Január elsején vége mindennek?

2011. december 01. 14:38

Józan ésszel felfoghatatlan, hogy 230-250 órákat gályáznak emberek 80-85 ezer forintért.

2011. december 01. 14:38
Lippai Roland
MNO

„A helyzet súlyosságát tekintve pitiáner dolog lenne azon vitatkozni, hogy hányan is húztak el innen; plusz-mínusz száz fő eltérés esetén is az a lényeg, hogy a rendszer dolgozói sem szakmailag, sem anyagilag nem érzik biztosnak a jövőt. S nem csak ők. Lázár frakcióvezető is elismerte: a kormányzat számára az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a húszas-harmincas generáció itthon tartása. De maradjunk a gyógyítás területén: józan ésszel felfoghatatlan, hogy 230-250 órákat gályáznak emberek 80-85 ezer forintért. Ebben az esetben a kimerültség, a reménytelenség, a perspektíva hiánya megfűszerezve a korgó gyomorral emberéletekbe kerülhet. Mindez méltatlan. Kimondhatatlan a feszültség a felelősség és a bérezés szintje között, amit évi negyvenmilliárd forintból rendezni lehetne.

A kormányzat – s benne Szócska Miklós államtitkár – igen nehéz helyzetben vannak, s gyakorlatilag már az egész rendszert átnézték annak érdekében, honnan lehetne még lecsippenteni egy-két milliárdot tűzoltásra. Papp Magor rezindeselnök nettó kétszázezer forintban jelölte meg azt az összeget, amivel talán itthon lehetne tartani a fiatal doktorokat.

A mindig pofázó és elégedetlenkedő rezidenseket emlegetők gondoljanak bele: dolgoznának-e heti 60 órát 21 ezer forintért? A válasz után lehet szövegelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2011. december 04. 11:48
"A mindig pofázó és elégedetlenkedő rezidenseket emlegetők gondoljanak bele: dolgoznának-e heti 60 órát 21 ezer forintért? A válasz után lehet szövegelni.”" --------------- Gondoljon csak bele, mit enne , mint megmondóember, ha a pék nem kelne fel és minimál bérért nem sütne kenyeret a kis pocakjába. Ha még mindig nem " teccik" rájönni, hogy a rezidens semmivel sem különb, mint a pék, vagy a Tesco pénztáros, akkor jobb, ha csendben marad. Itt -aki nem a szájkaratéből és a lopásból él- , az nagyon szegény. Sőt! Minél többet dolgozik, annál szegényebb lesz. No, ezzel kéne foglalkozni, meg azzal, hogy akik ezt így rendezték, mit érdemelnek, ha kihúzzák őket sorsjegyen. Amúgy meg lassan vége lesz a kommunikáció mindenhatóságának. Akkor viszont az fog megélni, aki meg tud fejni egy arra kóborló tehenet!
tamas222
2011. december 04. 11:40
probalj meg itthon 50-ert berelni lakast.kirohognek.ja es elj meg a maradek 50-bol.
tamas222
2011. december 04. 11:38
Ausztriaban egy segedmunkas a fizetese felebol berel lakast ennyit.
trombit
2011. december 01. 19:26
"Mit szólna a vizitdíjhoz, mint valami részmegoldás?" Ezt elkúrták, alaposan, anno. Az értelmetlen receptdíjas tv-vitával kezdék, aztán folytatódott a népszavazási baromsággal, amivel kormánybuktát akartak elérni, de nem jött össze. Emiatt a vizitdíj sem maradhatott, holott aprópénzért mindenki lelkiismeretfurdalás nélkül gyógyulhatott és gyógyíthatott volna. Nem kellett, holott a kómába süllyedt eü. lélegeztetésének és megmentésének eszköze lett volna. A másik variáció lett volna, az éves nyugdíjemelés 1%-át öt-hat éven keresztül átirányítani az eü.-be, amit vásárlóerőben szinte észre sem vettek volna a nyugdíjasok. A másik 1-1%-ot pedig az állam hozzárendelte volna a saját alapjából az eü. fenntartásához. Az 1%-ot minden évben 1%-kal növelve, már 5-6 százaléknál tartanának, az állami önrésszel együtt ez az összeg a duplája lenne. Ezzel az intézkedéssel évtizedekre - megnyugatatóan - megoldódott volna az egyészségügyi ellátás. De nem oldódott meg, mert valakiknek - orvosoknak, betegeknek, politikusoknak - sem a viztidíj, sem a nyugdíjas hozzájárulás apránkénti bevezetése nem tetszett. A páciensek a 300 forintok helyett fizetnek inkább súlyos tíz-százezreket - ha van. Ha nincs, akkor hitelre gyógyulnak? Vagy nem gyógyulnak, csak meghalnak? Önös politikai (és párt)érdekből sikerült alaposan túljárni a választók - a népszavazók - eszén. A Magyar Orvosi Kamara ügyeletes zsenijével az élen, aki azóta is az alacsony orvosi bérek miatt sírdogál. Maguknak köszönhetik, az orvosok és a betegek érdekei ellen politizáló vezérkaruknak, akik még mindig a helyükön vannak. Amíg ott lesznek, addig egészségügyi béremelés nem várható, Éger és brancsa hitelvesztése okán. Ki veszi komolyan egy olyan érdekvédelmi szervezet vezetőjét, aki a beteg- és orvosellenes népszavazáson a józan ész ellen, egy párt politikai érdeke mellett buzdított? Se az akkori ellenzéki párt - a mai kormánypárt -, se az orvosok, akiket a kamarának kifelé képviselnie kellene. Akkor kinek és mire kell az orvosi kamara? Pénzszivattyú van az országban nélkülük is elég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!