Már jóval a hajléktalanságuk előtt kizuhantak a társadalomból

2019. szeptember 28. 13:00

A politikai döntéshozókat csak akkor fogja érdekelni a könyvem, ha a hajléktalanokkal kapcsolatos közgondolkodás megváltozik. Interjú.

2019. szeptember 28. 13:00
Kovács Vera
168 Óra

„Márpedig az ellátórendszerben dolgozók rengeteg kritikát kaptak a kötetben szereplőktől.

Bízom a kollégák megértésében, de ebből adódhatnak nehézségek. Tartalmilag semmit nem húztunk ki az ügyfelek mondandójából, így olyan részeket is meghagytunk, amelyekben szidják a kollégáinkat. Olyan személyes vélemények is olvashatók a könyvben, amelyeknek én egyetlen szavával sem értek egyet. Szerintem is gyakran méltatlan körülmények között működnek az állami és önkormányzati ellátórendszer intézményei, ebben egyet tudok érteni a megszólalókkal. De erről nem a kollégák tehetnek, akiknek a döntő többsége nagyon lelkiismeretes munkát végez. Sőt, sokan segítettek is közülük a könyv elkészítésében, mert fontosnak tartják a dolgot.

Biztos, hogy az interjúk reprezentálják a teljes hajléktalantársadalmat? A megszólalók közül sokan arra panaszkodnak, hogy tele vannak a szállók és az erdei tanyák drogosokkal, alkoholistákkal, mentális betegekkel. Ők mintha hiányoznának a kötetből.

Nem teljesen hiányoznak. Az a helyzet, hogy vannak olyan interjúalanyok, akiknél előzetesen azt reméltem, hogy beszélnek majd a saját függőségükről, de végül hallgattak róla. Elfogadtuk a döntésüket.

Kiknek szól az Utak az erdőben? Milyen olvasóközönségre számít?

Amikor az egészet kitaláltuk, arra gondoltunk, hogy az ügyfeleinket vigyük közelebb azokhoz, akik vagy semmit nem tudnak a hajléktalanságról, vagy csak a sztereotípiákat ismerik. Szeretnénk, ha minél több középiskolás, egyetemista elolvasná. Abban is reménykedem, hogy talán eljuthat a politikai döntéshozókhoz is. Persze őket csak akkor fogja érdekelni, ha a hajléktalanokkal kapcsolatos közgondolkodás megváltozik. Ehhez a változáshoz biztosan segítséget nyújthat ez a könyv.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2019. szeptember 29. 09:53
Magának a hajléktalannak is erőfeszítéseket kellene tenni annak érdekében hogy kikerüljön kedvezőtlen helyzetéből. Ha erre nem hajlandó, akkor még olyan sok pénz és segítőkész támogatás, mint ami az Egyesült Államokban rendelkezésre áll sem ér célhoz! Vannak hajléktalanok, akik azt állítják, hogy azért hajléktalanok, mert kidobta őket az asszony. Arról hallgatnak, hogy hosszú, keserves folyamat vezetett ide, előtte tudatformáló szerek rabjaivá váltak és tönkretették családjuk és a környezetükben élő emberek életét.
Agnieszka
2019. szeptember 29. 09:44
Azt hiszem, h. nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyermekek számára a kötelesség teljesítés fontosságát. Ahogy növünk, úgy szaporodik az, amit meg kell tennünk, tudomásul kell vegyük, h. viselkednünk kell, meg kell kísérelni az elvárásoknak megfelelést. Fura, de aki egyszer erre ráérez, már kicsi kortól aratja a dícséreteket. Szorgalmasnak és tisztességesnek kell lenni, h. ami az emberben tehetségként rejlik, az érvényesülni tudjon. Az élet egyik nagy igazságtalansága, h. van olyan gyerek, aki számára ez a természetes, a másik csak önfegyelemmel képes ide eljutni, eleinte több-kevesebb sikerrel, később már könnyebben, a szokássá válás miatt is. Az, h. valaki tanulatlan és ezért rosszul fizető munkára van kárhoztatva, és arra az életmódra, amit szegénység jellemez, NEM csak a sors keze egy olyan országban, ahol az általános iskolai oktatás ingyenes.
annamanna
2019. szeptember 29. 01:47
"Nem lehet elhallgatni, hogy az interjúk egyik visszatérő, megrázó vonása az emberi hidegség iszonyata, a szeretetlenség rettenete, a hideg számítás, a kegyetlenség érvényesülése a hétköznapokban, a közvetlennek hitt emberi viszonyokban. Nem, ez nem a politikusok sajátja. A lakásért, pénzért folytatott viták hevében vagy éppen a kontúrtalan ellenszenv okán egzisztenciák semmisülnek meg, életpályák siklanak ki, érzelmek fordulnak át, kapcsolatok robbannak szét. Ilyenek vagyunk, ilyenek is vagyunk. A kötetben feltáruló személyes életutak másik közös pontja az ország rettenetes egészségi állapota. Ezeken az oldalakon a hazai halálozási statisztika a maga teljes iszonyatában felvonul, a jól ismert számok riasztóan kézzelfoghatóvá válnak. Benyomást szerezhetünk arról is, hogyan koncentrálódnak az életet rövidítő bajok azok körében, akik szegényebbek, akik rosszabb körülmények között laknak, akik megerőltetőbb munkát kénytelenek végezni, akik kevesebb iskolát végezhetnek el, egyáltalán, akiknek eleve kevesebb esélyük van a sorsválasztásra. Szinte minden interjú bizonyíték arra, amit túlságosan kevesen értenek, hogy a szegénység hatása elvesztett életévekben mérhető, az élet rosszabb minősége rövidebb élethez is vezet. Ha valami, hát ez tényleg demográfiai katasztrófa. (Részlet Lakner Zoltánnak a kötethez írt előszavából) – Hány élettörténetet rögzítettek a könyvhöz? – Több tucat interjút vettek fel az önkénteseink – jórészt egyetemisták, aktivisták, társadalomkutatók –, ezekből harminchármat dolgoztunk fel részben vagy egészben, majd kiválasztottuk a kötetbe kerülő huszonkettőt. A könyv megjelenéséig négyen is meghaltak a harmincháromból"
zakar zoltán béla
2019. szeptember 28. 21:41
sz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!