A gáz góliátjai: Európa küzdelme az energiaellátásért

2023. június 16. 10:29

Az előzetes aggodalmak ellenére a 2022/2023-as enyhe tél és a 11 százalékos keresletcsökkenés következtében Európa energiaellátása mégsem roppant össze. Mindazonáltal a gázpiac továbbra is egy tartós, legalább másfél-kétszeres áremelkedést fog tapasztalni a korábbi évekhez képest. A tavalyi 1100 milliárd eurós energia-többletkiadásnak a földgázra eső részét leginkább Norvégia, Oroszország, az Egyesült Államok és Algéria tehette zsebre. 

2023. június 16. 10:29
null
Santo Martin vezető elemző és Bácsi Attila junior elemző írása

Európa elkerülte a gázellátás teljes összeomlását, de ennek nagy ára volt

Az orosz–ukrán háború és a rá válaszul hozott EU-s szankciók kapcsán veszélybe kerülő európai energiaellátás széles körű pánikot váltott ki 2022 közepén: szakmai előrejelzések kétévnyi súlyos megszorításokat és az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági és megélhetési válságát vizionálták – nem is alaptalanul. A helyzet mégis jobban alakult a várakozásoknál, elsősorban a rendkívül enyhe tél, a földgázhasználat csökkentésére és alternatívákra való áttérésre irányuló intézkedések, valamint a gáztárolók sikeres feltöltődése révén – ahogy a Makronóm Blogon is olvasható. Ennek következtében a McKinsey elemzése szerint az európai gázfogyasztás a 2021-es adatokhoz képest rekordmértékben, 11 százalékkal, azaz 57 milliárd köbméterrel csökkent, amit főként az épületek 15 százalékos, és az ipari szektor 18 százalékos gázfogyasztás-csökkenése idézett elő, míg az elektromos energia gázfelhasználása továbbra is változatlan maradt.

A kontinens elsősorban annak köszönheti, hogy elkerülte a gazdasági tevékenység erőteljes lassulását, hogy a gázpiacot a megnövekedett cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalával, a háztartási kereslet csökkenésével, az ipar energia hatékonyságának növelésével, valamint sajnálatos módon bizonyos esetekben üzembezárásokkal volt képes kiegyensúlyozni.

A fűtési igény csökkenésének egyik sajnálatos következménye, hogy Európában az idei tél során az Economist becslése szerint több ember vesztette életét, mint a koronavírus-járvány idején, emellett pedig tízezrével szűntek meg a munkahelyek, főként az energiaigényes iparágak, mint például a műtrágya-, a vegyipar és az acélipar, jelentős termeléscsökkentése nyomán: 2022 második felében az európai alumínium- és cinktermelés teljes termelési kapacitása a háború előtti 90-95 százalékos bázisértékéről 70-80 százalékos szintre csökkent, míg a műtrágyagyártás esetén a kapacitás a háború előtti 80 százalékos szintről a harmadik negyedévben 30 százalékra esett vissza. 

A folyamatos energiaellátásnak súlyos költségei vannak: az orosz gáz aránya az EU-s importban a korábbi 40 százalékról jelenleg 10 százalék alá esett, a hiányzó földgázszükségletet pedig Amerikából, Afrikából és a Közel-Keletről származó cseppfolyósított földgáz (LNG), valamint a norvég, algériai és azerbajdzsáni vezetékes gáz próbálja kiegyenlíteni. Következésképpen Európa fosszilis energiahordozókra (kőolaj, földgáz és szén) irányuló költései az energiaárak robbanása miatt 2022-ben a korábbi évi összeg 2,6-szeresére, azaz a teljes európai GDP 4 százalékáról (700 milliárd euró) a 10 százalékára (1800 milliárd euró) nőttek.

A  rekordgázárak következtében felmerült többletköltségeket főként Norvégia (25 százalék), Oroszország (25 százalék), az Egyesült Államok (12 százalék) és Algéria (12 százalék) szedte be.

