Válasz az Együtt 2014-nek

2013. január 15. 15:18

Az Alkotmánybíróság működése valóban veszélynek lenne kitéve a Bajnai-féle alkotmányterv alapján.

2013. január 15. 15:18
Nézőpontok blog
Nézőpontok

„Mint kiderült, sem a Haza és Haladás Alapítvány, sem az Együtt 2014 Mozgalom nem rendelkezik részletes területi közigazgatási és helyi önkormányzati koncepcióval, ám ennek ellenére minden alap nélkül kiszámíthatatlansággal vádolják a 2010-ben kialakított közigazgatási intézményrendszert.

Érdemben arra a felvetésre sem reagált a volt miniszterelnök mozgalma, hogy mi indokolja a költségvetési kérdésekben megtartható népszavazás lehetőségét, főleg akkor amikor Bajnai Gordon rendszeresen a kiszámítható kormányzás igényét és jövőbeli ígéretét fogalmazza meg.

Arra az észrevételünkre sem született válasz, hogy mi garantálja a népszavazásra bocsátható alkotmánymódosítások következtében a mindenkori alkotmány legitimitását úgy, ha e népszavazások jó eséllyel a hivatalban lévő politikai elittel szembeni protestszavazássá alakulnának.

A reakció arra is rávilágított, hogy az Alkotmánybíróság működése valóban veszélynek lenne kitéve a Bajnai-féle alkotmányterv alapján. Válaszukban ugyanis pontatlanul hivatkoznak arra, hogy az előzetes alkotmánybírósági normakontroll elbírálási határideje elképzeléseik szerint 90 nap lenne. Ezzel szemben a tény az, hogy alkotmánytervük kizárólag a népszavazásra bocsátott törvények előzetes normakontrolljáról szól. Arra viszont a tervezet nem tartalmaz ilyen időbeli korlátot, ha az államfő küldené el a törvényeket az Alkotmánybíróságnak. A válasz elhallgatja továbbá, hogy az alkotmányterv alapján csökkenne a testületi létszám, ami az utólagos normakontroll-kezdeményezésre jogosultak körének egyidejű bővítésével – már csak logikai alapon is – egyértelműen veszélyeztetné a kiszámítható testületi működést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. január 16. 07:24
már a haza és haladás kormányoz?...vagy valami fordított kampány folyik?
lelánczi
2013. január 16. 00:52
Úgy tűnik, hogy komolyan kell venni Bajnaiék alkotmánytervét, ha máris ráindultak a fizetett fidesznyikok. A gránitszilárdságú tákolmány lebomlása után is kell hogy legyen egy közmegegyezésen alapuló jogrend. Különben az egész ország széthullik, mint az oldott kéve.
=nessuno=
2013. január 15. 23:51
A Fidesz sem hirdetett programot. Egy program kell: OV leváltása, a jogállam helyreállítása. A Fidesz részletmagyarázgatásba kényszeríti az ellenzéket.
bini
2013. január 15. 21:24
Na azért nem kellene összekeverni Szájer "kodifikációs" összerendezését a közel kilenc honapos társadalmi egyeztetésekkel, az egy hónapos nyílvános parlamenti vitával, és a korábbi Nemzeti Konzultációs kérdésekkel amire több, mint egymillió válasz is visszaérkezett. Ha az ellenzék hasonló társadalmi közremüködést produkál akkor visítozhat. Egyenlőre az van, hogy Gyurcsány megrendelésére Petrétei össze eszkabált egy Alkotmány tervezetet senki által nem konzultálva, majd Bajnai előadta ugyanezt háromnegyed részét átemelve, és kiegészitve saját agymenésével, ami szintén zárt ajtok mögött történtek. Mitől legitivebb ez, mint a népképviselet által a társadalmi párpeszédet megjárt parlamenti 2/3 al meghozott alaptörvény. Valaki válaszóljon már erre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!