Spanyolország alamizsnát ad, hogy a harmincasok repüljenek már ki a mamahotelből

2021. december 20. 14:05

Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez szerint aggasztó, hogy sok harminc év feletti spanyol fiatal még mindig a szüleivel él.

2021. december 20. 14:05
null

A miniszterelnök október elején bejelentette, hogy havi 250 euróval, nagyjából 91 000 Ft nagyságú összeggel támogatja a kormány a 18 és 35 év között fiatalokat, amelyet legfeljebb 2 évig albérletre költhetnek. A kezdeményezés egy szélesebb körű lakhatási terv része és azokra a felnőttekre vonatkozik, akik évi 23 725 eurónál kevesebbet keresnek. 

Érdekes megközelítésnek tűnik ez a baloldali miniszterelnök kormányától, hiszen egyfajta ingyenpénzt adna a fiataloknak, ami nem tekinthető fenntartható megoldásnak a problémára - hiszen az átmeneti támogatástól a fiatalok lakhatási helyzete még nem oldódik meg tartósan.

A spanyolok nehezebben repülnek ki a családi fészekből

Az Eurostat felmérése szerint

a spanyol felnőttek általában 30 éves koruk körül költöznek el otthonról, ami majdnem négy évvel több, mint az uniós átlag. 

Olaszországban és Görögországban is hasonló a helyzet és a szóban forgó három országban viszonylag magas a NEET-arány, vagyis azoknak a fiataloknak az aránya, akik nem vesznek részt semmilyen oktatásban és nem is dolgoznak. Tavaly a 20-34 év közötti spanyol felnőttek 22,3 százaléka nem volt munkaviszonyban, illetve nem vett részt oktatási programban az Eurostat adatai szerint, szemben az uniós átlag 17,6 százalékos értékével.

Spanyolország munkaerőpiacát súlyosan érintette a járvány és a fiatalok munkanélküliségi rátája jelenleg 38%, ami jóval az országos átlag felett van. Júniusban a legmagasabb volt az EU-ban.

Folyamatosan növekvő albérletárak

Ugyanakkor az ország albérletpiaca zsugorodik. A Brookings Institute áprilisi jelentése szerint 2006 és 2018 között 850 000-ről 100 000-re csökkent az új lakások száma és a lakosság többsége lakástulajdonos, nem pedig bérlő. Az alacsony kínálat a nagy kereslettel párosulva a bérleti díjak emelkedését eredményezte, különösen az olyan nagyvárosokban, mint Madrid és Barcelona, ami megnehezíti a fiatalok számára, hogy elég pénzt gyűjtsenek ahhoz, hogy elköltözzenek – írja a Quartz.

A spanyol kormány az EU koronavírus utáni helyreállítási alapjából 1 milliárd eurót szeretne szociális lakhatásra fordítani, hogy elérhetőbbé és megfizethetőbbé váljon a fiatalok számára a lakhatás. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: Unsplash)
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2021. december 22. 10:46
És akkor ismét felmerül a kérdés: miért is kellenek bevándorlók, amikor az EU-ban sok milliónyi fiatalnak most sincs munkája. Úgy, hogy egy EU-s nyelvet biztosan beszél (a sajátját) és feltételezhetően valamiféle végzettsége is van és nincsenek beilleszkedési nehézségei sem, hiszen egy európai országban nőtt fel. Persze az is igaz, hogy az olasz, görög, spanyol, stb fiatalok jó része olyan munkát képzel el magának, ahol egy íróasztal mögött ül és havi 3-5000 eurót keres. Narancsot szedni, vendéget kiszolgálni, állványon melózni egyikük sem akar - pláne nem fele annyi pénzért.
kaffogó hebrencs
2021. december 21. 12:17
A baloldaliság lényege: ha mész előre, büntetnekm, ha nem csinálsz semmit, még jutalmat is kapsz.
martinszathmari
2021. december 21. 12:17
Tehát aki szorgalmasan tanult mondjuk mérnöknek és emiatt többet keres az megint pórul jár, nem kap semmit és még több adót is fizet be. Társadalmi igazságosság. :D
Autofocus
2021. december 20. 20:58
Kíváncsi lennék, hogy a segélyezés (=értsd: lakásbérbeadó befektetők támogatása) helyett / mellett a fiatalok elhelyezkedését, foglalkoztatását vajon mivel ösztönzi a spanyol kormány?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!