Emelt érettségi: kell, de nem így

2013. január 03. 18:15

Szerintem nincs olyan ember – még ebben az országban sem – aki ne értene egyet azzal, hogy egy felsőoktatásba igyekvő fiataltól megkövetelhető, hogy emelt szintű érettségit tegyen.

2013. január 03. 18:15
Golovics József
Leviathán

Ezen nincs mit vitázni: kell és kész - pontosan a diák érdekében. Elég, ha csak a saját szakterületemet említem: az a közgazdász-hallgató, aki a deriválásról az egyetemen hall először - függetlenül attól, hogy a leendő diplomásoknak erre a tudásra a munka világában mennyi szüksége lesz -, az jó eséllyel már az első évben el fog vérezni. Ennek elkerüléséhez jó út az, ha a továbbtanulni szándékozók már egy minimális többlettudással fejezik be a középiskolát. Ugyanez a helyzet a »százalék-határ« emelésével is: aki a plusz pontjai révén felsőoktatási intézménybe szeretne bekerülni, attól szerintem jogosan várhatjuk, hogy ne kettesre tudja a tananyagot.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2013. január 04. 08:22
Tanulmányi ellenőr megy egy iskolába, felmérni a diákok felkészültségi szintjét. Beül egy órára, majd megkéri a tanárt, hadd tegyen fel egy kérdést a gyerekeknek: - Tudja-e valaki, ki rombolta le Jerikó falait? Néma csend, a gyerekek zavartan néznek maguk elé. Pár perc múltán Pistike jelentkezik: - Azt nem tudom megmondani, ki volt, de biztosra veheti, hogy ebben az esetben én ártatlan vagyok! Az ellenőr felháborodva fordul a tanárhoz: - Ez felháborító! Maga mit szól ehhez? A tanár mentegetőzve mondja: - Nézze, Pistike nem túl jó gyerek, de elég őszinte. Ha azt mondja, nem õ volt, akkor én hiszek neki! Az ellenőr dühösen kirohan a teremből, és megy az igazgatóhoz: - Már megbocsásson, de az Ön iskolájában a gyerekek nem tudják megmondani, ki rombolta le Jerikó falait, és ami még rosszabb, a tanár se! Az igazgató felhorkan: - Nézze, a gyerekeket nem ismerem mind személy szerint, de a tanáraimban megbízok! Ha egyikük azt mondja, hogy nincs közük hozzá, akkor én hiszek nekik! Az ellenőr kétségbeesésében felhívja az oktatási minisztert. Amikor elmondja a tapasztaltakat, a miniszter csitítani próbálja: - Nem ismerem az összes igazgatót, de ha ekkora a probléma, akkor azt gyorsan meg kell oldani! Kérjen három árajánlatot vagy írjon ki egy tendert, és hozassa rendbe azt a nyamvadt falat, ha ennyire fontos! Vagy talán inkább szólok Budainak és az majd rákeni Gyurcsányra!
nyugalmazott tanár
2013. január 03. 20:08
...de nem így... Majd maga fogja megaszondani, hogyan. Nagyon uncsi.
MolnarErik
2013. január 03. 20:07
Az egész % emelés csak azért van, h minél kevesebben érjék el a 240 pontot, ez nyilvánvaló. A felvételivel + az (volt) a baj, h nem egységes, ezzel pedig trükközni tudnak az egyetemek. Az egységes felvételi meg már régen is gyak egyenértékű volt az emelt szintű érettségével (csak nem emelt színtű érettséginek hívták).
szintiboj
2013. január 03. 19:58
"az a közgazdász-hallgató, aki a deriválásról az egyetemen hall először - függetlenül attól, hogy a leendő diplomásoknak erre a tudásra a munka világában mennyi szüksége lesz -, az jó eséllyel már az első évben el fog vérezni." A kedves szerző nyilván magából indul ki... Történetesen én nem tanultam deriválni a középiskolában, mégsem "véreztem el" közgazdász hallgatóként az első évben. Aki akarja, megtanulja akkor és semmi hátránya nem származik abból, hogy a középiskolában nem tanulta. Szerintem teljesen fölösleges ezt középiskolában tanítani. Ja és emelt szintű érettségim sincs, mint még egy jó pár embernek akik még a bevezetése előtt maturáltak, mégis élünk....az "emelt" szintesek pedig semmivel sem rendelkeznek több tudással nálunk az egyetemekről kikerülve, tehát ez is teljesen fölösleges. Nem plusz tudás kell, hanem ami a tananyag azt kellene normálisan megtanulni, megtanítani, amíg ez nincs meg, addig semmi értelme plusz "okosságokat" erőltetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!