A GameStop sztori: a közösségi média hatalma a részvénypiacon is megmutatkozik

2021. március 23. 19:44

Az elmúlt hetekben nagyon sokszor futhattunk bele a GameStop nevével fémjelezett cikkekbe és a figyelem nem hiába irányult az amerikai vállalatra. A Wall Streeten mindig pörög az élet, sosem lehet unatkozni és itt biztosan megtanulható, hogy a szerencse forgandó.

2021. március 23. 19:44
null

A GameStop esete erre iskolapélda lehetne, hiszen nagyon sokan lettek hirtelen dollármilliárdosok, pedig csak jókor voltak jó helyen. De mi állhat a történet hátterében? 

A massachusettsi székhelyű kiberbiztonsági vállalat, a PiiQ Media elemzéséből kiderül, hogy szervezett gazdasági vagy külföldi szereplők játszhattak szerepet a Reddit által vezérelt tőzsdei őrületben, továbbá a különböző közösségi média platformokon nagy szerepe volt az automatizált szoftvereknek a GameStop részvényeinek felértékelésében.

A GameStop részvényei a múlt hónapban szárnyaltak, sok kisbefektető lett hirtelen nagyon gazdag egy jó tippnek köszönhetően.

Az egész egy befektetés fókuszú Reddit csoportból indult ki és ezt követte az árak felhajtása. Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója ebben a hónapban elmondta a kongresszusnak, hogy semmilyen automatizált szoftver, vagy hamis tartalommal feltöltött mesterséges álfiók nem játszott „jelentős szerepet” a GameStop Reddit üzenetforgalmában.

Az elemzések mást mutatnak, avagy a közösségi média hatalma 

A PiiQ Media elemezte a különböző közösségi oldalak bejegyzéseit, mint a Twitter, Facebook, Instagram és YouTube, és kiderült, hogy a különféle botok (szoftverek, amelyek automatizált módon hajtanak végre feladatokat egy algoritmus alapján) a platformokat használták a GameStop és más „mém” részvények felértékelésére, bár nem világos, hogy milyen mértékben befolyásolták az eseményeket.  

A közösségi média kockázataira összpontosító startup, a PiiQ a január 28-án bekövetkezett őrület előtti időszaktól egészen február 18-ig vizsgálta a beszélgetések és profilok során olyan kulcsszavak mintáit, mint a „Hold the Line” és a GameStop részvényszimbóluma, a „GME”. 

Az eredmények nem hazudnak

A cég társalapítója és technológiai vezetője, Aaron Barr elmondta, hogy a GameStop-hoz kapcsolódó bejegyzésekben nagyon hasonló napi „start és stop mintákat” azonosítottak.

A tevékenység a kereskedési nap elején kezdődött, majd a kereskedési nap végén egy nagy csúcs következett, az ilyen minták pedig mindig botokra utalnak. 

Kijelentette továbbá, hogy mind a 4 közösségi média felületén megfigyelhető volt a mesterséges viselkedés, hiszen a megosztott tartalom folyamatosan változik alap esetben, napról napra, itt azonban egy hónapon keresztül ugyanaz a minta volt megfigyelhető. 

A vállalat a hitelességi-pontozási rendszerére hivatkozva úgy véli, hogy a GameStopot, a mémállományokat és a Dogecoin-t, a kriptovalutát körülölelő agresszív reklámot tízezer mesterséges fiók és bot segítségével hozták létre, továbbá arra is fény derült, hogy hamis számlák ezrei vásárolhatók meg 200 dollárért. Bár a Reddit nem került elemzésre, úgy gondolják, ott is hasonló tevékenységi minta lenne felfedezhető. 

Vizsgálják, hogy mi állhat a háttérben

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálja a GameStop körül kialakult történéseket. Nemrég 15 vállalatnál szüneteltette a tőzsdei kereskedelmet a szokatlan kereskedelmi aktivitás és a közösségi médiában tett nyilvánvaló próbálkozások miatt, amelyek mesterségesen felértékelték részvényeik árfolyamát. Ez kiegészíti azt a hat részvényt, amelyet a közelmúltban felfüggesztettek a gyanús közösségi média tevékenység miatt.

Melissa Hodgman, a SEC megbízott végrehajtási igazgatója közleményében elmondta, hogy figyelik a közösségi médiában történő részvénypromóciókhoz kapcsolódó gyanús kereskedési tevékenységet, és ha szükséges gyorsan cselekednek a kereskedelem leállítása érdekében.

Az esetből tanulva annyit biztosan kijelenthető, hogy a közösségi média könnyen befolyásolható és hatással lehet még a tőzsde világára is. Vannak, akik kis szerencsével meggazdagodhatnak, de az esetek többségében fény derül a manipulációra és ilyenkor nem marad el a büntetés sem. Az már tény, hogy a Gamestop részvények körül kialakult őrület egy időre leköti az elemzők és szakemberek figyelmét. 

A cikk szerzője: Fülöp Réka 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!