Amtrak Joe a mesék birodalmában

2020. augusztus 24. 08:28

Biden ugyanis nem kevesebbet ígért honfitársainak, mint hogy a fényt hozza el a sötétség helyett, ha őt választják meg november 3-án.

2020. augusztus 24. 08:28
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Ha küldöttekkel nem is, hiszen a koronavírus-járvány miatt jórészt otthon maradtak, de ígéretekkel tele volt a padlás az amerikai demokraták országos konvencióján. A járvány az idén óhatatlanul megtörte azt a lendületet, amelyet a két nagy amerikai párt rendszerint nyár végi konvenciója adni szokott az elnökválasztási kampányoknak. A fanfár ezúttal elmaradt, de a felszólalásokból világossá vált: a demokraták szerint Donald Trump az elmúlt négy évben mindent tönkretett, amihez csak hozzányúlt. Az elnök – állítják róla – végtelenül öntelt és hidegszívű ember, akit nem foglalkoztatnak az amerikaiak napi gondjai, legyen szó a járványhelyzettől kezdve annak megélhetési kövekezményein át a »rendszerszintű rasszizmusig«, akármit jelentsen is ez. A demokraták – ki gondolta volna? – nem megosztani akarják az amerikaiakat, hanem egyesíteni, Joe Biden pedig – ki gondolta volna? – minden amerikai elnöke akar lenni 2021 januárjától, nem csak a demokrata szimpatizánsoké. A 77 éves politikus beszédével az ígéretözön péntek hajnalra mesebeli magasságokat ért el, mintha legalábbis Luke (alias Joe) Skywalker indulna csatába a Galaktikus Birodalom ellen. Biden ugyanis nem kevesebbet ígért honfitársainak, mint hogy a fényt hozza el a sötétség helyett, ha őt választják meg november 3-án.

Csakhogy ebből a fényből az elmúlt ötven évben nem sokat mutatott meg Amtrak Joe, aki azzal érdemelte ki ragadványnevét, hogy évtizedeken át az amerikai vasutak szerelvényein ingázott otthona, a Delaware állambeli Wilmington és a washingtoni Capitolium között. A kis állam szenátoraként, majd a nála jóval karizmatikusabb Barack Obama alelnökeként húzott le egy életet, azt is ügyesen megoldva, hogy mindebből lehetőleg egyetlen karakteres momentumra se emlékezzünk. Bright guys don’t work for the goverment (Az okos fickók nem a kormánynak dolgoznak) – mondja az amerikai, és mintha Bidenre szabták volna a mondást.

Kora előrehaladtával az értelme sem lett csillogóbb; úton-útfélen megsértette a feketéket, noha számít a szavazataikra (90 százalékuk a demokratákra voksol), a nyár derekán pedig azon mulatott az internet vidám népe, hogy egy videófelvételen tényleg így mutatkozik-e be: Joe Biden vagyok, Joe Biden férje…? Obama mellett jól mutatott a 2008-as választási kampányban mindazok szemében, akik őszülő halántékot akartak látni a nyurga fiatal­ember oldalán, akinek egy kenyai ösztöndíjas volt az apja és nem rendelkezett érdemi politikai múlttal. Ugyanúgy jól mutatott, ahogy most Kamala Harris fest jól mellette mindazok szemében, akik unják a keleti parti, idős fehér férfiakat az amerikai nagypolitikában, és friss húst, bevándorlók gyermekét, nőt, színes bőrűt és nyugati partit akarnak a Fehér Ház új lakójaként látni.

Mert most Harrisé a jövő ígérete, legalábbis a demokrata oldalon, ez a közeljövőre nézve garantált. Csúfos vereséget kellene szenvednie novemberben a Biden–Harris párosnak ahhoz, hogy ez ne így történjék. Amikor ugyanis 2016-ban Hillary Clinton meglepetésre elbukta az elnökválasztást Trumppal szemben, olyan nagy svunggal jött a változás szele, hogy egy huszonéves New York-i felszolgálónő, Alexandria Ocasio-Cortez lett a demokraták új csillaga. Ő azonban nemcsak politikai múltjának hiánya okán, de az alsó korhatár miatt alkotmányosan is alkalmatlan egyelőre, hogy alelnök vagy elnök legyen.