Mindenesetre az a számokból is látszik, hogy az USA-nak kimondottan kedvezett az Európában hiánycikké váló földgáz: a kontinens 2022-ben az amerikai LNG-export elsődleges célpontjává vált, a teljes export 64 százalékát adva. Ezen belül is négy országba – Franciaországba, az Egyesült Királyságba, Spanyolországba és Hollandiába – áramlott be az eddig megszokottól jóval drágább amerikai LNG 74 százaléka.

Ha ez nem lenne elég, az előrejelzések szerint tartósan fenn fog maradni egy másfél-kétszeres árkülönbözet a korábbi évekhez képest (1. ábra). Mindez azt jelenti, hogy a korábbi kétszeres energiaár különbözet az USA és Európa között ötszörösre emelkedett, és legjobb esetben is három-négyszeres különbség marad fenn tartósan, ami az európai ipar kiárazódását, versenyképességének további romlását jelenti. A gázellátási zavarok és az ezekből adódó gázárnövekedés veszélye még mindig fennáll, amit főként az LNG iránti igény és az Oroszországból származó vezetékes gáz volumene határoz meg: az ázsiai kereslet emelkedése potenciálisan 8 százalékkal (35 milliárd m³) csökkentheti az európai gázellátást, míg az orosz gáz teljes importjának megszüntetése további 6 százalékkal (25 milliárd m³) mérsékelheti azt.

Az LNG iránti ázsiai kereslettel együtt nő az ellátásbizonytalanság

Az Ázsiába tartó LNG-import – azon belül is elsősorban a Kínába irányuló – a zéró-Covid-stratégia következtében 2022-ben 20 százalékkal visszaesett, ami nagyobb mennyiségű LNG-szállítmány irányítását tette lehetővé Európába. A kínai gázimport azonban 2023 márciusában újra növekedési pályára állt, és az előző évhez képest várhatóan 10-15 százalékkal fog nőni, ami azt jelenti, hogy Európának ebben az évben már meg kell küzdenie Kínával a korlátozottan rendelkezésre álló LNG-ért.

Az LNG jelenleg Európa gázimportjának kétharmadát teszi ki, és a 2022–2023-as fűtési szezonban a gázszükséglet mintegy egyharmadát fedezte. 2022 januárja és szeptembere között az EU-ba irányuló legnagyobb LNG-exportőrök az Egyesült Államok (44 százalék), Oroszország (17 százalék) és Katar (13 százalék) voltak. 

A becslések alapján a globális LNG-kínálat 2023-ban csak mintegy 4 százalékkal (kb. 20 milliárd köbméterrel) bővül, ami nem biztosítaná a szükséges ellensúlyozást az Európába tartó orosz vezetékes gázszállítások további csökkenésével szemben.

Nem lehet tovább mérsékelni a keresletet, a kínálatot kell növelni

Jelenleg az európai TTF-gázár 31-35 euró/megawattóra körül jár: ilyen alacsonyan legutóbb 2021-ben volt, miközben 2022 augusztusában a 330 eurós értéket is túllépte. A Goldman Sachs és a Boston Consulting Group előrejelzése szerint azonban az ár az év végére visszatérhet 100 euró körüli szinte.

A gázárakban bekövetkező változások jelentős mértékben kötődnek a keresleti oldal dinamikájához, amit sok tényező befolyásolhat, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az ipari teljesítmények további mérséklése a kontinens gazdasága számára már katasztrofális következményekkel járna: a legnagyobb energiafogyasztó iparágak, mint a műtrágyagyártás, a vegyipar és az acélgyártás, már 2022-ben is számottevő kibocsátáscsökkentésre voltak kénytelenek, és a McKinsey által végzett vizsgálat szerint az ipari szektorban működő cégek 57 százaléka nem lenne képes a gázfogyasztás további csökkentésére a következő két évben, miközben a termelési szintet stabilan kell tartania. Ez arra is rávilágít, hogy

az európai ipari szektor nagy része már kihasználta az energiahatékonysági lehetőségeket, így a gázkínálat további csökkenése esetén a gyártóknak dönteniük kell: vagy megemelik az áraikat, vagy korlátozzák a termelésüket.

