Friedrich Hayek, a tervezés ellenfele

2017. április 26. 10:31

Hayek már 1944-ben jól látta, hogy a Szovjetunió lesz az új erő, amely a Duna-medencét bekebelezi érdekszférájába.

2017. április 26. 10:31
Paár Ádám
Magyar Nemzet

„Korán felhívta a figyelmet arra is, hogy a Duna-medence népeinek, köztük a magyaroknak a sorsa a régió integrációjától függ. Nem vetette el a térség államainak közös gazdasági térben való egyesítését, de azt kívánta, hogy abban ne a lélektelen tervezés uralkodjon a népek szuverenitása fölött. Mint írta, »semmiféle alapunk sincs annak eldöntéséhez, hogy a szegény román paraszt igényei sürgetőbbek-e, vagy a még szegényebb albán paraszté, vagy hogy a szlovák helyi pásztor szükségletei nagyobbak-e szlovén kollégája szükségleteinél«. Óvott attól, hogy a régió valamennyi országának erőforrásait egyetlen tervszerű gazdálkodás szolgálatába állítsák, mert ebben a rendszerben egyes népek igényei szükségképpen alárendelődnek fölöttes központi tervezők igényeinek. Hayek már 1944-ben jól látta, hogy a Szovjetunió lesz az új erő, amely a Duna-medencét bekebelezi érdekszférájába. Könyvében persze nem nevezhette meg, mert tekintettel kellett lennie a szovjet szövetséges érzékenységére.

Az 1970-es években, a jóléti állam első megrendülésének idején Hayek ázsiója megnőtt, s az 1974-es közgazdasági Nobel-díjjal jelképesen leomlott a karantén. Gondolatai azonban sokkal gazdagabbak annál, semhogy leszűkítsük azokat a jóléti állam bírálatára. Manapság mintha ezek a kérdésfelvetések újra aktuálisak lennének. Meddig őrizhetik meg a kis államok szuverenitásukat, és hol van az a pont, amikor a gazdasági szuverenitás merő fikcióvá válik? Hogyan lehet a nemzeti önrendelkezést összhangba hozni a technológiai fejlődéssel? Meddig lehet az egyén szabad, ha a fejlődés hátrányai már csak állami eszközökkel szoríthatók vissza? Ezek olyan kérdések, amelyekkel jelenleg is küzd az európai elit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2017. április 26. 22:00
Voltak, akik már 1939-ben látták: Ahogy Hunyadi János a Balkánon elébe ment a töröknek egy párszor anélkül, hogy agresszív háborús bűnösként ítélték volna el egy muzulmán Nürnbergben, ugyanígy próbáltuk megállítani a szovjet-orosz terjeszkedést is, akkor, amikor az már 21,269,000 erőszakos, időelőtti halál okozásáért volt felelős (R.J.Rummel professzor száma 1938-ig) és Lengyelország keleti felének bekebelezésével, a történelemben először Magyarország határaihoz érkezett. Ilyen helyzetben nehéz válogatni a szövetségesben, pláne, ha az még el sem kezdte a saját gyilkolászását.
Senye Péter
2017. április 26. 13:36
Persze, nem miden történik a tervek szerint. De egy indián szólás szerint, ha vadászni indulunk, előtte meg kell tervezni, hogyan öljük meg a medvét.
Senye Péter
2017. április 26. 12:51
A Molotov -Ribbentrop paktumot Németország kiiktatása után lecserélték a potsdami konferencia határozataival.
vegakutya
2017. április 26. 12:50
Hát Teheráni konferencia után marha nagy jóstehetség kellett hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!