A francia, aki 'héttörpét' rajzolt az Orbán-rezsimből

2012. január 03. 15:55

Orbán Viktort nem lehet egy az egyben az idegengyűlölő szélsőjobboldali Nemzeti Fronthoz (Front National, FN) és azt uraló családhoz hasonlítani.

2012. január 03. 15:55
Dési András
NOL

„A gúnyrajz valóban túlzó, Orbán Viktort nem lehet egy az egyben az idegengyűlölő szélsőjobboldali Nemzeti Fronthoz (Front National, FN) és azt uraló családhoz hasonlítani. A Nemzeti Front alapítójával, Jean-Marie Le Pennel és az örökébe lépő lányával, a tavasszal esedékes államfő-választáson »nagy« meglepetésre« készülő Marine Le Pennel az erősen nacionalista és Európa-ellenes hangvétel lehet az összekötő elem, de ez a hasonlat sem állja meg teljesen a helyét.

Az viszont, hogy Orbán Viktorról és rendszeréről ilyen karikatúra jelenik meg a véleményformáló Le Monde első oldalán, az elgondolkodtató. Plantu a francia belpolitika mellett elsősorban világpolitikai eseményeket szokott rajzban kommentálni. Ami most Magyarországon történik, úgy látszik, pestiesen szólva nála is »kiverte a biztosítékot«.

Bármennyire is eltúlzott az általa megrajzolt kép, az üzenet egyértelmű: az Orbán-rendszert a tekintélyuralmi, szinte a vezérkultuszra épülő rezsimnek tekintik, amelyben nem véletlenül iktatják ki a »köztársaság« szót. Tetszik, nem tetszik a jelenlegi magyar kormányzati kurzusról ez a kép alakult ki. S ha hozzávesszük, hogy Plantu szerint »egy jó rajz többet mond, mint egy nagy cikk«, akkor még súlyosabb a helyzet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citizen queen
2012. január 03. 20:27
"Tetszik, nem tetszik a jelenlegi magyar kormányzati kurzusról ez a kép alakult ki." A hazai ballib hivatásos gyűlölködők szívós munkája is benne van vastagon ennek a képnek a kialakításában, koma.
Google
2012. január 03. 19:40
Játsszák itt a naivat a népszabóságiak, bár éppen ők azok, akik ezeket az "adatokat" szolgáltatják rólunk. Plantu nem él itt, ezért valakik rég súghatnak a fülébe, hogy ilyen hülyeségre vetemedett. Szégyellje magát, hogy beleavatkozik egy másik ország államügyeibe, de még inkább a Le Monde tulajdonosai!Kik is ők, lássuk csak! Most arra kérik a lap a magyarokat, írják meg a tapasztalataikat - már látom, hogy tele lesz az újság a ballibák panaszaival. És ebből fognak konklúziókat levonni.
Réka
2012. január 03. 18:42
Nagy kár volt a vörös náci fasisztáknak megengedni, hogy vonulgassonak. Az ilyeneket irtani kellene, nem masirozásukat engedni. Hitler tanulhatott volna tőlük, mert ezek sokkal több embernek ártottak, mint a németek.
Agricola
2012. január 03. 18:42
„A mai Le Monde számában megjelent grafika Orbán Viktort náci stílusú egyenruhában ábrázolja. „ Mutatja, hogy az alantas, alaptalanul lejárató rosszindulatú propaganda nem ismer határokat. Napjaink balliberális propagandistái csaknem 70 évvel a fasizmus leverése után, mindenütt fasisztákat, újnyilasokat, nácikat stb. látnak és láttatnak. Motivációik semmivel sem tisztábbak, semmivel sem különbek, mint a salemi boszorkánypereket kiváltó hisztérikus lánycsapaté, akik élvezték, hogy elképesztő állításaikat, vádjaikat, látomásaikat a bíró komolyan veszi és felhasználták arra, hogy megfélemlítsék, terrorizálják, kiiktassák a közösségből a nekik nem tetsző egyedeket. Szépen hangzó szöveg: „A hir szent, a vélemény szabad!” A valóságban azonban nem minden ilyen egyszerű. Az emberi cselekvés az emberi agyból indul ki. A gaztettekre felbujtó propagandisták is jól tudják ezt. Már réges-rég felismerték: „Minél többet emlegetünk egy valótlanságot, annál inkább hihetővé válik.” Álhírek, rémhírek, hazugságok, rágalmak terjesztésével képesek a tömegek tudatát kényük kedvük szerint befolyásolni. Képesek megmunkálni a lelkeket. Az álhírek, rémhírek, hazugságok, rágalmak a valóságban szintén szentnek számítanak és gyakorlatban nem szankcionálhatók. 2002-ben a nyugati sajtó például szétében-hosszában irkált 2002-ben Szaddam atombombájáról és biológiai fegyvereiről. A lehengerlő sajtókampány annyira megmunkálta a lelkeket, hogy mindenki szükségszerűnek tartotta, hogy végül ezekre a veszélyekre hivatkozva a szövetségesek megrohanják Irakot és sikeresen megdöntsék Szaddam rendszerét, 1 millió iraki áldozat halála árán. A megszállt Irakban vizsgálódó vizsgáló bizottság később megállapította, hogy az atombombára és veszélyes biológiai fegyverekre alapozott állítások teljesen alaptalanok voltak, így a „casus belli” is tömegesen terjesztett hazugságon alapult. A hazugságok tömeges terjesztői viszont boldogan élnek, míg meg nem halnak. Arcizmuk sem rándul, a hajuk szála sem görbül. Az egymillió iraki viszont már meghalt, mikor az állítólagos "veszélyt" elhárították.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!