A megfelelő erőforrások biztosítása tehát kiemelt jelentőséggel bír, és az előrejelzések szerint, ha helyesen kezeljük (2. ábra: kedvező eset), képesek lehetünk csökkenteni a további energiapiaci zavarok kockázatát. Európa a kereslet csökkentése terén nagy árat fizetett, de sikeresnek bizonyult, azonban az ellátási oldal megerősítése és a források diverzifikációja további kihívásokat jelent a politikai döntéshozók számára.

A cikk eredetileg a Makronóm Blogon jelent meg.

Címlapfotó:123rf.com 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2023. június 16. 16:19
"Fűtési igény csokkentésének sajnálatos következménye " Pár ezer ember "halálra fagyásának" eufemisztikus megfogalmazása, mert nem tudták rendesen kifuteni az ingatlanjaikat. (Nyilván nem úgy fagytak meg, mint hegymászó a Mount Everesten, hanem mondjuk eddig 20 fokban voltak télen, ami most lement 14-15 fokra. Ehhez nem volt hozzászokva a szervezetük, így aztán jóval több betegségre lettek hajlamosak. Ennyi. "Több ember halt meg, mint a koronavirus idején. " Semmi gond elvtársak, lapozzunk. Meghaltak, meghaltak, előbb utóbb mindenkivel megtorténik ez. Hát akkor?
Zjzj
2023. június 16. 12:53
Az usa mint orszag nem erdekelt a gaz adas/vevesben ezt privat amerikai es nem amerikai ill. multinacionalis cegek bonyolitjak le. Ez egy lenyeges kulonbseg a cikkben emlitett orszagokkal ellentetben (meg egy rakas mas nem emlitett orszaghoz kepest), am elyek allamkozi szerzodesekkel adjak/veszik a gazt/olajat es a nyereseg nagy reszevel direkt a politikusok rendelkeznek (aka koltik el). Az usaban az allam mindossze ado formajaban reszesul es az mindegy, hogy hazai vagy kulfoldi forrasbol jon. Az usa Olajbol es gazbol is teljesen onellato lehetne, ha egy allamositott kitermelo/kereskedoi rendszerrel rendelkezne nem pedig egy nyitott es a vilagpiaci arakhoz igazodo szabad piac (ami ezeket a termekeket illeti) Azt, hogy mikor es mennyi olajat/gazt vasarolnsk es termelnek, a magancegek a vilagpiaci araktol fuggoen dontik el. Persze a politikusok beleszolnak abba , hogy kitol vasarolhatnak (szankciok) vagy, hogy hol termelhetnek (termeszetvedelmi torvenyek). Un. strategiai keszleteket az allam keszenletben tart, amit piaci aron felvasarol es magas arak eseten aron arul piacra dob (nem tul nagy befolyassal). Vagyis bikaszar az az elmelet, hogy az usa a gaz es olaj exportjat nyomja. Mas tema, hogy evtizedek ota hajlando haboruzni azert, hogy a vilag tartalekai ne az altala nem kivanatos kezekbe keruljon;)
stug
2023. június 16. 12:47
Amikor a kágébés még reménykedett: https://m.youtube.com/watch?v=cM-hvzHTtiA&pp=ygUacnVzc2lhbiBjb21tZXJjaWFsIHdpbnRlciA%3D
Narancsisten
2023. június 16. 11:34
Az energiaéhség gúsba köti Európát. Hosszú időn át az volt Európa előnye, hogy olcsó orosz energiahordozók és mellé a nyugati tudás. Vagyis Európa a kiszolgáltatottságra épült és most issza meg a levét. Már harminc éve vizierőműveket, napkollektor és szélfarmokat kellene építeni és sokkal több pénzt kellett volna áldozni a fúziós erőmű fejlesztésre, mert akkor most nem vinyákolnának a gázért és az olajért. Nem baj. Ez a válság, majd megneveli Európa népét. A lusta kisgyerek is a verésből tanul szorgalmat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!