A turul szárnya betakar

2010. augusztus 03. 11:35

Magyarországnak új szimbólum, új isteni őrző kell. Például egy többszörös életnagyságú turul, egy gyönyörűséges, időtlen kerecsensólyom.

2010. augusztus 03. 11:35

„Szóval kaptunk a szovjetektől egy emlékművet, ami nem a haza szabadságát jelképezte azzal a bizonyos pálmaággal, hanem azért került a Gellért-hegy legmagasabb pontjára  a szoborcsoport, hogy Magyarország egyetlen lakója se felejtse el, hogy íme, ez az orosz megszállás emlékműve. Eredeti helye a Horváth-kertben lett volna, de a szovjetek erőszakoskodták ki a Gellért-hegyet. A szoborcsoportot nem a szabadságunk örömére, hanem megszállásunk állandó emlékeztetőjének építették. A pálmaágas nőalak előtt egy hatméteres bronz géppisztolyos (!) szovjet katona állt, baloldalon fáklyával, jobboldalon egy sárkányölő bronz alakjával. Hátul is helyet foglalt egy három méter magas katona kőből, akit '56-ban leromboltak, eltüntettek onnan, majd később visszafaragtak.(...)

Mellesleg volna egy ötletem. Ez a Szabadság-szobor semmiféle pozitív emléket nem hordoz, nem táplál, sőt szánalmas példa a méretes hazudozásra, ami, úgy látszik, lassan nemzeti jellemzője lesz a magyaroknak. Ideje lenne, hogy a pálmafás öreg hölgy nyugdíjba menjen. Sokat látott, sokat tudó öreg dáma, menjen, találkozzon a géppisztolyos katonával meg a többi kísérőjével, akiknek annyira hálásak voltunk és oly sokáig. Magyarországnak új szimbólum, új isteni őrző kell. Például egy többszörös életnagyságú turul, egy gyönyörűséges, időtlen kerecsensólyom, amint áldó szárnyaival betakarja ezt a sokszor megtépett, szenvedett és huzatos kicsiny országot a boldogabb jövő reményében. És mielőtt kitörnek a könnyek: igenis ránk fér már egy békés, boldogabb jövő, húgával, a reménnyel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Topo
2010. augusztus 04. 10:29
Nincs jelentőssége. Ez a szabadságszobor és punktum. Ha valamelyi eszetlen skribler kitalálná, hogy a New Yorkban álló szabadságszobrot cseréljék ki valami elbaszott rétisasra, szerintem emigrálhatna az USA-ból. A fűszeres másnap nem szolgálná ki.
honphibu
2010. augusztus 04. 09:10
Szóval, ez azért nagyon gáz. Gondolom mások már szóvá tették (nem olvastam végig a kommenteket), hogy a pálmaágot tartó nőalakot NEM a szovjetek (vagy magyar kommunisták) emelték, hanem Horthy Miklós fiának készült emlékmű gyanánt és egy repülőgép propellert tartott eredetileg a kezében. Érdekes dolog, hogy a komcsik ezt nem elbontották csípőből, hanem átalakították, ehhez képest, most le akarja Seszták dózerolni, ahelyett, hogy az eredeti formájában szeretné helyreállíttatni. De nem is az a fontos, hanem, hogy milyen okai lehetnek Seszták csúsztatásának: 1. Vagy ennyire nincs képben a magyar történelem bizonyos fontos eseményeivel, ez esetben elég gáz, ha mérvadó újságírónak tartja bárki is. 2. Tisztában van Ő ezzel, ez esetben viszont úgy gondolja, a nép úgyis elég alulművelt, primitív tahó ahhoz, hogy ne legyenek efféle történelmi ismeretei. Ezt gondolni, mivel újságíró, még nagyobb gáz. Különben is rühellem a szobordöntögetőket, felőlem Gömbös Gyula szobra is állhatna eredeti helyén (tudom, azt nem ledöntötték, hanem felrobbantották), mert az is a magyar történelem része. De nem, mi magyarok úgy gondoljuk, hogy azzal, hogy ledöntünk szobrokat, a múltunk szégyenletes foltjait elfeledhetjük és letagadhatjuk. Ez egy ostoba és történelemhamisító gondolkodás. És Seszták most pont ezt teszi.
hupikéktörpike
2010. augusztus 04. 01:58
Hát akárki akármit mond, még mindig az ilyen turulozós topikok gyűjtik be a legtöbb kommentet (rögtön Galamus Éva néni után) Ehhez képest az ÁJEMEF lófasz Vannak, akiknél ez a turul szó mindenféle kémiai reakciókat indít be. És most nem a lelkesedőkre gondolok, hanem pl L Topo barátunkra lehetne ilyen biológiai fegyvernek használni, vagy mi
trendo
2010. augusztus 03. 21:47
A hozzászólások szellemi színvonala és eszmeisége tökéletes egységben van a Seszták Ágnes agyából kínkeservesen kipréselt cikkel.:) De ha már Ágnes asszonynak más téma nem jutott eszébe, azért én megkérdezném: Valóban a legsürgetőbb feladatunk újabb és újabb megosztó jelképekkel teliraknunk a várost? Giccsfalusy-Stréber szobra, a "monumentális sörnyitó" nekem se tetszik. Akkor se tetszene, ha az eredeti megrendelés szerint Horthy kormányzó fiának emlékműveként a repülőgép-propellert tartaná a kezében azon a helyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!