Megkülönböztetni a hamis és a valódi értékeket

2011. augusztus 15. 09:11

Biztató, hogy a magyar vállalkozói kedvvel nincsen baj.

2011. augusztus 15. 09:11
Fodor István
Figyelő

„Gondoljunk csak bele, hogy mint az elmúlt években, úgy a következőkben is a hazai gazdaság fejlődésének egyedüli forrása uniós eredetű. A pályázatokkal megszerezhető támogatáshoz az önrészt egy nemzetközi pénzügyi háttérrel is rendelkező cég sokkal könnyebben állja, mint az általában forráshiányos magyar kkv-k. Hol itt az esélyegyenlőség? Ennek korrekciója még nem is patrióta gazdaságpolitika kérdése, hanem a józan ész diktátuma.

Az eddigi írások eltérő hangsúllyal, de egységesen állítják, hogy többnyire nem a forráshiány a kkv-k legnagyobb gondja, hanem a nem megfelelő szakmai felkészültségük. Az is igaz, hogy ebben a szegmensben sem a cégméret, hanem a teljesítmény a döntő (Hamis dilemmák – valós különbözőségek – Figyelő, 2011/28. szám), de figyelembe kell venni, hogy hátrányos versenyhelyzetben központi segítség nélkül sok potenciálisan működőképes cég, azaz jelentős mennyiségű hazai gazdasági erőtömeg kerülhet süllyesztőbe.

Természetesen csak kezdeti segítségről lehet szó. Biztató elem, hogy a magyar vállalkozói kedvvel nincsen baj. Már sok évvel ezelőtt hazai és nemzetközi konferenciákon is büszkélkedtem azzal a felméréssel, amely szerint Németországban a megkérdezettek csupán 8 százaléka preferálta a saját vállalkozást, a többiek az alkalmazotti viszonyt részesítették előnyben, ugyanakkor a magyarok 23 százaléka választotta volna a vállalkozást, természetesen tiszta, nem korrupt környezetben. Ezt az ambíciót még most is a magyar gazdaság komoly, sajátos előnyének tartom, az iparpolitikában érdemes erre is támaszkodni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pascal
2011. augusztus 15. 22:30
"Biztató, hogy a magyar vállalkozói kedvvel nincsen baj." Nem is a kedvel,hanem a környezettel (adó, korrupció, fizetési fegyelem nullához közelítő hajlandósága stb) van baj. Meg azzal, hogy a belső piac fizetőképessége a béka feneke alatt van. Az exportra termelést meg a nyelvtudás hiánya, a kapcsolat rendszer hiánya, a nem megfelelő minőség akadályozza. Az én cégem is csak külföldi megrendelésre dolgozik, miután a hazai próbálkozások igen rövid idő alatt elvették a kedvem a hazai üzleti partnerektől. És így az adómat is tizedére tudtam redukálni(törvényesen).
drieno
2011. augusztus 15. 09:55
pár évtized alatt sikerült elérni, hogy a szakmai hozzáértés huszadrangú kérdés legyen, a potenciális vásárlók, a multik a beépült családtagok családjainak vállakozásait foglalkoztatják, esetleg keresztbe, hogy mégse legyen feltűnő (pl x fogallkoztatja y családját a t-ben, y pedig x-ét a madaras t-ben) aztán, amikor már nagyon ciki, hogy a feladatok mégsincsenek megoldva, akkor nevet változtatnak, vagy összeáll ugynaz a csapat még egyszer, míg valaki pár hónap alatt rendet rak helyettük, aztán kezdődik az egész elölről
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!