Politikacsinálás fekete ruhában

2016. január 29. 10:15

Egy erőforrás-hiányos ágazatban meglévő valós problémák kezelése természetesen nehéz, együttes kezelésük pedig értelemszerűen lehetetlen. Valószínűsíthetően ez is a cél, maroknyi csapattal ellehetetleníteni az ágazatirányítás működését.

2016. január 29. 10:15
Szentes Tamás
Magyar Idők

Látszólag különböző seregek indulnak harcba a jó ügyért, politikusok, érdekképviseleti szervezetek tisztségviselői, szakmai szervezetek, közemberek, azonban jól megnézve, a különböző seregek ugyanazokból a katonákból állnak, de mindig jelzik, hogy nem is tudnak egymásról, bár itt helyesen úgy kellene fogalmazni, hogy magukról. A tiltakozások és petíciók szórása is széles skálán mozog: a bérek rendezése, a paraszolvencia felszámolása, a munkafeltételek javítása vagy az adott szakma számára kedvezőbb működési környezet kialakítása is célja a mozgalmaknak. Tehát a seregek által nyitott front is széles. Egy erőforrás-hiányos ágazatban meglévő valós problémák kezelése természetesen nehéz, együttes kezelésük pedig értelemszerűen lehetetlen. Valószínűsíthetően ez is a cél, maroknyi csapattal ellehetetleníteni az ágazatirányítás működését.

Természetesen vannak rossz intézményvezetők, osztályvezető főorvosok, akik miatt sokan kényszerülnek felállni és egy másik intézménybe átmenni. Csupán az a kérdés, hogy eddig Magyarországon a több mint száz kórház egyikében sem voltak olyan vezetők, akik miatt az ott dolgozóknak a közérzete rossz volt? Nyilvánvalóan mindig volt ilyen, de valami most mégis más. Az ágazatban dolgozók mindig is erős szálakkal kötődtek ahhoz az intézményhez, ahol dolgoztak, a betegeikhez, a munkatársaikhoz, azonban mára sikerült elhitetni velük, hogy az adekvát válasz ezekre a problémákra az, ha otthagyják a munkahelyüket, mert azzal mutatnak példát. A tömeges külföldre vándorlás természetesen a jobb jövedelmi viszonyokkal magyarázható, de ennek ütemét valószínűleg a »jóslat« beteljesülésében érdekeltek lassúnak ítélték, az egészségügyi ellátórendszer működése még nem vált kritikussá. Ennek megfelelően ideáltipikus magatartásként a munkahely otthagyását állítják be. Ezt a folyamatot pedig segíti az, hogy a hiányszakmák egyre bővülő körében az intézmények egymásra licitálva kínálnak magasabb béreket az orvosoknak. Egy budapesti kórházat otthagyó aneszteziológusok ügye kapcsán került felszínre az, hogy mennyi is volt ott a bérük. Az egymillió forint körüli fizetések ma Magyarországon nem számítanak alacsony jövedelemnek, így természetesen a rossz jövedelmi kilátásokra való hivatkozás itt nem váltotta volna ki az addigra már az érdeklődés középpontjába került altatóorvosok iránt a liberális médiumok által megszólított emberek empátiáját. Így maradtak a rossz munkakörülmények és a kórházigazgató kibírhatatlan viselkedése, ami megfelelő indokot jelentett az aneszteziológusok távozására. Hasonló esetről számolt be a média Egerben, ahol szintén hiányszakma képviselői álltak fel és távoztak a kórházigazgató magatartása miatt. Az eseteket taglaló média azonban egyik esetben sem számol be az érintett orvosok jövedelmében bekövetkezett változásokról.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Xenon
2016. január 30. 10:33
Rémes, hogy pont egy kolléga tollából jön a valós problémákat feszegetőkről szóló, gúnyos és lekezelő hangvételű cikk. Külön szomorú, hogy belecsap a szentimrés szarba, miközben ő is pontosan tudja, hogy a "nem ritka" egymilliós fizu bruttó és 300+ munkaóráért járt volna. Ez csak a jéghegy csúcsa, de már Jereváni Rádió-díjat érdemel. Öröm az ürömben, hogy ez már a második ilyen néhány héten belül, tehát valami elindult. Addig is, az újságírói kontárkodás helyett inkább végezze a munkáját, és nézzen utána, hány intézmény felel meg a legalapvetőbb követelményeknek. Az eredményeket pedig tessék továbbítani és nyilvánosságra hozni.
csender
2016. január 29. 11:51
==Természetesen vannak rossz intézményvezetők, osztályvezető főorvosok, akik miatt sokan kényszerülnek felállni és egy másik intézménybe átmenni.== Mi az, hogy 'természetesen'? Például a nyíregyházi, a tatabányai, Budapesten a Korányi Tbc, a Szent Imre, a Szent János, a Szent László, a Nyírő, stb. teljes vezetői állományát (a gazdaságit is!) azonnal cserélni kellene, mert csak a pénzt pusztítják éa elüldözik a fiatal és középkorú jól dolgozó munkaerőt, lerohasztják az intézményeket, csak saját zsebre dolgoznak. A Korányit már nem is a betegellátás miatt "üzemeltetik", hanem a bolsevik-maradékok által "szervezett" szemétégető Septox (kórházban szemétégető!!!), az aranybánya Corden !!!International!!! és a pénznyelő OEK Mikrobiológia miatt. Borzalom. Magyarországon (mentális) kommunizmus volt, van és lesz - még jó ideig.
csender
2016. január 29. 11:15
Na, ja. És mit szól ehhez az államtitkár? Mukk-mukk-mukk. Vagy meg se mukkan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!