Kikkel tartozunk össze?

2020. június 02. 17:44

Az értelmiség kedvelt szokása az, hogy absztrakciókat gyárt, majd amit legyártott, abba rögvest beleszeret. Lehet, hogy azért gyártja őket, hogy a saját alkotásaiba tudjon beleszeretni.

2020. június 02. 17:44
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Hajónapló

„Óriási tévedés, hogy az ember kora felnőtt korára kinövi a meséket. És míg gyerekkorában legalább – jobb esetben – a mesékből átszűrődnek az időtlennek, vagy legalábbis a civilizációnk mércéi szerint tartósnak látszó erények, addig a későbbi mesék nettó sületlenségekből állnak.

A kora felnőtt ugyanis képes elhinni, hogy az univerzális és örökké tartó békéhez nem kell más, csak egyszerű emberi elhatározás; hogy nincs szükség határokra, mert az emberiség együvé tartozik (később aztán rájön, hogy határokra szükség van, pusztán arról van szó, hogy némelyik határ rossz helyen van); hogy a nemzetek ideiglenes tákolmányok, és nem a nemzetekhez tartozunk, hanem mindannyian »össze«.

(Rejtély, hogy az önmagát fiatal lázadónak tartó mesehívőnek miért tetszik az a kép, hogy minden ember »össze«tartozik. Akkor már inkább a karantén.)

Az értelmiség kedvelt szokása az, hogy absztrakciókat gyárt, majd amit legyártott, abba rögvest beleszeret. Lehet, hogy azért gyártja őket, hogy a saját alkotásaiba tudjon beleszeretni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. június 03. 12:19
Liberalbolsevista genderista ultraliberalis szociológiai pszichopata médiákusok,politikusok! Asztalhoz! Lehet fefetyelni!
Bell & Sebastian
2020. június 03. 00:23
Nem kell ahhoz vájt fül, csak tapasztalat, hogy akár koromsötétben megállapítsuk egy magyarul beszélőről mindazt, ami számunkra társadalmilag fontos. Azt a poént most kihagynám, ha egzaltált és / vagy beszédhibás, akkor túltenyésztett, nagy biztonsággal belpesti. Ugyanígy a 600 évig dédelgetett kasztrendszerről se Háromszék, sokkal inkább a Gangesz jut az eszünkbe. A faj az, aminek egyedei hajlandóak (és nem _képesek_) egymással szaporodni. Eddig a legjobb Trianon-nekrológ kétség nélkül Megadjáé.
fideszes2022
2020. június 03. 00:12
Várjuk vissza a Hír TV-re! Kár, hogy a törpe G. Fodor kirúgta őket... Sajnos a Fidesz sokszor beáldoz olyan embereket a saját közösségükből akiket nem kéne.
Pelso j.
2020. június 02. 20:50
Veled nem, szerencsémre és elégedettségemre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!