Van egy határ, amit a NOB-nak sem kellene átlépni

2024. augusztus 06. 14:13

Hámori Luca veszített a férfias algériai bokszoló ellen, mégis hősként jöhetett ki a ringből.

2024. augusztus 06. 14:13
Olympic Games Paris 2024 - Boxing
Ambrus-Jobbágyi Zsófia
Ambrus-Jobbágyi Zsófia
Magyar Nemzet

Nyitókép: Mehmet Murat Onel/Anadolu via Getty Images

„A csalfa férj megcsalja a feleségét, a gyanútlan nő azonban éppen a liezon közben nyit rá a hűtlen férfira. – Te jó ég, megcsalsz engem?! – kérdezi hüledezve a feleség. – Drágám, sosem tennék ilyet! – riposztol a férj. – De látom, hogy valaki mással hemperegsz az ágyunkban! – így a nő, majd érkezik is az adekvát kérdés: – Most akkor nekem hiszel, vagy a szemednek?

Körülbelül ilyen érzés nézni ma, 2024-ben az olimpián zajló eseményeket, már, ami a gender-témákat illeti: teljesen hihetetlennek tűnik, amit látunk, sőt, nem is akarjuk látni, így kiégett retinával kérdezi szinte egyként a világ: ez tényleg megtörténik?

Amikor a megnyitót néztem, tulajdonképpen végig ott futott a fejemben az a gondolat, hogy ez az olimpia Budapesté lett volna, ha annak idején, 2017-ben Fekete-Győr András – a mára mikroszkopikussá zsugorodott Momentum Mozgalom akkori elnöke – nem indítja el pusztán és kizárólag politikai haszonszerzés céljából a NOlimpia mozgalmat és nem fúrja meg, hogy Budapest beadja pályázatát a 2024. évi nyári olimpia megrendezésének jogáért. Ha a magyar emberek időben felismerték volna Fegyőr jelentéktelenségét, akkor most, ma, ezekben a percekben hazai pályán ünnepelhetné a világ a kiváló magyar sportolók csillogó bravúrjait.

Tény és való, nagy eséllyel nem hörögtek volna szakállas nők a megnyitón a »Szabadság, Egyenlőség, Testvériség« jelszavak néhai forradalmi jelentőségét sárba tiporva, sőt, istenkáromlást sem látott volna a világ, de még a vérhastól is megkíméltük volna a triatlonistákat. De, mi már csak ilyen elmaradott, bigott ország vagyunk.

Egy gondolat erejéig maradva a belpolitikánál, most, hogy az ellenzéknek sikerült a Momentumot kiradírozni a potenciális ellenfelek térképéről, Karácsony Gergely is kedvet kapott az olimpiarendezéshez mondván, minden feltétel adott hozzá Budapesten! Az más kérdés, hogy ezeknek a feltételeknek a teljesülése – lásd stadionok – nem szemfüles főpolgármesterünkön múltak, ő ugyanis bőszen gyűjtötte ellenük az aláírásokat. De ki emlékszik már arra, nem igaz?

Visszatérve Párizsba tehát,

a teljesen szürreális megnyitó után itt van most nekünk Imane Helif ökölvívó, aki nem kis felháborodást keltett a világ normálisabb felében. Ellenfele, az olasz Angela Carini mindössze 46 másodperc után adta fel az ellene zajló küzdelmet, állítása szerint azért, mert olyan különbség volt kettejük ütőereje között, hogy esélytelennek érezte a győzelemnek tulajdonképpen a gondolatát is.

Carini sírva távozott a ringből, állítólag az orra is eltört, és nem fogott kezet ellenfelével, amire azért igen ritkán látni példát a sport világában, főleg egy olimpián.

Imane Helif algériai származású, születésekor lányként anyakönyvezték, mivel az elsődleges nemi jellegei erre engedtek következtetni. Itt jegyzem meg, a biológiai sokszínűséget pontosan jegyzők kedvéért, hogy Helif valóban nem transznemű, a pontos meghatározás szerint interszexuális, ami egy születési rendellenesség és nagyjából az emberek egy-két százalékát érinti. Ennek köszönheti Helif – és erre is hivatkozik az utóbbi napokban a botrány kapcsán –, hogy XY kromoszómákkal is rendelkezik, ez pedig valóban nem az ő hibája, így született. Ez különbözteti őt meg a transzszexuális emberektől, ők ugyanis egyértelműen valamelyik nem jellegzetességeivel születnek meg a világra, csak nem érzik magukat önazonosnak vele és mára már a legkülönfélébb módokon alakíttatják át magukat férfivá vagy nővé, ahogy tetszik.

Ezt is ajánljuk a témában

Na de, a lényeg nem itt van. Ha az ember végigböngészi Helif közösségi oldalát, nem igazán tudja a képei alapján megítélni, hogy nő vagy férfi, talán ő maga sincsen ezzel egészen tisztában, hiszen van, hogy a férfias megjelenését erősíti – például öltönyben és rövid hajjal látható –, de van, hogy a nőit. Szintén zárójeles megjegyzés, hogy az országban, ahonnan Helif származik, vagyis Algériában törvény tiltja a nemváltoztatást, sőt, az egynemű kapcsolatokért két hónaptól két évig terjedő szabadságvesztés jár. Zárójel bezárva.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tavirozsa2
2024. augusztus 06. 20:03
Itt most nem arról van szó, hogy valami új lenne a vita a női mezőnyben indulásról. Az újkori olimpiák történetében folyamatosan akadtak vitatott esetek, illetve 1968 óta valameddig volt is a hölgyeknél szexvizsgálat! Most pedig az orvostudomány és a diagnosztika fejlődése mellett elég az útlevél... A küzdősportok, a test test elleni küzdelem során első lenne a nők védelme! Ezen nem kellene senkinek megsértődni, és kirekesztést kiáltani. A NOB felelős ezért a helyzetért, képtelen volt bizonyos nyomásnak ellenállni, sőt ...
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. augusztus 06. 19:32
Jobbágyi már ott becsicskul, hogy csak annyit mer leírni, hogy "férfias", de azt nem, hogy férfi. És nem xy kromoszómája "is" van, hanem az van, igazából genetikailag férfi.
2024. augusztus 06. 19:08 Szerkesztve
A NOB-nak ezek után le kell mondania. Minden egyes tagjának az utolsó tisztviselőig. A következő olimpiát ők nem szervezhetik. Vagy, amíg még van idejük, ezt a férfit kromoszómavizsgálattal kizárják és megsemmisítik az eredményeit.
robag7
2024. augusztus 06. 18:14
Jó írás kivéve ezen részt: "Helif valóban nem transznemű, a pontos meghatározás szerint interszexuális, ami egy születési rendellenesség és nagyjából az emberek egy-két százalékát érinti." Nem érinti egy-két százalékát. Hanem maximum 0.5% vagy kevesebb ez a szám....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!