A józan ész moratóriuma

2014. május 16. 11:36

A botrány nem az, hogy Fodor nem szavazta meg a kilakoltatási moratóriumot. Hanem hogy mindenki más igen.

2014. május 16. 11:36
Labanino Rafael
hvg.hu

A törvényjavaslat elutasítása ugyanis nem siettette volna egyetlen család kilakoltatását sem, mivel a Fidesznek többsége, méghozzá kétharmados, alkotmányozó többsége van az Országgyűlésben. A törvény elfogadásához tehát nem volt szükség egyetlen ellenzéki szavazatra sem. Egy parlamentáris demokráciában az ellenzék a kormány és a kormánypártok javaslatait csak kivételes esetben fogadja el. Teszi mindezt egyrészt azért, mert feladata a kormány ellenőrzése és világos, kormányzati alternatíva felmutatása . Másrészt azért nem támogatják ellenzéki pártok a kormány törvényjavaslatait, mert ha a kormánynak többsége van (mint esetünkben), akkor nincs lehetőségük a törvényalkotás érdemi befolyásolására, így csak a felelősségben osztoznának, minden számukra fontos eredmény nélkül (más a helyzet, ha a kisebbségi kormány van, amelynek szüksége van ellenzéki szavazatokra, így érdemben lehet alakítani a törvényeket).

Nem álságos színjáték ez, hanem nagyon is komoly és felelősségteljes feladat. Kivételes esetekben azonban dönthet úgy az ellenzék, hogy támogatja a kormányt, még akkor is, ha az nem fogadja be egyetlen javaslatát sem. Ilyen lehet vészhelyzet, katasztrófa, háború esete vagy valami olyan további ügy, amiben kivételesen fontos nemzeti egység felmutatása. A magyar baloldali ellenzéki pártok úgy ítélték meg tehát, Pető Péter és más baloldali közírók, elemzők szerint helyesen, hogy ez a moratórium így, ebben formában mindenképpen támogatandó. Hogy ezzel a törvényjavaslattal kell bemutatni nemzeti egységet a jogbiztonság, a hitelüket rendesen törlesztő – és kellő pénz hiányában a végtörlesztéssel korábban élni nem tudó – devizahitelesek, a hitelüket törleszteni nem tudó forinthitelesek, és a mélyszegénységben élők ellen.

Ehelyett a baloldali és zöld ellenzéki pártok benyújthattak volna saját törvényjavaslatokat, amiket a Fidesz nyilván lesöpört volna, és utána nyugodt szívvel szavazhattak volna nemmel vagy tartózkodhattak volna. Ha így tettek volna, akkor bizony elmondhatták volna a médiában, hogy miért utasították el a javaslatot. Ha a kormány által ellenőrzött médiában nem is, de azon kívül – köztük a legnézettebb tévéhíradóban – legalább egy fél mondatban minden bizonnyal elhangzott volna saját javaslatuk legfőbb üzenete. A nyomtatott és az internetes sajtóban pedig politikusaik kifejthették volna részletesen az álláspontjukat. Ne adj’ isten az ellenzék felhasználhatta volna ezt az alkalmat a kormány szociálpolitikájának átfogó bírálatára, és megjeleníthették volna a sajátjukat. Az ellenzéki pártok végezték volna a dolgukat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. május 16. 18:31
Na ez mg ki? Hím? Nő? Zavaros mint Felálló Pénisz a szakállas élőlény.
ciseaux
2014. május 16. 17:34
Most még magamat kell kiegészítsem! Utána néztem ennek az enigmának és lám-lám, kibújt a lóláb! A mi kis Rafaelünk nagyon buzgó volt az SzDSz-ben és a "magyar" kormányban 2006-9 között, Gyurcsny Fegyenc főtanácsadójának segédje volt....: "political advisor Alliance of Free Democrats July 2008 – July 2009 (1 year 1 month) Tasks: making political communication suggestions; writing political analyses, speeches, political messages; writing position papers, executive summaries; helping the work of the executive board and cabinet of the party advisor Ministry of Environment and Water, Hungary October 2007 – May 2008 (8 months) leading the small political advisor team of the Minister; being responsible of the communication of the Ministry (press communications, answers to Members of Parliament), supervising communication campaigns; making political, policy and political communication suggestions; taking part with the chief of staff in the policy making process; writing position papers, executive summaries; writing analyses, speeches, political messages; strategic political analyst, speech writer Prime Minister's Office, Hungary July 2006 – September 2007 (1 year 3 months) Tasks: writing analyses, speeches, political messages; making political and political communications suggestions; helping the work of the chief advisor to the Prime Minister"
balbako_
2014. május 16. 16:40
"Egy parlamentáris demokráciában az ellenzék a kormány és a kormánypártok javaslatait csak kivételes esetben fogadja el."Aztán körbeordítja a világot, hogy a kormánypártok rátelepednek a Parlamentre és diktatúra van. Demokrácia óh!
Cassi
2014. május 16. 15:57
Én inkább egy olyan javaslatot támogatnék, hogy ha egy párt nem tud fizetni hitelezőinek, akkor a követelt összeg behajtható legyen a volt vezetőinek vagyonából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!