93 éves magyar a világ legjobb kertésze

2012. szeptember 09. 13:27

Mihály bácsi tartósabb, mint amilyennek a magyarországi kommunizmus bizonyult.

2012. szeptember 09. 13:27
Őrfi József
Égigérő

„Mihály bácsi sokat tudó ember, aki nem tartja vissza, ha mondanivalója van. A rendszerváltás előtti Magyarországon ez nem volt igazán divat, el is akarták távolítani az egyetemről, de vele nehéz dolguk volt. Ahelyett, hogy meghúzta volna magát, még ő hozta ide Magyarországra a Nemzetközi Tájépítész Szövetség Kongresszusát 84-ben, majd két évre rá ő lett a szervezet elnöke. Mikor mégis eltiltották az egyetemről, visszavonult Balatongyörökre, ahol egy bányaudvarból mesebeli kertet épített magának. Mihály bácsi tartósabb, mint amilyennek a magyarországi kommunizmus bizonyult, a rendszer bukása után ugyanis ő lett az egyetem rektora, és önálló karként megszervezte a tájépítészet oktatását. Számtalan tanulmány és könyv szerzője, Tessedik- és Széchenyi-díjas, megkapta az Eötvös József koszorút, van neki Hild- és Ormos-érme, meg egy Középkeresztje. 74 évesen, két doktori cím birtokában védte meg az agrártudományokból írott nagydoktori disszertációját.

Itthon kevesen tudják, hogy Mihály bácsi saját táj-fogalmat vezetett be, mi szerint a táj a természet és az emberi társadalom kölcsönhatásainak egysége, más néven »emberiesített természet«. Erről magvasabb gondolatok híján 1968 óta vitatkoznak világszerte a földrajztudomány képviselői. Az IFLA (International Federation of Landscape Architects) idei, szeptemberi Világkongresszusán Ázsia és a Csendes Óceáni térség, Amerika, Európa, Afrika és a Közel Kelet jelöltjei közül Dr. Mőcsényi Mihály kapta meg a legrangosabb, Sir Geoffrey Jellicoe-díjat, a világ legnagyobb tájépítész kitüntetését.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerecsen
2012. szeptember 09. 17:10
dr. Mőcsényi Mihálynak még egészséges éveket, a mandi szerkesztőinek meg grat.! Ez a hír, a többi meg...
ottapont
2012. szeptember 09. 15:46
Isten éltesse!Remélem sok olyan tanítványa van akik ezt a szellemiséget képviselik és adják tovább.
slomovicz
2012. szeptember 09. 14:24
Isten éltesse Mihály bácsit, még sokáig, erőben egészségben!
Soma
2012. szeptember 09. 14:16
Szerencsére vannak még Mihály bácsik! Ez is azt bizonyítja, hogy akár paradicsomot is tudnánk varázsolni az ugarrá silányított hazánkból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!