Ha Biden legyőzi Trumpot, Harris akár tizenhat évet is eltölthet a Fehér Házban. Nyolcat alelnökként, további nyolcat pedig elnökként. Amikor Franklin D. Roosevelt – aki pedig a nadrágját nem tudta felhúzni segítség nélkül – negyedszer is választást nyert, ám nemsokára meghalt, a világháború pedig lezárult, elfogadták a 22. alkotmánykiegészítést, amely két ciklusban korlátozza az elnöki mandátumot. A jelek szerint tehát bárhol kitörhet a diktatúrapánik. De Bidennek aligha lesz szüksége rá, hogy a 22. alkotmánykiegészítés csillapítsa a hataloméhségét. Eleve egyciklusos elnöknek készül, hogy mielőbb átadhassa a hatalmat Harrisnek, vele együtt pedig a radikális baloldalnak. Egyszerűbb lett volna rögtön Harrist indítani, gondolnánk, minek is egy idős emberrel róni a felesleges köröket, de az amerikai elnökválasztást nem a Momentum székházában tartják. Ahhoz ugyanis a pénz mellett országos ismertség is kell. Trumpnak mind a kettő volt, rá is ért éppen, nyert is 2016-ban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. augusztus 24. 14:36
Na ha az egyik legsetétebb ember hozza oda a "fényt" akkor az USa-nak annyi! Meg a világgazdaságnak is...
Akitlosz
2020. augusztus 24. 12:04
"Ha Biden legyőzi Trumpot, Harris akár tizenhat évet is eltölthet a Fehér Házban. Nyolcat alelnökként, további nyolcat pedig elnökként." Ahhoz Harrisnak is elnökválasztást kellene nyernie kétszer is. És ez semmilyen mértékben nem következik Biden esetleges győzelméből. Ráadásul anélkül is lehetséges. Akár. Szóval ez csak fantáziálás.
Tóth Zoltán
2020. augusztus 24. 11:44
Szeretnék emlékeztetni a korábbi, bővebb eszmefuttatásaimra (mondjuk itt: https://magyarnarancs.hu/publicisztika/most-kell-elkezdeni-beszelni-joe-bidennel-130720 - s bár elismerem, exhibicionizmusnak tűnhet, mégis mindenkinek ajánlom ezek elolvasását, megfontolását), kiegészítésként pedig szeretném egy másik témában írt (mégis szorosan idetartozó) kommentemet a figyelmükbe ajánlani (https://magyarnarancs.hu/kulpol/lukasenka-uj-alkotmanyt-kell-elfogadnunk-ahogy-azt-ti-is-akartatok-132416#kommentek ), melyben Putyin egyik elképzelhető reakciójaként említettem (válaszul/ellenlépésként a fehérorosz helyzettel kapcsolatban): az USA választási procedúráját, sőt, magát az USA-t alaposan felforgathatná egy látványos merénylet az egyik elnökaspiráns, mondjuk Biden ellen. Ebből a szempontból (Trumpot vagy Bident érdemes Putyinnak kiszemelnie) talán a jelenlegi elnök a "védettebb", hiszen Putyin minden bizonnyal kézben tartja őt - "kompromatok" - már elég rég óta, számára talán továbbra is értékes eszköz lehet, miközben Biden gyaníthatóan kívül esik a "hatókörén" (tehát holtában még ígéretesebb). Javaslom, gondolkozzanak el azon, vajon mi történne, amennyiben Biden még a választás lezárulta előtt hirtelen elhalálozna (akár egy teátrális merénylet során, akár "megbetegedve")? Vajon milyen folyamatok indulhatnának viharos gyorsasággal, vajon mekkora lehetőséget kínálnának a Kreml destruktív propagandájának és konspirációinak? Feltételezve, hogy rendkívül gyorsan elkerülné a rivaldafény Fehéroroszországot (és Ukrajnát, stb.), igen jelentősen enyhítené az orosz despotára nehezedő nyomást, egyúttal utat nyitva számára a további machinációkhoz, terjeszkedéshez. Ennek fényében, Putyin vajon kihagyná ezt? És mások? Egy hasonlóképpen releváns szempontból elmélkedve: a köztársaság vagy köztársaságiasság (miként az ókori Rómában, Caesar idejére): már rég halott! Kiüresedetten vált, a római nép hatalmát kisajátítva, a nép számára felérhetetlen patríciusok kicsinyes színjátékává, majd mondhatni, természetes következményként, őket is eltaposva egy önkényuralkodó, diktátor játékszerévé degradálódott - s jelenleg (ismét, univerzális jelentőségű történelmi szabályszerűségek nyomán) épp hasonló folyamat körvonalazódik, melynek dinamikáját a beszámolók alapján sem a demokraták, sem a republikánusok, sem a tudósítók-elemzők nem képesek felfogni. A változás pedig újfent akaratunkkal szemben fog érvényesülni ... "A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ"
figyelő4322
2020. augusztus 24. 09:48
Biden ígéreteivel sok baj van. Az egyik ez: hogyan tud fényt ígérni és hozni másoknak, akinek a fejében is már szinte teljes sötétség honol. Hisz már arra sem emlékezett, hogy ő vajon Joe Biden, vagy Joe Biden férje... Szóval sötétség van odabent, nincsenek otthon, de Szenilis Joe elnök akar lenni. Ha ugyan azt is el nem felejtette már...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!