolod hogy a ti is nagyon elkúrtatok valamit az elmúlt években? Nyilván nem,mert ugyebár tu fantasztikus ,hibátlan, alázatos keresztény-konzervatív úriemberek vagytok....még az ereszcsatornán is.....Ha nyernek böszméék abban elsősorban ne az átlagpolgárok lesznek a hibásak (akáérkire is szavaznak), hanem a gőgös, beképzelt fideszes politikusok, kampányszaki, médiaguruk, firkászok (te is). Szóval Kacsoh úr kérlek alássan! Mutassatok példát és azonnal huzzatok ki terpre, hazról házra Stop Gyurcsányt gyűjteni. Meg fogtok döbbeni mennyire más a helyzet mint a kolostorban. Kacsoh úr kérlek alássan! A 2022-es Fidesz győzelem érdekében nézzetek magatokba.Nem kicsit, nagyon!
koronaszepe
2021. szeptember 17. 14:01
„Tiltakozunk a Pesti TV és a PestiSrácok.hu szerkesztőségének ellehetetlenítése miatt! Két hete szerződés és finanszírozás nélkül, teljes bizonytalanságban készítjük a Pesti TV tartalmait. Idáig tudtunk hátrálni, mögöttünk már a szakadék tátong” - írják nyílt levelükben a Pesti TV és a Pesti Srácok munkatársai. „Belviták, emberi gyarlóságok és becsvágyak miatt sok értékes tett és törekvés hullott a padlóra az elmúlt években. Nem hagyhatjuk, hogy a Pesti TV és a PestiSrácok.hu közös szerkesztősége is erre a sorsa jusson! Ébredjenek, akiknek ez a hivatásuk és álljanak mellénk, akiknek fontos a létezésünk!” Semmi szolidaritás, Mandiner! Gyűjtést kellene szervezzetek!
olajfa1
2021. szeptember 17. 13:54
Gyurcsány Ferenc a modern Kun Bála!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!