Kint is, bent is az RMDSZ

2014. július 23. 09:59

Ha választás elé kerül a szövetség, akkor akár az erdélyi magyar érdekekkel szemben is a hatalmon maradást választják.

2014. július 23. 09:59
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Válasz.hu

A legnagyobb erdélyi magyar párt közel két évtizedes hatalomközelisége részmegoldásokat eredményezett ugyan, de az RMDSZ programjában 25 éve szereplő stratégiai célkitűzéseket nem sikerült megvalósítani. Mégpedig azért nem, mert a párt román fővárosban szocializálódott erős emberei – például Verestóy Attila – túlságosan integrálódtak a bukaresti politikai és gazdasági életbe. Vagyis ha választás elé kerül a szövetség, akkor akár az erdélyi magyar érdekekkel szemben is a hatalmon maradást választják. Ezt nem én állítom, hanem a román elemzők többsége, akik a legutóbbi kormányválság kapcsán mélységesen csalódtak az addig européernek tartott politikai formációban.

A mostani kormányválság pont az RMDSZ külpolitikai aktivitása miatt robbant ki. A történet röviden: miután az EU-ban bevezették a polgári kezdeményezés intézményét (egymillió európai polgár kezdeményezésére az EU-s törvényhozásnak foglalkoznia kell egy adott problémával), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külön-külön elindítottak volna egy olyan kezdeményezést, amely megoldást javasolt az európai őshonos közösségek problémájának rendezésére. Az épp ellenzékben lévő RMDSZ is rárepült a témára, reaktiválta szerepét az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójában (FUEN), majd ilyenformán nemzetközi hátszéllel egy Minority SafePack fantázianevű kezdeményezés mellett szavaztatta volna az európaiakat. Csakhogy az Európai Bizottság egyik kezdeményezést sem fogadta be, s jött az obligát válasz: tagállami hatáskör. Az SZNT és a FUEN-RMDSZ nem hagyták magukat, perre mentek. És ebbe a perbe szállt be a kezdeményezők ellenében a román állam. Kelemen Hunor skizoid állapotba került: miniszterelnök-helyettesként önmaga ellen perelt. Többfordulós hiszti után »kompromisszumos« megoldás született: Kelemen lemond minden kormányzati tisztségéről, ám az RMDSZ is a kormányban marad.

Vagyis az történt, amit Verestóy akart. A román újságok tudósítása szerint a válságülés előtt a szenátor kijelentette: Hunor mehet, ha akar, mi maradunk. Maradtak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
limit6
2014. július 23. 14:45
Pedig Kelemen Hunor kezében történelmi lehetőség van. Lehet, hogy csak kirakat ember jelenleg, viszont nála a tényleges hatalom, rá szavaznak és nem a szürke-eminenciásokra. Az a kérdés, hogy van benne elég merészség saját politikát csinálni és lerázni magáról a rmdsz hazaárulóit vagy sem. Komoly politikai teljesítményt érhetne el, tehetsége lenne hozzá, csak ahhoz váltani kell..
tóth mária
2014. július 23. 13:51
Maddox: ez bizony igen sajnálatos és az én erkölcsi megítélésem szerint: hazaárulás! /semmit nem tettek a magyarokért a 25 év alatt/. "szekusbéla" + külön a "kedvencem"!
Felebarát
2014. július 23. 11:18
http://kronika.ro/erdelyi-hirek/bukaresti-aervek-a-statutumok-ellen
Felebarát
2014. július 23. 11:18
ki nem szarik rá, most veszik el idazaha a sporttól a pénzeket, és akkor érdekeljen az erdélyi emberek és az rmdsz sorsa...te marha... nem lehet autonómia, mert barom kormányaink nem teremtették meg a feltételeit, sem lébb sem most...szóval...rágodjatok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!