Ha nem megy a közös lista, induljon mindenki külön!

2020. szeptember 24. 09:03

A NER úgy torzította el a politikai versengést, hogy mára az ellenzéknek sem szervezeti, sem anyagi erőforrásai nem maradtak.

2020. szeptember 24. 09:03
Szűcs Zoltán Gábor
Szűcs Zoltán Gábor
Azonnali

„Az ellenzék feladata bonyolult. Létre kell hozni egy választási koalíciót, mert a NER úgy torzította el a politikai versengést, hogy mára az ellenzéknek sem szervezeti, sem anyagi erőforrásai nem maradtak az önálló politizálásra, és oly mértékben telepedett rá az életünkre a rezsim, hogy az élet minden területén lényegben az az egyetlen releváns kérdés: tényleg akarjuk-e, hogy ezt és így tehessék meg velünk, vagy máshogy akarunk élni?

Csakhogy úgy kellene összerakni egy vonzó politikai alternatívát, hogy a hozott anyag meglehetősen vegyes. Az ellenzéki pártok három különböző generációhoz tartoznak. Az MSZP még a kétblokkrendszer öröksége. Az LMP és a Jobbik is még a kétblokkrendszer ellenzékeként születtek. A DK, a Párbeszéd és a Momentum már a NER-re adott válaszok. Az ellenzéki pártok ideológiailag is változatos profilúak: megjelennek náluk zöld, neoliberális, szélsőjobboldali, konzervatív, baloldali értékek és ideológiák.

Mindennek a tetejébe a szavazók az elmúlt két évben hatalmas utat tettek meg az ún. összefogósdi elutasításától (lásd a Jobbik és az LMP relatív jó szereplését a 2018-as parlamenti választáson) az ún. ellenzéki szavazó megszületéséig és az antiorbánista alapú politika elsöprő támogatottságáig. Utóbbit fontos tanulási folyamat eredményének látom, mert az adott politikai környezetben a legértelmesebb választ adja a felmerülő problémákra. De persze ki tudja, milyen lesz a politikai környezet, és hol fog tartani a választók gondolkodása 2022-ben?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hattori
2020. szeptember 28. 17:32
nagyon helyes! ilyen hazaáruló ellenzéknek nem forrás kell, hanem egy kis Szibéria!
antioxi
2020. szeptember 24. 18:29
Az "ellenzéki teljes összefogásnak" a végzetes hibája: Az "utáljuk Orbánt" - on kívül semmilyen értelmes mondanivalójuk ill. programjuk nincs a magyar választók részére. Hatalomra jutásuk után csak káosz várna Magyarországra.
Esvány
2020. szeptember 24. 15:27
"mára az ellenzéknek sem szervezeti, sem anyagi erőforrásai nem maradtak." Magyarul ezt úgy mondják, hogy ez az "ellenzék" a kutyának sem kell. Talán másképp kellene politizálni? Szívesen!
zakar zoltán béla
2020. szeptember 24. 14:28
hanti misi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!