Bizalom kérdése

2020. április 02. 20:01

Ahol nincs bizalom, ott semmi nincs, csak vádaskodás és bűnbakkeresés.

2020. április 02. 20:01
Kárpáti János
168 Óra

„Ahol bizalom van, ott minden van. Összefogás, a helyzet közös felmérése, a szakkérdések szakemberek elé utalása, politikai döntéskényszerben pedig politikai felelősségvállalás. Hatalomtechnikai, pártpolitikai haszonszerzésre irányuló hátsó célok nélkül. Ahol bizalom van, ott szolidaritás is van.

Ahol nincs bizalom, ott semmi nincs, csak vádaskodás és bűnbakkeresés. Ha nincs bizalom, pedig a helyzet sürgető volta miatt nagyon kellene, hogy legyen, ott mindenkinek a bizalom helyreállításán kell dolgoznia. De a döntő lépést annak kell megtennie, akinek a kezében a hatalom – a sorsok és javak fölötti rendelkezés képessége – összpontosul. Igaz ez akkor is, ha azt a vitát meg se nyitjuk, hogy ennek a hatalmi körnek mekkora része volt a bizalom szétzilálásában, szemben a másik, a korábbi hatalmi körrel.

A járvány miatti rendkívüli hatalom időkorlát közé szorításának a követelését a kormányoldal általában azzal hárítja el, hogy nem tudni, például három hónap múlva határozatképes lesz-e a parlament. Felettébb aggasztó lenne, ha valóban abból indulnának ki, hogy addigra talán nem marad elegendő számban olyan képviselő, aki képes megnyomni az igen vagy a nem gombot. Ez meglehetősen életszerűtlen, és Európában egyedülállónak látszó feltételezés.

A Politico című amerikai portálnál tömörebben talán még senki nem összegezte a különleges jogrend dilemmáját. »Van néhány európai uniós vezető, aki viharos időkben is képes arra, hogy különleges felhatalmazás nélkül elkormányozza országát. Vannak mások, akiknek az ellenzéke megbízik abban, hogy nem fog visszaélni az ilyen felhatalmazással. És van Orbán.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parm
2020. április 03. 16:18
Ez is csak egy nagyfülű-nagyorrú a 168tóránál.Lapozzunk.
Greifswald
2020. április 03. 11:17
A bizalmat úgy kell megszerezni, hogy hazudunk éjjel-nappal meg este, aztán ha valakinek nem tetszik, vagy éppen meg meri ünnepelni a Forradalom évfordulóját, azt véresre veretjük, meg kilövetjük a szemét.
CirmoS
2020. április 03. 10:46
A tények : összefogás is van, meg bizalom is! Bolsilibsi Kárpáti legnagyobb bánatára! Persze a beteg torzagyunak ezt felesleges magyarázni, 168 óra alatt sem értené meg!
u.cserkész
2020. április 03. 09:51
Abban igazad van, hogy bizalom nélkül nem könnyű. Orbánnal szemben a bizalom nagy, ezért választottuk meg a Fideszt. Az összes ellenzéki párttal kapcsolatos bizalom a béka segge alatt van. Na, ezzel foglalkozz, és próbáld megmagyarázni magadnak, hogy miért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!