Hitet, bizalmat! – Mandiner négyévértékelő XXVII.

2014. április 05. 23:52

Hit és bizalom nélkül nincs se demokrácia, se jogállam, se kapitalizmus, se szolidaritás.

2014. április 05. 23:52
Babarczy Eszter
Mandiner

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

Babarczy Eszter: Hitet, bizalmat!

Kezdődött a NENYI-vel, végződött a Nyelvstratégiai Intézettel.

A Fidesz és apologétái mindig hangsúlyozták, hogy önbizalom kell a magyarnak. Jövőkép. Hit az együttműködésben, bizalom az ország iránt. Jól látják. Hit és bizalom nélkül nincs se demokrácia, se jogállam, se kapitalizmus, se szolidaritás. Pozitív nyelv nélkül nincs pozitív gondolkodás, és a pozitív gondolkodás az önmanipuláció nagyon hasznos formája.

Gyakran felemlegetik azt is, hogy a baloldali „nihilizmus” és „cinizmus” nem képes pozitív nyelven szólni. Ebben is igazuk van. A „Kormányváltás" nem pozitív jövőkép. A „helyreállítjuk” pedig per definitionem visszafelé mutató nyíl.

Az állami pozitivitás-termelés azonban nem egyszerű. Ha bizalmat keltő intézmények, reményt keltő társadalmi mobilitás és büszkeséget nyújtó szellemi teljesítmények támogatásával kívánják elérni, akkor nem lesz meg egy cikluson belül a politikai haszna. Meg kell támogatni propagandával.

Első kormányzási ciklusukban, még Wermer András tanácsait követve, valóban pozitív tartalmú, a nagy magyar szellemi teljesítményeket dicsérő propagandát folytatott a Fidesz, és megbukott vele. Wermer ki lett rúgva.

2010 és 2014 között Habony Árpád álmodta az álmot és ügyesebb eszközt talált:  az együttműködően szolidáris és szeretően optimista nemzeti gyűlölködést.

Carl Schmitt (az orbáni együttműködés ideológusává nőtt Lánczi András egyik kedves szerzője) szerint ellenség nélkül nem is lehetséges politikai közösség. A gyűlöletet ezért a baloldal is szívesen előszedi (főként nácizás és diktátorozás formájában), és a kispártok sem tudnak meglenni nélküle. A legtöbb magyar közéleti értelmiségi és publicista komcsizik, libsizik vagy nácizik; talán különben üresnek és elveszettnek érezné magát. Magyarország ezeréves történelmében mindig utálni kellett valakit: ha szó érné a ház elejét, beszólunk valaki másnak.

Az igazi újdonság, hogy az elmúlt ciklusban a Fidesz a gyűlöletet a siker és a szolidaritás nyelveként,  receptjeként, és mind gyakrabban pótlékaként adta el. Legutóbb pedig, és ez tényleg a nyelvstratégia csimborasszója, szeretetként.

El sem tudom képzelni, mi lesz a következő ciklusban, ha kormányra kerülvén, mint Orbán ígéri, a keresztény értékeket helyezik előtérbe.

A NENYI és a Nyelvstratégia vicces. Ha beleírják a Btk.-ba, vagy akár az Alaptörvénybe, majd álnéven és külföldi szerveren szarja le a magyar. A magyar nyelv oly kiforgatása és átalakítása (ezután miniszterelnöki felügyelet alatt), amelynek segítségével pozitív érzelmi töltetet kap az utálat, a beszólás, az ellenségképzés és a bűnbakkeresés, nem vicces, viszont káros. Amúgy is a legsikertelenebb közép-európai országok közé tartozunk, és ez a ciklus végképp bebetonozta a sikertelenség fő okait: az általános bizalmatlanságot, a patronázsra hajtást.

A szerző eszme- és művészettörténész, szerkesztő, egyetemi oktató.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2014. április 06. 14:33
Eszterke klaviatúráját a gyurcsányi szeretet vezérli. Hogy oda ne rohangáljak!
flazz
2014. április 06. 13:41
A gyűlölködést és a polotikai ellenfelek kiírtását a 20. szazadi baloldal kozosen hyakorolta. Remelem, mai nappal a magyar nemzet helyereteszi ezeket az eloskodo fergeket. Szemely szerint, azt sem bannam, ha parat a lampaoszlopra huznanak.
august
2014. április 06. 11:59
"Hit és bizalom nélkül nincs se demokrácia, se jogállam, se kapitalizmus, se szolidaritás. -------- Zseniális megállapítás. Igaz, sokszorosan is. Pontosan ezért, ezek a balliberális propagandisták elsőszámú célpontjai manapság éppen ezek.. Háborús (és a mai ) helyzetekben ezt hívják a társadalom demoralizálásának.Tanítani lehetne, lehet hogy valamikor fogják is. Megkérdőjelezni a politika, a vezetők, és egyébként mindenkinek a szavahihetőségét. Aláásni a bizalmat a társadalmi intézményrendszerben, a választások tisztaságában, a demokratikus rendszerben, megkérdőjelezni a jogállam létét, a törvényességet, az alkotmányosságot. + Fölnagyítani és szítani a társadalmi ellentéteket, aláásni a szolidaritást, egyszerre kiállni minden deviancia mellett, és minden szolidaritásra épülő cselekedetet azonnal átfesteni.. rabszolgának hívni a közmunkást gettólakónak a házát elveszített szerencsétleneket, és menekülteknek nevezni a külföldön munkát vállalókat... Komolyan iskolai tankönyvbe illik a mai helyzet.
berzsian56
2014. április 06. 11:44
Nálam a "visszaállítjuk" fogalmával van a legnagyobb baj. Mert mit szeretnének ezek az önjelölt váteszek visszaállítani? A saját hatalmukat. Olyan világot szeretnének , ahol a nagyöblű senkik üressége, a felkent faszfejek vergődése lesz a mértékadó. Mert ezekből az emberekből hiányzik valami. A gátlás,nevezhetném erkölcsnek is , de ezt még kevésbé értenék, ami visszatartaná őket a nagyhangú semmitmondástól, a szavak tartalmatlan és felelőtlen használatától. Ők a gátlástalan senkik ,akik olyan világot szeretnének, ahol az álságos megtévesztő ,szépenhangzó ,ám soha komolyan be nem tartott hazug ideológiák mögé bújva szét lehet verni egy kétezer éves értékrendet. Nem fog menni. Legfeljebb ideig óráig. Mert ebből már a kutya sem kér. Negyedannyi" jogvédő" is elég lenne,és nem hadonászhatna kiüresedet tartalmatlan ígéretekkel, ha betartanánk a keresztény értékrendet minimumát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!