Karácsonyi ajándékok

2019. december 20. 07:15

A másság vélt el nem fogadására oly érzékeny emberekből valamiért mindig akkor illan el az empátia, amikor hitet, vallást ér atrocitás.

2019. december 20. 07:15
Korompay Csilla
Magyar Hírlap

„Obszcén karácsonyi ajándékkal kedveskedett előfizetői százötvenmilliós (!) táborának a Netflix médiaszolgáltató vállalat: a Krisztus első megkísértése című filmben Jézus harmincévesen hazaviszi bemutatni Orlando nevű barátját szüleinek, Máriának és Józsefnek.

A Megváltó tehát homoszexuális, Szűz Mária viszont házasságtörő nő, a tanítványok alkoholisták. A »művet« a brazil Porta dos Fundos – hátsó ajtó – nevű társulat készítette, amely nem először próbálkozik polgárpukkasztással. Más kérdés, miért vásárol meg egy ismeretlen kis csapattól egy, a leggagyibb szappanoperák minőségét is alulmúló rövidfilmet az amerikai szórakoztatóipari óriás­cég. A válaszért nem kell messzire menni, a Net­flix az LMBTQ-közösségek kedvenc szolgáltatója, a Pride.com például rendszeresen reklámozza a streaming csatorna szivárványos filmkínálatát. Van mit. A kisebbeknek rajzfilmsorozat transznemű szuperhősökről, a valamivel idősebbek számára tinisorozat meleg fiatalok románcáról, a felnőttek eddiginél is tökéletesebb kiszolgálása érdekében pedig külön szerződtettek egy nyíltan homoszexuális sztárrendezőt, akiről közölték, »személye meghatározza a globális korszellemet, újradefiniálja a nemiséget, és megváltoztatja a televíziózás történetét«.

Az LMBTQ-szájíznek megfelelő tartalmak nyilván nem mindenkinek tetszenek, de a »maradibb« nézők vélhetően egyszerűen más filmekre kattintanak, így nem hallunk rendszeresen botrányokról. Most azonban a nagy többségében katolikus Brazíliában hatalmas felháborodást keltett a »karácsonyi kiadásként« hirdetett Krisztus első megkísértése, rövid idő alatt kétmillióan szignálták a tiltakozó petíciót. Más országokban is gyűlnek az aláírások, hazánkban már meghaladja a nyolcszázezret azok száma, akik ily módon követelik, hogy azonnal törölje a filmet kínálatából a Netflix. Sokan az előfizetésüket is lemondták a vallásgyalázó videó miatt, ám úgy látszik, az évi több millió dolláros bevételű vállalat fontosabbnak tartja a »korszellem megváltoztatását« némi elmaradt haszonnál, illetve hasonlóan gondolkodnak, mint a film készítői, akik úgy nyilatkoztak, a demokrácia egyik legfontosabb eleme a szólásszabadság, és lényeges, hogy szatirikus humorral lehessen közelíteni a társadalmi témákhoz.

Ízlés kérdése, mi fér bele a művészi szabadságba, illetve, hogy »humorosnak« nevezhető-e egy vallási közösséget alapjaiban mélységesen sértő, ócska videó, s mennyire etikus közzétenni azt éppen az ünnepekre.

A másság vélt el nem fogadására oly érzékeny emberekből valamiért mindig akkor illan el az empátia, amikor hitet, vallást ér atrocitás.

Ugyanez az érzéketlenség mutatkozott meg a honi ellenzék által nagy diadallal átvett egyik önkormányzatnál is. Megírtuk: Ferencvárosban a múlt héten Baranyi Krisztina – az advent szellemiségének teljes hiányával – csaknem kétszázmillió forinttól fosztotta meg a református egyházat, mivel úgy döntött, nem engedi el a leégett Ráday utcai kollégium újjáépítésén dolgozó munkagépek után fizetendő közterület-foglalási díjat. Januárban az egész országot megrázta a tűzeset híre, hiszen egy négygyermekes családapa életét veszítette. Az adakozás nyomán százötvenmillió forint gyűlt össze, Baranyi pedig nem érzi visszásnak, hogy ennél is nagyobb összeget szedjen be a reformátusoktól. Ennél is beszédesebb, hogy a döntést a polgármester azzal magyarázta, két fát károsítanak a munkálatok, emellett azt javasolta, bontsák le a romokat kézzel...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2019. december 20. 19:48
Csilla,a Szájer Jóska segít eligazodni ebben a témában...:)
holder
2019. december 20. 16:03
Csodálom, hogy dolgozhat még Korompay a Magyar Hírlapnál, Trombitás Kristóf pedig a Mandinernél. A Fidesznek az égvilágon semmi baja a melegekkel, sőt. Finkelsteint éveken keresztül alkalmazták kamanytanácsadôként, Desmond Childot pedig az 56-os dal szerzője - mindketten nyíltan meleg házasságban élnek, Child gyerekei pedig a magyar állampolgárságot is megkapták. Trombitás szerint ki lehet gyógyítani a melegeket - ha így lenne, Schmidt Mária nem tette volna meg ? Neki sincs semmi gondja a fiával, aki együtt él a XXI. Százados Deák Dániellel, aki egyébként szintén fideszes.
-nb-
2019. december 20. 14:45
1. nem kell megnézni. 2. nem kell előfizetni 3. hogy a buzipropaganda hogyan hat az emberekre, az egy fogas kérdés. ez lenne a fontos kérdés
szajnyalogatoviktor
2019. december 20. 10:20
a reformatus elvtarsaknak a bagd..alcsuti tolvaj szokott idonkent a kozosbol milliardokat karacsonyra odavetni csak ugy..az ellenzeki onkormanyzatoktol pedig ugyanennyit szokott ellopni. meg szep, hogy a felelos polgarmester nem fog ajandekozni ezeknek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!