Világbajnok Koch Máté férfi párbajtőrben!

2023. július 26. 20:08

Parádés napot fogott ki és a csúcsra ért a Vasas 23 éves párbajtőrözője, aki az olaszok favoritját, Davide Di Verolit hazai közönség előtt győzte le 14-10-re a milánói vívó-világbajnokságon.

2023. július 26. 20:08
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Világbajnoki aranyérmet szerzett Koch Máté a férfi párbajtőrözök egyéni versenyében! 

Elképesztő napot fogott ki Koch Máté, aki 14-10-re győzött a hazai közönség előtt vereséget szenvedő olasz Davide Di Veroli ellen a milánói vívó-világbajnokságon.

Az idén edzőt váltó és a szövetségi kapitány, Boczkó Gábor irányítása alatt készülő vívó elképesztő, igazi éteri vívást mutatott be a hatalmas közönségtámogatást élvező olasz Di Veroli ellen, de ez sem volt elég az olasznak. 

Már Máté menetelése is példaértékű volt, hiszen a döntőbejutásért sem látszott rajta semmilyen megilletődöttség.

Koch Máté korábban ugyanis 15:11-re győzte le a kazah Ruszlan Kurbanovot, így jutott a döntőbe, az megelőzően pedig Siklósi Gergelyt búcsúztatta, szintén nagyon meggyőző vívással. 

Ahogyan korábban Siklósi Gergely, az elődöntőben a kazah Ruszlan Kurbanov is dominánsan vívott Koch Máté ellen, de csodálatos fordításokra volt képes Máté, aki a döntőben is 0-3-as hátrányból fordítva zárkózott fel és vette át a  vezetést később.

Taktikus küzdelem rajzolódott ki a két vívó között. Miután Koch fordított, a második szakasz 6-6-nál zárult.

A második szünet után a magyar párbajtőröző egy kitörésnél földet szúrt, jelezte is azonnal, hogy nincs tus, amiért nagy tapsot kapottt, igazi fair megmozdulás volt ez a magyar vívótól. 

Nem kockáztatott egyik fél sem, passzivitás miatt jöttek is a sárga lapok, de aztán Koch eltalálta Di Veroli lábát, majd szisztematikusan elkezdte gyűjtögetni a pontjait. Negyven másodperccel a vége előtt már 9-6-ra vezetett, aztán múltak a másodpercek és érkeztek a találatok.

10-7 után két-három másodpercenként estek a találatok, de Koch idegei vasaltak voltak, távol tudta tartani az olaszt, sőt a végére növelte előnyét, végül 14-10-re győzött.

KOCH Máté; SIKLÓSI Gergely
Milánó, 2023. július 25. Koch Máté (b) és Siklósi Gergely a legjobb négy közé jutásért vívott asszóban a milánói vívó-világbajnokság férfi párbajtõrversenyében 2023. július 26-án. MTI/Illyés Tibor

Az M4-nek nyilatkozva azt mondta, hogy már úgy jött el otthonról is, hogy mindenképpen világbajnok szeretne lenni Milánóban. 

Próbálom mindezt most feldolgozni, és kiörülni magam holnapra, mert jön még a csapat és ott olimpiai kvótát kell szereznünk. Nagyszerű érzés most csatlakozni a magyar világbajnokok névsorához!

 

KOCH Máté
Milánó, 2023. július 26. Az aranyérmes Koch Máté a férfi párbajtõrverseny eredményhirdetésén a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 26-án. MTI/Illyés Tibor

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minona
2023. július 27. 10:50
Gratulálok ehhez a fantasztikus sikerhez!
need-info
2023. július 27. 00:57
Brutális! Olaszt Olaszországban megverni nem gyenge. Hajrá magyarok!
Kanmacska
2023. július 26. 21:56
Gratulálok!
rugbista
2023. július 26. 21:11
Segítek a balogoknak, ezt ne írják be már ide: "Na és akkor mi van? Olcsóbb lesz a babcsuzpájz?" Azért elolvasnám, ha tudnám, a román fórumokat, írnak-e effélét, ha Popovici vb-t nyer. (Vagy írtak ilyet korábban?) Nagy gratuláció, egész nap remekül vívott. Magyar párbajtőröző ma a főtáblán csak magyartól kapott ki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!