Tiszta lappal

2013. június 27. 07:58

Ideje végleg elfeledni azt a jobb híján kultúrfölénynek nevezett akármit, ami már hoszszú évtizedek óta alaptalanul táplálja a szomszédos nemzetek iránt megnyilvánuló gőgöt.

2013. június 27. 07:58
Pataky István
MNO

Ha ennyire könnyen megy két szomszédos ország államfőjének fejet hajtani a második világháború alatt és után a vajdasági Csurogon kivégzett ártatlan magyar, illetve szerb áldozatok emléke előtt, akkor mire vártunk mostanáig? Mint kés a vajon, úgy ment át a belgrádi parlamenten az 1944–45-ös délvidéki vérengzések, valamint a kollektív bűnösség szellemében hozott háborús határozatok elítélése. Ha ez enynyire egyszerű, miért csak most történt meg? Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, Áder János köztársasági elnök élete egyik legjobban sikerült beszédét mondta el tegnap a szerb törvényhozók előtt. A magyar államfő bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban. És nem rengett meg a föld Magyarországon, magyarságából sem veszített senki egy dekányit sem.

Nem tudom, megbékélésnek nevezhető-e az, ami az utóbbi napokban történt a magyar–szerb viszonyban. Miért várnánk el ugyanis huszonéves fiataloktól, hogy értsék a megbékélést, amikor számukra valakinek a származása, nemzetisége érdekes színfolt csupán, semmi több? Mint ahogyan az egykori rémtettek áldozatainak gyermekeitől sem várhatunk egy csapásra megbékélést azzal a nemzettel, amely a gyilkosokat adta. Viszont a mostani kölcsönös bocsánatkérés egyszer és mindenkorra érv marad azokkal szemben, akik a múlt tragédiáira hivatkozva igyekeznek politikai tőkét kovácsolni, vagy aljas szándékkal etnikai szembenállást gerjeszteni. Ugyanakkor nagyon félreérti a helyzetet az, aki azt hiszi, Magyarország mostantól kezdve kéz a kézben lejt önfeledt táncot Szerbiával, a vajdasági magyarok pedig szerb vőlegényt álmodnak lányaiknak. Lesznek e két ország és nemzet között parázs viták ezután is, de remélhetőleg jóval kevesebben veszik majd a bátorságot, hogy a múlt sérelmeire hivatkozva próbálják erősíteni érveiket vélt vagy valós igazuk mellett. Mindkét oldalon védhetők a nemzeti érdekek a másik megbántása, lenézése nélkül. A mi térfelünkön körülnézve például ideje végleg elfeledni azt a jobb híján kultúrfölénynek nevezett akármit, ami már hoszszú évtizedek óta alaptalanul táplálja a szomszédos nemzetek iránt megnyilvánuló gőgöt. Kontinensünk történelmi szempontból szerencsésebb nyugati felétől ugyanis éppen ezt a – ma már szintén minden alap nélküli – gőgöt érezzük mi is sértőnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. június 27. 11:32
A románok, szlovákok, csehek is, mégis ...
1000bocs
2013. június 27. 10:42
Ne legyen illúziónk. A szerbek be akarnak kerülni az unióba. Ezért most lenyelték a békát. Ha egyszer benn lesznek, a farkas leveszi a báránybőrt, és megint farkas lesz bátran. Verik majd a magyar fiatalokat a szerbek megint, és a rendőrök a magyarokat (az áldozatot) vegzálják ezért, és a kormányzat félrenéz, mint mindig. A kultúrfölényről annyit: mi képesek vagyunk együtt élni azzal, amit vesztettünk. Fáj, de túléltük, emelt fejjel az igazságtalanságot. A szlovák és a szerb mai napig olyan agresszív, mintha most kellene megharcolnia azért ami az ölébe pottyant. A román nem, mert az sunyibb a konfrontálódásnál. Ezek a népek száz éve nem tudják feldolgozni azt, ami az ölükbe pottyant. Akkor ki is a beteg?
pedroamigo
2013. június 27. 10:17
Támogatandó ha felhagyunk az említett gőggel. Viszont kételkedem benne hiszen a kormány kommunikációjának alapvető eleme ez az etnicista gőg: íme magyar csoda, nem értenek minket a hanyatló surmók etc. Szóval ebben a ciklusban nem számítok rá.
medve
2013. június 27. 09:57
Engem meglep, hogy a Mandiner milyen keveset foglalkozott a kérdéssel, pedig szerintem is fontos dolog történt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!