Mi lesz a világgal a két legnagyobb hatalom együttműködése nélkül?

2015. október 05. 15:59

Napról napra egyre konkrétabb kínai és amerikai érdekek ütköznek össze, miközben a világnak ezer dologban szüksége lenne a két legnagyobb hatalom együttműködésére.

2015. október 05. 15:59
Salát Gergely
Válasz.hu

„Az Obama-adminisztráció 2011-ben jelentette be az »ázsiai fordulat« politikáját, melynek lényege az, hogy Washington a korábbinál sokkal több figyelmet fordít az ázsiai csendes-óceáni térségre, amely a világ népességének a felét adja, s ahol mostanában a globális gazdaság motorja dübörög. A »több figyelem« természetesen több katonát és hadihajót is jelent, s meg is indult az amerikai erők lassú átcsoportosítása a térségbe. Bár az amerikaiak úton-útfélen azt hangoztatják, hogy mindez nem Kína ellen irányul, kizárásos alapon azonban elég könnyű rájönni, hogy de igen. A kínaiak nem is nagyon rejtik véka alá, hogy nem igazán lelkesednek a növekvő amerikai érdeklődésért.

Peking kulcsfogalma a kérdésben a »nagy országok közötti új típusú kapcsolat«, s az utóbbi egy-két évben nemigen született olyan külpolitikai témájú dokumentum Kínában, amelyben ez a fogalom ne szerepelne legalább tízszer. A »nagy országok« természetesen Kínát és az Egyesült Államokat jelentik – a kifejezést a kínai illetékesek eleinte »nagyhatalmaknak« fordították nyugati nyelvekre, de aztán ezt módosították a kevesebb negatív érzést keltő »nagy országokra«. Az »új típusú kapcsolatot« úgy határozták meg, hogy abban 1. kerülik a konfliktusokat, s törekednek a párbeszédre; 2. kölcsönösen tiszteletben tartják egymás »alapvető érdekeit«; 3. kölcsönös előnyökre törekszenek, s viszonyukat nem zéró összegű játszmaként fogják fel. Mindez nem hangzik túl eredetien, de mégiscsak az van benne, hogy a felek egyenlőek, s nem avatkoznak bele a másik ügyeibe. Magyarul: az amerikaiak ne szóljanak bele a dél-és kelet-kínai-tengeri szigetvitákba, a tajvani ügyekbe, a kínai–orosz, a kínai–japán, a kínai–akármilyen kapcsolatokba, hagyják békén őket az emberi jogokkal, Tibettel, árudömpinggel, árfolyam-politikával, szellemi tulajdonjogokkal, hadseregfejlesztéssel, Észak-Koreával meg mindennel. Nos, amilyen naivitás azt várni, hogy a kínai állam majd tényleg megtiltja saját állampolgárainak, cégeinek, intézményeinek az amerikai céges és állami bizalmas adatok ellopását, ugyanolyan irreális azt gondolni, hogy Washington ezentúl nem fog belekotyogni a fenti ügyekbe. Vagyis egy ideig marad a régi típusú kapcsolat, ami a kínaiakat egyre jobban irritálja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2015. október 06. 08:12
Nem biztos, hogy ahelyett a "régi típusú kapcsolat" helyett nem lesz másik. Egy sokkal harciasabb, polemikus fajta. Annak azért örültem volna, ha kommentálta volna SG, mint Kína szagértő, a minap fölröppent hírt, egy kínai anyahajó Latakiába befutásáról!! Ez, mondjuk a szomszéd topicban idézett "Agadir incidens" elég közeli analógiája!!
brekker
2015. október 05. 22:59
A kínaiak a Földközi-tengeren vannak.
kjkj945
2015. október 05. 20:00
""Mi lesz a világgal a két legnagyobb hatalom együttműködése nélkül?"" Mi is volt a jussa és szu együtt,működése nélkül ????
GV0917
2015. október 05. 17:53
"Forgolódnak a tőkés birodalmak. Csattog világot szaggatott foguk. Lágy Ázsiát és borzolt Afrikát falnak, S mint fészket , ütik le a kis falut! Egy nyál a tenger, termelő zabálás. A tőke tátott sárga szája Kis búvó országra rá lehel, S párás büdösség felhő lep bennünket el! S hol zápfog rág, a város érdes része, Hol vasbányák fuvallata ing... Gép zúg,jajong ládák léce, A lendkerék szíja csetten és nyalint, Hol a fémkeblű dinamókat szopják A sivalkodó transzformátorok, Itt élünk mi és sorsunk összefogják Nők, gyermekek és AGITÁTOROK!" /József Attila/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!