Gátlástalan, türelmetlen és vagány Benedek Tibor üstökösként feltűnt tanítványa – Mandiner-interjú Vigvári Vincével

2024. február 03. 06:28

Az OSC 20 éves felnőtt világbajnok vízilabdázója gyerekkori példaképeivel játszik egy csapatban, mégis a testvérére tekint mérceként. Beszélgetés izgulásról, sztárságról, intelmekről és célokról.

2024. február 03. 06:28
VIGVÁRI Vince
P. Fülöp Gábor

Vigvári Vince és bátyja, Vendel 2022-ben együtt lettek felnőtt világbajnokok. Schmitt Pál unokái közül most „csak” Vince került be a vb-csapatba, ugyanakkor mindkettejük közös álma teljesülhet a nyáron Párizsban, az olimpián. A még mindig csupán 20 éves Vincét egykor a legendás Benedek Tibor dobta be a mély vízbe, s ma már ott tart, hogy a világsztárok alkotta magyar csapatban is komolyan kell számolni vele a szövetségi kapitánynak, a társaknak és az ellenfeleknek.

Számított rá, hogy ilyen gyorsan sikerül a nagy áttörés?
Nem akarom, hogy nagyképűségnek hasson, hogy azt mondom, igen. Inkább azt, hogy reménykedtem benne. Tudtam, milyen sok munka van bennem, és egész utánpótlás koromban azt vizionáltam, hogy nagyjából ebben az életkorban szeretnék elérni ide a felnőttválogatottba. 
Voltak azért buktatók is, kapott nagy pofonokat is. Emlékszem, amikor sorsdöntő Bajnokok-Ligája csoportmérkőzésen a Nyéki Imre Uszodában kikaptak a német Hannovertől, és magába roskadva ült a medence szélén…
Kellett ez a már több mint két és fél év az OSC-Újbuda színeiben, amelyben a legmagasabb szinten játszhattam. A BL-ben is megmutathattam magam, sokat lehettem a vízben, remek csapattársakkal és Varga Dániel vezetőedzővel tudtam, tudok együtt dolgozni. Mindez egy kicsit akcelerálta azt az időtartamot, hogy immár a második világbajnokságomon szerepelhessek. 
Mennyire támpont a testvére, a két évvel idősebb Vendel, akivel 2022-ben együtt lett felnőtt vb-aranyérmes?
Abszolút, sőt! A szüleimmel együtt a két testvérem a támpont, de 

nyilvánvalóan ő olyan szempontból különleges, hogy ő is vízilabdázik. együtt nőttünk fel, iszonyatosan nagy plusz, hogy vagyunk egymásnak. 

Mindenben támogatjuk egymást, és ezt próbáljuk továbbvinni.
Ezúttal azonban – bár a januári Európa-bajnokságon közösen játszottak – Vendel nem került be a szűkített, utazó keretbe. Hogyan fogadták a döntést?
Erre nem szeretnék válaszolni, ez egy családon belüli dolog. Inkább megtartanám magamnak.

Ezt is ajánljuk a témában

VIGVÁRI Vince; VIGVÁRI Vendel
Fukuoka, 2023. július 29. Vigvári Vendel (b) és Vigvári Vince, az aranyérmes magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország - Görögország mérkőzés eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar válogatott ötméteresek után 14-13-ra győzött a görög csapat ellen
MTI/Koszticsák Szilárd


2022-ben a budapesti világbajnokságon a lelátón ült Vendel, majd be is került az őszi Eb-csapatba, de már akkor azt hangsúlyozta: nem a 2028-as, hanem a 2024-es olimpia a cél. Tényleg ennyire eltökéltek a Vigváriak?
Természetesen! Magyar vízilabdázó számára a cél az olimpiai bajnoki cím, ez nálunk is egyértelmű annak ellenére, hogy fiatalok vagyunk. A magam nevében mondhatom? én egy eléggé olyan személyiség vagyok, hogy lehetőleg mindent szeretnék egyszerre és minél gyorsabban. A türelmetlenségem okoz néha problémát is, ám ez egy nagyon nagy hajtóerő is bennem. 
Varga Zsolt szövetségi kapitány, esetleg a rangidős Varga Dénes, netán a csapatkapitány, Jansik Szilárd vissza kell, hogy fogjon?
Annak ellenére, hogy én voltam a legfiatalabb, amikor 2022 nyarán bekerültem, Dumi (a csapat egyetlen aktív olimpiai bajnoka, Varga Dénes – a szerk.) is nagyon nyitott felém, és sokat beszélgettünk akkor és azóta is. Amikor komolyabb ellenféllel játszunk, az idősebb játékosok kapnak nagyobb figyelmet. 

Azt kell tudni kidomborítani, hogy egy ilyen fiatal mit tud hozzáadni a csapathoz: lendületet, kicsit gátlástalanságot, vagányságot a kellő pillanatokban.


A januári Eb-n viszont vezérszerepet kapott. Hogy ízlett?
Teljesen más volt a csapat felállása sok fiatallal. Számítottam rá, de nyilván a játék befolyásolja, kinek van meghatározó szerepe. Bíztam magamban, mert úgy gondoltam, elég fontos feladatom lesz. Ott volt, hogy úgy terelgetni kellett, hogy jó, de talán kicsit sok vagy éppen vállaljak még többet. 
Kívülről nem csak magabiztosnak, nyugodtnak is tűnik. Sohasem izgul?
Változó. Van olyan, hogy nagyon fontos találkozók előtt egyáltalán nem izgulok, és általam kevésbé magas polcra rakottak előtt jóval inkább. Azért az jellemző, hogy van bennem egy meccs drukk, izgatottság, mert nagyon várom. 
Kinek szeretne megfelelni?
Elsősorban saját magamnak. A felnőttválogatottban eleve kihívás bekerülni a csapatba, és ahhoz bizonyítani kell elsősorban az edzőknek. Próbálom ezt is egy olyan lazasággal felfogni, hogy ne gondoljam túl. Csinálom a saját dolgomat és igyekszem jól játszani. Nyugodtan tudok lefeküdni, ha megteszek minden tőlem telhetőt.
Felismerik az utcán, már sztárként kezelik?
Nem nevezném magam annak, de annak tudatában vagyok, mennyit tettem bele, milyen eltökéltséggel dolgozom. Hála Istennek egy egész jó szériában vagyok, és ezt szeretném tovább vinni. Anyukámnak kikerekedett a szeme, amikor azt mondtam neki, hogy lassan jöhet egy hullámvölgy. Arra is számítok, mert egyszer fenn, egyszer lent, ilyen a sport.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Novicsok-5
2024. február 03. 07:06
Vannak nála sokkal tehetségesebb ifjak a csapatban. Csak azért nyaltok, mert Schmitt Plagi közjószágának közjószága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!