Iskolarendőrre van pénz, drogprevencióra nincs

2013. szeptember 13. 17:15

Az ifjúságvédelem gyakorlatilag visszalépett az 1964 előtti állapothoz, ekkor vezették be ugyanis a gyermekvédelmi felelős intézményét.

2013. szeptember 13. 17:15
Sárosi Péter
Index

„Az elmúlt évtized elejétől kezdve egyre több iskola alkalmazott főállású iskolai szociális munkást, vagy bízott meg civil szervezet alkalmazásában álló szakembert arra, hogy a hátrányos helyzetű, problémás viselkedésű diákokat segítse egyéni esetkezeléssel, szociális csoport munkával, közösségi munkával. Az iskolai szociális munkást éppen arra képezték ki, hogy a maga szociális kontextusában kezeljen olyan problémákat, amelyekben az iskolarendőr csupán bűnüldözési és bűnmegelőzési problémát lát – az okokat lássa és kezelje, és ne csak a tüneteket. Még az előző kormány idején megszüntették azonban az gyermek- és ifjúságvédelmi felelős munkakör kötelező alkalmazását, azt az iskolaigazgatókra terhelték rá.

Először úgy tűnt, hogy a jelenlegi kormány felkarolja az iskolai szociális munkások hálózatát, számos egyeztetés folyt a minisztérium és a civilek között. A kezdeti lelkesedésből aztán pénzhiányra hivatkozva nem lett semmi (a stadionépítési láz közepette a pénzhiányra való hivatkozás meggyőző ereje természetesen korlátozott). Az iskolai szociális munkási végzettség kimaradt a közoktatási törvényből, az ifjúságvédelmi felelős munkakörből pedig felügyelő lett, akinek a munkáját csak fogyatékos tanulókat oktató intézményben fogja finanszírozni az állam. Ezzel az ifjúságvédelem gyakorlatilag visszalépett az 1964 előtti állapothoz, ekkor vezették be ugyanis a gyermekvédelmi felelős intézményét. Úgy látszik, a kormány az ifjúságvédelem, a drogmegelőzés kérdésében elsősorban rendészeti és bűnmegelőzési problémát lát. És ez hosszú távon meg fogja bosszulni magát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Taxin
2013. szeptember 14. 01:02
" felkarolja az iskolai szociális munkások hálózatát" Ja a liberálkomcsi cuciális munkások, hát az ilyen hálózatokat mi nem nagyon szeressük.
Taxin
2013. szeptember 14. 01:01
1964 előtt ha egy iskola körül kolbászoltál kivont pöccsel vagy droggal, elkaptak a fakabátok és adtak a süritett marxizmussal. Ez hülye.
kuzmics
2013. szeptember 14. 00:03
A drogprevenció a pénzlenyúlás nagyüzeme. Szívesen beneveznél, ugye?
stüszivadász
2013. szeptember 13. 21:29
A cikkíró elméleteket gyárt,iskoláknak még a környékén nem járt ,nemhogy pedagógusként helyt állt volna! S amíg szülőként/pedagógusként nem szembesül a liberalizmus gyilkos következményeivel,addig inkább ne szóljon egy szót sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!