Az ésszerű kormányzás első lépéseiről

2013. július 15. 08:23

A jó és hatékony kormányzás első lépése a szabadságot és a piaci hatékonyságot korlátozó értékek körének körülírása és elfogadtatása a társadalommal.

2013. július 15. 08:23
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Lehet természetesen korlátozni az ideák, árak és költségek stb. piacát, de a korlátozásnak okkal és mindenki számára érthetően kell megesnie – mindenkinek tudnia kell, miért áldozzuk be a hatékonyság maximumát. Mondtam, történhet ez egy értékrend nevében (pl. kriminalizáljuk a prostitúciót, a koldulást, a drogkereskedelmet, a fegyvertartást, megtiltjuk a gyerekmunkát, minimálbért vezetünk be, állami licenceket hozunk létre, megadóztatjuk a béreket, ingyenessé tesszük az oktatást, kötelező ünnepeket írunk elő, a pénzpiac szabályozását a jegybankok és a kereskedelmi bankok monetáris bratyijára bízzuk, elismerjük a különféle lobbiszervezetek, a szakszervezetek vagy kamarák különös jogait stb.), de ezzel csak csökkentjük -- néha látványosan csökkentjük -- a társadalmi hatékonyságot, és alávetjük magunkat indokolható, sőt egyenesen civilizációs minőségű elveknek, ugyanakkor az állam, a képviselői és ezek üzleti partnerei privát érdekeinek. (A konzervatív libertáriusok – mint e blog szerzője – több ilyen elvvel szorítják meg a szabadpiac érvényesülését, a radikális libertáriusok kevéssel vagy semmivel.) És történhet még a korlátozás a kollektív javak (pl. levegő, állambiztonság, jog, rend stb.) nevében, de ezek is olyan automatizmusokra épülnek, amelyeket egyszer ideje volna végre felülvizsgálni, és néhány nyilvánvaló kollektív jószág kivételével kivonni az államok hatásköréből.

A jó és hatékony kormányzás első lépése tehát a szabadságot és a piaci hatékonyságot korlátozó értékek körének körülírása és elfogadtatása a társadalommal. Ma is ez történik valamilyen formában, de ez a forma rémisztő, az eredmény a kívánatossal pont ellentétes. Ma a korlátokat teszi kiindulóponttá és természetessé az állam, és minden szabadságnövelő intézkedésért – ha lennének is ilyenek – véresen meg kellene küzdeni. A szabadság és a hatékonyság már nem csak nem állítás, de nem is kérdés a civilizációnkban – Magyarország ezen belül meg természetesen a legrosszabb példák egyike. A szabadságunk és a hatékonyságunk oda – az az értékrend viszont, amelynek nevében korlátozzuk ezeket, sehol sincs kifejtve, megvitatva meg még kevésbé. Csak a leviatánt látjuk, a napot már régóta nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. július 15. 10:29
"A jó és hatékony kormányzás első lépése tehát a szabadságot és a piaci hatékonyságot korlátozó értékek körének körülírása és elfogadtatása a társadalommal." Csakhogy a magyar társadalom úgy gondolja, hogy minden(!) korlátozandó, ami nem állami...
Tündér_Lala
2013. július 15. 10:20
Ez az írás is mutatja a nagy dilemmát. A liberálisok szerint a "haladás" záloga, a vadkapitalizmus. Mindenki annyit kaszál, amennyit csak tud, a többi dögöljön meg (maxumum segélyt juttatva nekik) . A mérsékeltebbek csak annyiban különböznek, hogy megtartanák az államot, végülis zsíros üzleteket lehet tőle nyerni. A másik megoldás, hogy az állam - miután ő felel az emberek életminőségéért a szavazópolgárok felé - korlátozza a gátlástalan nyerészkedést, ezzel a többinek is esélyt és lehetőséget nyújtva és nem utolsósorban fizetőképes keresletet teremtve. A jogok és kötelességek rendszerében nem a tömeges segélyeket tekinti megoldásnak (legfeljebb átmeneti segítségnek tekinti), hanem mindenkit munkára ösztönöz. Mindenki döntse el, hogy mi a jobb.
RAMBO
2013. július 15. 09:54
Szerintem a szabadságjogok (többek között a munkavállalói jogok) megkurtítása azért történhetett meg minden különösebb ellenállás nélkül, mert ezeket a jogokat nem kivívták az érintettek, hanem megkapták (jobbára a kommunistáktól, még a Kádári rendszerben). Amit csak úgy kap az ember, annak nincs számára értéke. A magam részéről (ellenérdekelt félként, tehát munkaadóként) csak pislogtam, hogy milyen birka módon mennek a munkások a kés alá. Egyedül a tűzoltók fogták fel, hogy mi történik körülöttük, a többiek nem. Ennek az országnak sajátossága, hogy kb. feleannyira igénylik az emberek a polgárosodást, mint a nyugati lakosság. Nem véletlenül volt nálunk utolsóként a polgári forradalom Európában, nem véletlenül szedtünk össze Mátyástól 1848-ig kb. 150 év lemaradást. Két év alatt fejlődtünk egyet. A magyar álom képlete = Kádár rendszer + Gorenje hűtő. Ebből nem lehet felépíteni egy polgári értékeket valló demokráciát, hiába minden szózat. Ha az Egyesült Államokra igaz, hogy a kontinens közepén lakó "redneck" államok lakói a legbutábbak (ez az állítás egyébként minden kontinensre megállja a helyét), miért lenne ez másként Európában? Szar, hogy mi vagyunk Európa közepe.
vizesnyolcas
2013. július 15. 09:51
A kiemelés első bekezdésével magában még egyet is értek, de a második bekezdés diagnózisa erősen téves. Magyarországon ugyanúgy nem a szabadság korlátozása ássa alá a piaci hatékonyságot, mint Görögországban vagy Cipruson. - Ráadásul a két bekezdés együtt keveri egymással a társadalmi és a piaci hatékonyságot. Az sem igaz, hogy az embereket nagyon kellene győzködni az olyan természetű szabadság korlátozásáról, amely szerint a bankokat nem lehet különadóztatni, de a bankbetéteket szabad államilag megkurtítani; no meg az olyan "szabad piac" korlátozásáról, amely szerint az ugyanolyan jelzésű árut az Unió keleti felében szabad gyengébb minőségű összetételben ugyanolyan vagy magasabb áron eladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!