Zöld lámpa...

2014. március 12. 08:38

Amit a magyar jegybank csinál, az felhívás keringőre. Zöld lámpa a forint ellen spekulálóknak.

2014. március 12. 08:38
Zsiday Viktor
Zsiday.hu

„Amit a magyar jegybank csinál, az felhívás keringőre. Zöld lámpa a forint ellen spekulálóknak. És itt most ne a gonosz londoni bankárokra gondoljunk csak, hanem Józsi bácsira is, aki azt látja, hogy a forint folyamatosan gyengül, ráadásul kamatot sem nagyon kap pénzére, látja, hogy az MNB-t nem érdekli az egész, és inkább átváltja a forintját euróra, hogy értékét megőrizze. Ő is a forint ellen spekulál, és gyengíti azt.

A forint gyengülése pedig káros a gazdaságra. Egyrészt a devizaadósságon keresztül minden devizaadóst rosszabb helyzetbe hoz, ami a gazdaságot direkt módon lassítja, másrészt a trendszerű forintgyengülés egy az egyben meg fog jelenni infláció formájában. Az importőrök egy ideig benyelik az árfolyamváltozást, de egy idő után árat fognak emelni, mert nem tehetnek mást. És mivel majdnem mindent importálunk, ez azonnal megdobja majd az inflációt. A forint elmúlt egy éves átlagára 299, egy évvel korábban 288, egy évvel korábban 283, egy évvel korábban 275 volt. Eddig az importált inflációt el tudtuk kerülni az importőrök marginszűkülése révén, ez azonban nem fenntartható. A jelenlegi trendeket tekintve (ha tovább gyengül a forint, vagy ha itt stabilizálódik) nem lenne meglepő a következő egy-két évben 3-4, vagy akár 5%-os infláció sem. Magyarul nemhogy reálkamat nincs előretekintő módon, hanem negatív reálkamat van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. március 12. 19:07
Ugyanezt mondaná Varga Mihály is, ha ellenzékben lenne. Mondta is anno. Na de kormányon csak a debil propaganda megy. neki is. Teljesen egyértelmű, hogy az erős forint a hasznos Magyarországnak. Persze, persze tudom, vannak hasznos hatásai a gyenge forintnak is, csakhogy ezek csupán a 10%-át ellensúlyozzák a káros hatásoknak, úgyhogy semmiképpen nem éri meg a gyenge forint. Tehát erős forint 90% haszon 10% kár a gazdaságnak míg gyenge forint 10% haszon - "segíti az exportot" - 90% kár a gazdaságnak.
Tündér_Lala
2014. március 12. 11:42
Kéremszépen, az árfolyam erősödésének vannak negatív és pozitív hatásai. Ezek egy sávon belül kezehetők. Negatív hatás, hogy leértékelődnek a magyar vagyontárgyak és munka, ugyanakkor pontosan ezért támogatja az exportot és a termelést. Egyelőre, a cél a gazdaság beindítása, a termelés fokozása, a GDP növelése. Természetesen a lakossági devizaadósok és az államháztartás dviza adósságainak csökkentését illetve a kamatok kitermelését neheziti. Ez egy bonyolult képlet, amelyben a szociális szempontokon túl is elsőrendű prioritás, hogy sokkal több ember dolgozhasson (lássa el magát és fizessen adót és járulékokat) és így segítsen az állam és az ellátórendszerek fenntartásában. Ez egy sávon belül lehetséges és kívánatos.
balbako_
2014. március 12. 11:05
Az MNB mélypontja Simor bankár idején volt, aki testvéri egyetértésben tört a forintra a sortolókkal. Matolcsy ezzel is majd megbirkózik.
Berecskereki
2014. március 12. 10:08
Infláció kérdése. Az inflációra döntően három tényező hat. - A kereslet változása. - Az import export negatív szaldója. - A világpiaci árak változása. A jelenlegi körülményeket figyelembe véve középtávon nem várható a kereslet gyorsuló növekedése. Az eddigiek figyelembe véve, a várható beruházásokat is kalkulálva, várhatóan az export nagyobb mértékben növekszik, mint az import. Így e tekintetben sem várható nagyobb arányú inflációt növelő hatás. A világpiaci árak tekintetében Magyarországot döntően az energia világpiaci árak érintik. Ennek egy része az export tevékenységnél jelentkezik, a másik a belső fogyasztásban. Ez utóbbinak lehet középtávon inflációt növelő hatása. Szerintem a Jegybank a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, az irányadó kamat csökkentésével addig mehet, amíg az euróhoz viszonyított árfolyam 340 forint körül van. Ezt meghaladva, növelni kell az alapkamatot. Jelenleg abban a zónában vagyunk, amikor nagyon körültekintően kell végezni a kamatdöntéseket. Már a legutóbbinál is szünetelést vártam és ezt most is fenntartom. Ennek ellenére az valószínűsíthető, hogy a Jegybank kisebb mértékben, de továbbra is csökkent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!