A kocka el van vetve

2020. december 16. 10:50

Magyarország és Európa emberemlékezet óta a legkeményebb télbe gyalogol bele.

2020. december 16. 10:50
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Hírklikk

„Szabadjon vitázni arról, hogy milyen járványstratégia a helyes, de valamilyet választani kell – ez pedig megtörtént. Most már érdemes tudomásul venni, és alkalmazkodni.

Soha nem voltam karanténellenes: nekem a svéd és a japán modell imponált. Részben mert transzparens, részben mert felnőttként kezeli az állampolgárokat, részben mert nem engedi, hogy a gyógymód pusztítóbb legyen, mint a betegség, részben mert nem a közösségi médiapánik vezérli, részben pedig mert a liberális demokrácia értékeit válsághelyzetben is elsőrendűnek tekinti, és a mindenható közvélemény nyomására sem vesz erőt rajta a kínai típusú rendpártiság.

Ma sem vagyok meggyőződve a karanténpolitika helyességéről, hisz számos szigorúan szabályozó állam van, ahol a járványnak sokkal több a halálos áldozata, mint a rugalmasabban, kevesebb korlátozással védekező országokban. Nem értem, miért jó az embereket nyolc óra előtt boltokba zsúfolni, nem értem, miért rossz, ha valaki este nyolc után kocog vagy sétál egy közparkban, ahogy azt sem értettem, hogy járvány idején miért nyitják meg a stadionok lelátóit. Ja, ezt tulajdonképpen értettem.

A magam érdekében remélem, hogy a fentiekkel nem veszélyeztetem a védekezés hatékonyságát, de bárhol lehet egy párbeszédes vamzer, aki feljelent Polt Péternél, úgyhogy tisztázzuk, miért támogatom az utóbbi hetekben a karanténintézkedéseket – már azon kívül, hogy nem kívánok átélni hajnali házkutatást meg egész napos rendőrségi kihallgatást.

Amikor a Juventus leigazolta a vezetőedzői posztra Antonio Contét, az mindenáron a háromvédős rendszert erőltette, amelyet én egyáltalán nem tartottam korszerűnek, s amellyel szemben szurkolói fórumokon és baráti társaságokban számtalanszor fejtettem ki az érveimet. Azt szerettem volna, hogy a Juventus felállása 4-4-2 vagy 4-3-1-2 legyen, Conte és a klub azonban a 3-5-2 mellett kötelezte el magát – s bár a támadójáték az első félévben sokszor harmatgyenge volt, hátul összeállt a klasszikus Buffon-Chiellini-Bonucci-Barzagli védelem, amely nagyon stabillá tette a csapatot. Annak ellenére, hogy továbbra is a négyvédős szisztéma híve voltam, eszembe sem jutott, hogy idény közben változtatni kellene. Világos volt a képlet: döntött az edző, van egy koncepció, ennek szellemében igazol a klub, és ennek szellemében edz a keret, emellett most már ki kell tartani, ha mégoly sok érv is szól ellene.  Az idény végén a Juventus veretlenül nyerte meg a bajnokságot.

Ugyanígy állok most a járványkezeléshez. Magyarország és Európa emberemlékezet óta a legkeményebb télbe gyalogol bele, belátható időn belül elérhető lesz a vakcina – most már sem realitása, sem értelme nincs nincs változtatni a védekezési stratégián. Most az cselekszik helyesen, aki a kérdezés és a kritika jogát fenntartva fegyelmezetten követi a meghozott előírásokat. Lehet és érdemes is eszmét cserélni arról, hogy a három- vagy a négyvédős hadrend-e a helyes, de az biztos, hogy taktika nélkül a pályára vonulni öngyilkosság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre66
2020. december 17. 13:50
Akkor ezek szerint (már ha mindent így kell hagyni, ahogy van), "csak" kb fél évet kell kibirnunk, mert nagyjából addigra tudják a lakosság 60-70 százalékát beoltani...ez idő alatt komplett ágazatok kerülnek padlóra nem is beszélve azokról a településekről, amelyek turizmusból, ill. gyógyturimusból élnek....mit mondjak remek stratégiai!
Kup Lung
2020. december 16. 13:37
Ja? Ez a Facebook oldala Puzsérnak. Akkor a normálisabb hangját halljuk. ----- A Hírklikk az más. Ott megkérik a fizetség árát. ---- Ez nagyon nem jó így. De hát ő tudja. Vannak megélhetési politikusok meg vannak megélhetési véleményvezérek is. Sajnálatos hogy ő is becsatlakozott közéjük.
74bro
2020. december 16. 13:29
Na-na. Azért van még néhány ember, aki emlékszik '44 telére...
Fenrir
2020. december 16. 13:15
Nem értem Puzsért, mostanság egyre furábbakat (=hülyeséget) ír. Most ennek a cikknek is mi értelme? Szó volt arról, hogy változtatnak a "taktikán"? Nem. Arról volt szó, hogy karácsonyra esetleg jöhet egy kis lazítás. Tehát, ha a kormány bármi enyhítést jelent be jövő héten, akkor jön a következő Puzsi cikk arról, hogy óóó, hát miért nem tartottuk magunkat a szent taktikához? Azért sincs sok értelme minderről tanakodni, mert akármit jelent be a kormány, szerintem mindenki pont úgy fog karácsonyozni ahogy eddig is: a családjával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!