A választási térkép, ami a Trianonban rajzolt térképeknél is jobban kiszúrt a magyarokkal

2017. október 16. 15:31

„Gerrymandering – így nevezik azt, amikor egy párt úgy rajzolja át a választási körzethatárokat, hogy magának minél nagyobb győzelmi esélyeket biztosítson.

2017. október 16. 15:31
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

„Gerrymandering – így nevezik azt, amikor egy párt úgy rajzolja át a választási körzethatárokat, hogy magának minél nagyobb győzelmi esélyeket biztosítson. Azért nevezik így, egy ilyen csöppet sem magyar szóval, mert a jelenség nem hungarikum, hanem a világ bármely táján megfigyelhető. A kifejezés maga az Egyesült Államokból származik, az 1800-as évek legelejéről, és egy ottani kormányzó, bizonyos Eldridge Gerry nevének és a szalamandra szó angol alakjának összerakásából jött létre.

Magyarul kissé körülményesebben választókerület-manipulációnak nevezhetnénk ezt a világszerte elterjedt politikai gyakorlatot. Ha megfelelő információkkal rendelkezünk egy ország lakosságának politikai preferenciáiról, akkor a dolog igazán egyszerű. A választókerület-manipulátorok célja, ugye az, hogy minél több saját maguk által megnyerhető körzetet hozzanak létre, miközben csökkentik azon kerületek számát, amelyekben az ellenzékiek nyerhetik meg a legtöbb szavazatot. Ehhez két módszer áll rendelkezésre: a gettósítás és a hígítás.

A gettósítás lényege, hogy a riválisok szavazatait minél kevesebb választókerületbe zsúfoljuk be. Képzeljük el, hogy van három választókerületünk és két versenyző pártunk, az A párt támogatottsága 60 százalék, a B párté pedig 40. Alapból arra tippelnénk, hogy akkor a három körzetből kettőben A párt, egyben pedig B nyer, és ebben az esetben A párt a mandátumok 66, B párt pedig a mandátumok 33 százalékát szerzi meg. Nem teljesen egyforma a szavazatarány és a mandátumarány, de azért nagyjából rendben van. Viszont egy ügyes választókerület-manipulátor meg tudná úgy húzni a határokat, hogy az A párt szavazóinak nagy része egyetlen körzetbe szoruljon, a másik kettőben pedig csak elenyészően legyenek jelen, és a mandátumok aránya máris megfordult, a B párt pedig megnyerte a választásokat.

A második módszer, a hígítás célja, hogy ahol nem lehet minél kevesebb, egyszínű kerületbe beszuszakolni a rivális szavazatait, ott úgy kell rajzolni a térképet, hogy a rivális szavazói minél több körzetbe oszoljanak szét, és ezért felhíguljon az erejük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. október 16. 21:05
A gerrymandering viszonylag kicsi választókerületekkel működik. Minél nagyobbak a választókerületetek, annál jobban közelítik az átlagot. Magyarországon nőttek a választókerületek.
Aerion
2017. október 16. 18:17
Gerrymandering, hát pont ugyanilyen pasas ez, mint ez az undorító angol szó, tökéletesen értelmetlen. Tessék mondani, Várpalota-Zirc választókörzet 2010-ig milyen színű gerrymandering volt? Az Oroszlányi milyen volt? A Szeged 1-es, az milyen? A Veszprém-kelet milyen volt? Ajka, Salgótarján, Ózd, az milyen volt? Miskolc választókörzetei 2010-ig milyenek voltak? És ki nyerte ezeket 2006-ban? És 2010-ben? Gerrymandering, az, meg az édesapád furkósbotja, kopaszon.
kulakman
2017. október 16. 17:43
Rajzolhatnak az arra illetékesek akármilyen határt én ,és még néhányan akkor se szavazunk a balosokra ha puskacső mered ránk , . pont ezt kell megérteni pap úr!
puszika
2017. október 16. 17:38
Aki buta az nagyon buta!! Amikor már nincs érv,megfontolandó gondolat akkor jönnek a libsik a lekváros szalonnával. Csak emlékeztetni szeretnélek te kis majom,hogy a választókerületek átrajzolása azért történt mert A PARLAMENTI KÉPVISELŐK SZÁMA FELÉRE CSÖKKENT! Éppen annak megfelelően ahogy azt ti nagy hangon követeltétek. Rázd meg a víztornyod fiam!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!