Timosenko bűne

2011. október 12. 09:57

Bőven lenne miért elítélni Timosenkót, a probléma csupán az, hogy az exkormányfő jelenleg nem ezért ül börtönben.

2011. október 12. 09:57
Stier Gábor
Stier Gábor
MNO

„Ez az ügy tehát korántsem csupán Julija Timosenkóról szól, kiindulópontként azonban nem árt tisztázni, hogy valóban bűnös-e a volt kormányfő. Ha az elmúlt jó húsz évre visszatekintünk, akkor rövid idő alatt arra juthatunk, hogy a nem mindennapi politikai karizmával megáldott szőke szépség egy jogállamban már régen rács mögött lenne. Üzleti vénája már korán megmutatkozott, hiszen közgazdászként a peresztrojka zavarosában halászva előbb a Komszomol égisze alatt, majd önállóan a rakétagyári munkáról férjével videokazetták kölcsönzésére váltott. Aztán olajat kezdtek árulni a környék mezőgazdasági üzemeinek, ami összehozta a régió mezőgazdaságáért akkor éppen felelős Pavlo Lazarenkóval. Ez az üzlet mindkét családot milliárdossá tette, s együtt repítette őket a nagypolitikába, ahol Lazarenko miniszterelnöksége alatt Timosenko a gázkereskedelemben gazdagodott tovább. A »Gázlady« politikai keresztapja és üzlettársa már 2006 óta büntetését tölti az Egyesült Államokban, ahol kilencévi börtönt kapott pénzmosásért.

Bőven lenne miért elítélni Timosenkót is, a probléma csupán az, hogy az exkormányfő jelenleg nem ezért ül börtönben, ráadásul rajta kívül még nagyon sokan lehetnének hasonló megfontolásból rács mögött. Timosenko azonban nem az elit egyik hétköznapi tagja, hanem az ellenzék potenciális vezére, aki másfél éve alig három százalékkal maradt alul az elnökválasztásokon Janukoviccsal szemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lincoln ábrahám
2011. október 12. 15:09
Tyimosenkónál azt kell elítélni, hogy az ellenlábas hatalom húzza rá a vizes lepedőt. A dolog azért antidemokratikus, és azért jelzi az államrendszer betegségét mert pl. az ügyész meg a bíró nem Timosenko hivatali ideje alatt volt ilyen bátor. És ha az itthoni párhuzamokat nézzük: ezért ízléstelen a gyurcsány egyébként valószínűleg jogos vegzálása, és azért lesz a kinyírása mártírízű, mert MOST teszi az a hatóság, aminek AKKOR kellett volna fellépnie. Olyan bíróság, ügyészség, rendőrség kell, amely minden bűnözőt elfog, megbüntet, - s akkor a mostani politikusok is behúznák a kéziféket - aminek sajna semmi nyoma.
várúr
2011. október 12. 13:44
Juliska néni éppúgy az ukrán Komszomol üdvöskéjeként kezdett gazdagodni, mint a kisz-apparatcsik Furcsány. Semmiből milliárdok, majd a politikai hatalom lenyúlása, mártírkodás... Érdekes, hogy Furcsány miatt (egyelőre) nem visong az EU.
Soma
2011. október 12. 11:22
Talán arra is gondolni kellene, hogy Ukrajna EU csatlakozása most nem kedvezne egyeseknek. Amúgy meg röhej, hogy egy újkori milliárdos mellett tüntetnek a szerencsétlen "muzsikok". Ebből még párhuzamot is lehetne vonni. Timosenko feltehetően beleszaladt valamibe, amit nem hoznak nyilvánosságra.
tarackos
2011. október 12. 11:21
"Bőven lenne miért elítélni Timosenkót is..." Na ja, csak így odalökjük. Nem ám pl. bőven lenne itt gyanús úgy, vagy nem zörög a haraszt etc. Mindjárt az ítélet, hiszen nyilvánvaló, ez kérem jóerkölcsös következtetés. Csak nemtom minek keveri bele a jogállamot ha köze nincs hozzá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!