A világon először zöld energiával állítottak elő újrahasznosított síküveget

2022. május 30. 17:01

A francia üveggyártó óriás, a Saint-Gobain lett az első olyan vállalat, amely szén-dioxid-mentes síküveget – az ablakokhoz, szélvédőkhöz, üvegajtókhoz és átlátszó falakhoz használt üveget – gyárt.

2022. május 30. 17:01
null
Fekete Kíra

Az üveggyártási kísérlet egy héten keresztül zajlott Aniche-i üzemében, ahol kizárólag 100 százalékban újrahasznosított üveget és 100 százalékban dekarbonizált villamos energiából és biogázból előállított zöld energiát használtak.

A vállalat összesen mintegy 2032 tonna szén-dioxid-semleges üveget gyártott a hét során, ami 101 605 ablakhoz elegendő. A gyártással mintegy 1016 tonnányi szén-dioxidtól óvták meg a környezetet.

A vállalat korábbi közleményében azt írta, hogy az elért eredmény bizonyítja elkötelezettségét, miszerint

2050-re szén-dioxid-semlegesek akarnak lenni

– adta hírül az Industry Europe hírportál.

A fenntartható innovációnak azonban van hátulütője: az eljárás drágább a szokásosnál. Valójában a gyártási költségek „több tíz százalékkal” magasabbak voltak, mondta Benoit d'Iribarne, a technológiai és ipari teljesítményért felelős alelnök.

Ahhoz, hogy az innovatív üveg használható legyen, az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátási engedélyeinek tonnánként 90 euróról körülbelül 200-300 euróra kellene emelkedniük.

A lap szerint a vállalat számára az lenne mind anyagilag, mind környezetvédelmi szempontból megfelelő, ha nem nulla, de jóval kevesebb szén-dioxidot bocsátana ki a gyártás során.

A Saint-Gobain elmondása szerint ez csak a kezdet: az új technológia utat nyithat a jövőbeli projekteknek

A vállalat egy hőszigetelő üveget is létrehozott, amely speciális fémbevonattal rendelkezik – ez szintén segít javítani az energiahatékonyságot. A Saint-Gobain, amely feldolgozóipari termékeket is gyárt, megosztotta a világ első szén-dioxid-semleges gipszkartongyárának megépítésére vonatkozó terveit is.

A tervező és gyártó vállalat arra is összpontosít, hogy termékei előállítása során több üvegdarabot – az újrahasznosított üveg bontott részét – használjon fel.

„Egy olyan telephely, mint az Aniche, átlagosan 740 tonna nyersanyagot fogyaszt a napi termelés biztosításához. Ezekből a nyersanyagokból igyekszünk minél többet üvegdarabokkal helyettesíteni” – mondta Matthieu Jourdier, a Saint-Gobain ipari igazgatója.

Ennek eredményeképpen a vállalat egy második fenntarthatósági célcsoportot tűzött ki maga elé. Mostantól a franciaországi telephelyein 50 százalékos, a világ többi gyártóhelyén pedig 40 százalékos törmelék-felhasználást kíván elérni.

Az Industry Europe szerint

a jövőben az üveg még nagyobb szerepet játszhat majd az életünkben, mivel fenntartható anyag.

Bár az üveg nem bomlik le, mégis szilánkokra bontható, melyeket aztán újra lehet hasznosítani.

Az ENSZ 2022-ben indította el az üveg nemzetközi évét, amely arra ösztönzi a vállalkozásokat és a különböző iparágakat, hogy vizsgálják meg az üvegben rejlő lehetőségeket, leginkább úgy, mint egy fenntarthatóbb világ megvalósításának eszközét.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2022. június 06. 15:16
ja van sok atomerőmű a "dekarbonizált" villanyhoz.. A dekarbonizáció és a deruszifikáció mellett a következő talán a deidiotizált EP elérésée lehetne a cél
DonCiccio
2022. június 06. 15:13
De jó ! De örülök má' !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!