Újabb főbírót jelölhet Trump?

2019. január 11. 12:52

Gyengélkedik a legliberálisabb főbíró. Ha távozik, a Kavanaugh-cirkusznál is brutálisabb harc várható.

A Fehér Ház felvette a kapcsolatot politikai szövetségeseivel és konzervatív aktivistacsoportokkal, hogy felkészüljenek Ruth Bader Ginsburg főbíró esetleges halálára vagy távozására a Legfelsőbb Bíróságról – írja a Politico.

A 85 éves Ruth Bader Ginsburg a testület liberális szárnyához tartozik, 1993-ban Bill Clinton jelölte őt a testületbe, az amerikai baloldal valóságos ikonként tekint rá. A múlt év végén egy filmet is bemutattak róla, amelyben Felicity Jones személyesíti meg Ginsburgöt. A főbíró decemberben műtéten esett át, amely során daganatot távolítottak el a tüdejéből, orvosai szerint a betegségnek nem maradt nyoma, gyógyulása rendben halad. Ginsburg hétfő óta nem vesz részt a Legfelsőbb Bíróságon zajló meghallgatásokon, huszonöt éves főbírói munkája során először hiányzik.

A kilenctagú testületben jelenleg 5 konzervatív és 4 liberális főbíró foglal helyet. 2016-ben Donald Trump Neil Gorsuchot juttatta be a bíróságra, tavaly a visszavonuló, mérsékelt Anthony Kennedy főbíró helyére a konzervatív Brett Kavanaugh-t jelölte, a Kavanaugh-t érintő szexuális zaklatási vádak miatt nagy botrány kerekedett a megválasztási folyamatból. Egy, a Politico által megszólaltatott szakértő szerint azonban Ginsburg távozása esetén még brutálisabb viták jöhetnek az új főbírójelölt személye körül, elvégre Trump a testület talán legliberálisabb tagja helyére jelölne egy feltehetően konzervatív szemléletű személyt, ezzel pedig a liberális-konzervatív arány végleg az utóbbiak javára szilárdulna meg.

vissza a teljes nézetre