Megkezdődött a vámháború, amelyben talán senki nem nyer

2018. július 06. 19:08

Trump ráadásul a kínai ellenlépések bejelentése nyomán viszontválaszt helyezett kilátásba, vagyis még több kínai terméket sújthat behozatali különvámmal.

2018. július 06. 19:08
Kárpáti János
Népszava

Az amerikai lépések közvetlen mozgatórugója az, hogy hallatlan mértékben felduzzadt, évente 800 milliárd dollárra kúszott fel az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje (bár a friss adatok szerint májusban kismértékben csökkent), vagyis ennyivel nagyobb értékben importál Amerika árucikkeket és szolgáltatásokat, mint amennyit exportál. Ebből a hiányból 370 milliárd dollárnál valamivel több a Kínával szemben mutatkozó mínusz. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a különvámok által érintett termékek összértékének a nagyságrendjét egyelőre nem tartja akkorának, hogy azt már most kereskedelmi háborús veszélyhelyzetnek minősítse. Tartani lehet azonban attól, hogy a piacok elbizonytalanodása tovább mélyítheti a konfliktust. Trump ráadásul a kínai ellenlépések bejelentése nyomán viszontválaszt helyezett kilátásba, vagyis még több kínai terméket sújthat behozatali különvámmal. 

A Kínában működő mintegy kilencszáz amerikai vállalkozás érdekképviselete bírálja, a célzottal ellentétes hatást kiváltónak tartja Trump »vámháborúját«. »A kereskedelmi háborúban nincs nyertes« – hangsúlyozta médianyilatkozatában William Zarit, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) pekingi képviseletének a vezetője. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. július 08. 14:07
Mindazok (államháztartási budget-ek) nyernek, akik ezt behajtják és mindazok vesztenek akik (vásárlók) ezt fizetik a megnött termékárakon keresztül.
zakar zoltán béla
2018. július 06. 22:57
ydfrgtzjgfdsdfgooooooooooooooooooooooooooOOOOOOOOOO
KannibálTatárÚr
2018. július 06. 22:43
..."évente 800 milliárd dollárra kúszott fel az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje"... Míg a zsidók a FED-ben győzik nyomtatni a dollárt, addig nincs hiba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!