A párttal a néppel egy a... micsodánk?

2019. december 23. 18:49

Az amerikai kongresszusban is gombnyomógépek ülnek, mint nálunk.

2019. december 23. 18:49
Révész Sándor
hvg.hu

„A politikai osztály, jelesül a valamivel több mint félezer képviselő és szenátor mögött ott áll a választásokon résztvevő százvalahány millió polgár. A választottak a választókra tekintve viselkednek és szavaznak úgy, ahogy.

Két évtizeddel ezelőtt, Bill Clinton impeachmentje esetében is hasonló volt a helyzet, ha valamivel többen voltak is a kiszavazók. A szenátusban az 55 republikánus szenátor közül az egyik vádpontban 50, a másikban 45 szavazott a demokrata elnök elmozdítására, a 45 demokrata párti szenátor közül pedig valamennyi egységesen ez ellen szavazott. Akkor a demokraták zártak össze olyan hézagmentesen, mint most a republikánusok. Al Gore alelnök viszont többé-kevésbé elhatárolta magát ebben az ügyben az elnöktől, és ennek része volt abban, hogy a következő év végén elvesztette az elnökválasztást (a lehető legcsekélyebb különbséggel, annak ellenére, hogy félmillióval több szavazatot kapott, mint az ellenfele). És mit mondjunk azoknak, akik úgy vélik, jobb lett volna kevésbé elvszerűen megnyerni, mint elvszerűen elveszteni azt a választást, mert a világ jobb hely lett volna, ha George W. Bush helyett Al Gore irányította volna az USA-t az évezred elején?

Milyen következtetést vonjunk le mindebből Magyarország számára? Azt, hogy ha az Egyesült Államokban nem, akkor minálunk még sokkal kevésbé számíthatunk arra, hogy a demokratikus rend fenntartása mint elsődleges, közös érdek érvényesülni fog majd egyszer a partikuláris politikai érdekekkel szemben? Azt, hogy a választók ezt nyilván nem is várják el és nem is díjazzák nálunk sem? Hanem inkább azt várják el és azt díjazzák, hogy a politikus védje, akit kedvelnek, és támadja, akit utálnak, s ebben ne gátolják őt holmi jogállami szempontok?

S ha ezeket a konklúziókat levontuk, akkor miben reménykedjünk?”

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2019. december 26. 08:52
Az amerikai kongresszusban is gombnyomógépek ülnek, mint nálunk. L. még Gyurcsány öszödi beszéde utáni szavazást.
Bukik a Zorbán
2019. december 25. 13:49
Bush valóban rosszabb volt, mintha Gore lett volna. Gore névleg is bolsevista volt, tőle semmi jót nem is várhatott volna a világ. Bush viszont pont ugyanolyan kártékony volt mint Gore lett volna, sőt még rosstabb, mert "jobboldaliként" a bolsevisták kollaboránsaként működött. Trumpnak vannak legalább minimális érdemei a bolsevisták elleni harcban. Semmi komoly, de legalább annyi, hogy az gyűlölködő és hazug internáci patkánysajtót "fake news" néven emlegeti, és ezzel talán felnyitja néhányak szemét.
Peter8811
2019. december 25. 11:50
RÉVÉSZ SÁNDOR (hvg.hu) A PÁRTTAL A NÉPPEL EGY A... MICSODÁNK? Igen, Sanyi bácsi, ha nem vagy körülmetélve akkor valóban egy a micsodád Gréczy elvtársaddal. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Mátyás01
2019. december 25. 08:49
Teljesen mindegy, hogy Clinton, Bush vagy Al Gore, ugyanannak a háttérhatalomnak az emberei. Az amerikai elnökök bábok, még Trump sem teheti azt amit akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!