A PNL–RMDSZ–PMP-koalíció látszik a legjobbnak a magyar érdekérvényesítés szempontjából

2020. december 05. 08:29

Ha mégsem kerül kormányra Kelemen Hunor pártja, várhatóan újra felerősödik az általánosnak mondható RMDSZ- és magyarellenesség.

2020. december 05. 08:29
Rosonczy-Kovács Mihály
Nézőpontok blog

„A PNL–USR-Plus koalíció nemcsak az államelnöki palotában, hanem a politikai szalonokban is a legtöbbet emlegetett forgatókönyv, azonban Orbanék számára több szempontból is megfontolandó, hogy inkább hagyják ki a leginkább kézenfekvőnek látszó szövetségest, és helyette csak az RMDSZ-t és a Népi Mozgalom Pártot (PMP) vegyék be a kormányba, amennyiben utóbbi kettő megfelelő számú mandátummal fog rendelkezni. A PNL és az USR szavazótáborai ugyanis részben átfedik egymást, így hosszú távon mindketten a másik gyengítésében érdekeltek. Ezen kívül várhatóan zökkenőmentesebb volna számukra a kormányzati munka a két gyengébb partnerrel, mint a liberális EU-s fősodortól komoly nemzetközi hátszelet kapó USR-vel.

Ahhoz azonban, hogy egyáltalán érdemes legyen a fenti kérdésről beszélni, szükséges, hogy a nemzeti liberálisok, a magyarok és a népi mozgalmiak is a most jósolhatónál valamivel jobban szerepeljenek: a PNL megszerezze – a kormánnyal automatikusan együtt szavazó 17-18 kisebb nemzetiségi képviselővel együtt – a mandátumok 37–39, az RMDSZ és a PMP pedig azok 6–8 százalékát. Erre jelenleg csekély esély mutatkozik. Valószínűbb tehát, hogy a magyar nemzetiségi pártot a kormányzati többség stabilabbá tétele érdekében hívhatják meg a koalícióba.

Amennyiben mégsem kerül kormányra Kelemen Hunor pártja, várhatóan újra felerősödik a kampány idején kevésbé tapasztalható, de a többi párt részéről általánosnak mondható RMDSZ- és magyarellenesség. Bár vannak a magyar–román viszony javítására hajló román politikusok és csoportok, a jelenlegi médiaviszonyok által uralt közvélemény nyomása lehetetlenné teszi az ő hangjuk artikulálását, így a magyar nemzetiségi érdekképviselet kormányzati pozícióból fejthető ki a legjobban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claudius1
2020. december 05. 23:15
és mivan szegény Tőkéssel?
Magyarok Pásztora
2020. december 05. 12:16
Nincs mit csinálni, szavazni kell.
mokány
2020. december 05. 10:47
S P Q R
Takita
2020. december 05. 10:32
Érdekes latolgatás. Ám lehet,hogy bejön, lehet,hogy nem. Romániában sohase lehet tudni, ugyanis ott a politika nem a normál logika szerint működik. Annak hogy az RMDSZ bekerüljön a kormányba, van egy feltétele: be kell jutnia a parlamentbe. Ehhez jó hogy az Erdélyi magyar pártok meg tudtak egyezni . Jó az is .hogy az RMDSZ nemcsak Erdélyben, hanem szerete az országban számit szavazatokra.(Pl Constancában- volt miatta balhé a helyi románoktól.) Gyengit viszont,hogy a romániai magyarok átszavazási szándéka 7%-ra nőtt. (Annak ellenére,hogy az RMDSZ minden ideológiának igyekszik megfelelni.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!