Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet

2020. október 29. 19:11

Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak, vagy a Moody's-nak?

2020. október 29. 19:11
Varga Mihály

„Kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege: A csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot. 

Akkor lássunk néhány tényt: 2010 óta a kormány 375 milliárd Ft adósságot vállalt át Budapesttől. Közben az iparűzési adó bevételei 85 Mrd-ról 164 Mrd-ra emelkedtek. 

A Fővárosi Önkormányzatnak 2020 második negyedévének végén 27,9 milliárd Ft állt rendelkezésre, állampapírban 135 milliárdja volt. 

A szolidaritási elvet – ahol a gazdagabb önkormányzatok szolidaritási hozzájárulással támogatják a szegényebbeket – korábban csak egy önkormányzat törte meg, és fizetett kevesebbet: Budapest. Ezt a kivételezettséget szünteti meg fokozatosan a kormány: A főváros idén a normál képlet szerinti összeg 85 százalékát fizeti be, csak jövőre szűnik meg a kivételezett helyzet. Ez a folyamat egyébként már Tarlós István idejében elkezdődött. 

Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody's hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének megítélését. Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak, vagy a Moody's-nak?”

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JohnDoe1984
2021. április 15. 02:33
Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy a kormány embereivel támogatóival miért nem lehet jelenkori vitákat a jelenről lefolytatni. Van egy kérdés, egy állítás és azonnal a múltba révedve kezdik sorolni a Gyurcsány, Horn, Antal kormány baklövéseit. A kérdés marad a levegőben, a tereléssel pedig olyan helyzetbe próbálják hozni a másik felet, hogy olyan embereket, intézkedéseket kelljen védeniük amiket adott esetben Ők maguk is elítéltek. Karácsony arról beszél, hogy a kormány adóztatja az önkormányzatot. Nyomnak-e több feladatot az önkormányzatokra, mint békeidőben? Volt-e már valaha olyan, hogy az önkormányzatoknak egy válságban különadót kellett volna fizetnie? Ha így is van és jogos, akkor az állam is talán elgondolkozhatna a költésein és nem kéne a Bp-Belgrád vasútvonal és Paks2 előre tervezett költéseit extra pénzekkel megdobni ilyenkor. De nem erről beszélünk, hanem 2006-ról, meg Veres János tevékenyésgéről.... A jelen most van, ezeket a vitákat nem 10 év múlva kellene lefolytatni, hanem ma.
toyoda
2021. április 15. 02:32
Uuuuh Beledöglik az ország ebbe a pártok halálharcába. Varga is egy nagy kamus, de Karácsony sem jobb. Ennek csak is az átlag ember issza meg a levét. Ezt írja Varga: - Az iparűzési adó bevételei 85 Mrd-ról 164 Mrd-re emelkedtek. Ez így szépen hangzik, csak mi van a kiadásokkal (direkt nem írok inflációt, mert előjön egy fals magyarázat? -375 milliárd Ft adósságot vállalt át Budapesttől (miből keletkezett?, mi az oka) Ez önmagában nem mond semmit. Megették, megitták vagy mi? 30 Mrd kp és 135 Mrd kötvénye van. Ez is egy pillanatkép egy mérlegadat. Önmagában nem mond semmit. Azt a látszatot viszont kelti, mintha tele lennének pénzzel. -85%-át fizeti be, megint egy féllábas adat, semmi értelme. Ellenben a másik banda (akiket most szívatnak) se különb semmivel. Itt egyedül az állampolgár szopik, mert a "hatalmasok" harcolnak. Fel és leminősítés: ha felminősít (ugyanolyan szélhámos mint a többi) akkor: barát, ha le akkor: ellenség. Ellenzéknél a leminősítés az helyes ítélet, a felminősítés az kuss! Rohadt fárasztó már ez! Kedves Varga te meg annyit mondjál meg, hogy a TE nagy ötleted volt a lakásáfa emelés? Él egy évig! Mi történt, már nem jönnek a külföldi vevők, mert ez volt az indokod az emelésre!!!!!! Szerinted aki most ebben az egy évben vett új lakást hitelre, az most mit mond, hogy a hülye ötletelgetésed miatt kb 16%-kal többért vette??????? - Szolidaritási elv: Valszeg inkább az önkormányzati választások eredménye miatt, így jön a bünti, de szépen hangzik, jól el lehet adni.
..--..
2021. április 12. 17:18
-zsoltkom- "Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak, vagy a Moody's-nak?" Nem lehet a Moody's-nak hinni, mert amikor negatívra ítéli az Orbán-kormányt, akkor Orbánék nem hisznek nekik. Tehát mard etalonnak Karácsony Gergely... neki kell hinni. A két választási lehetőségből ez maradt lehetőségnek.
AKissLaci
2021. április 12. 15:46
Akkor a miniszter kérdésére a helyes válasz úgy hangzik: "Nem választunk a helyi tébolyda és a nemzetközi pénzvilág hazudozóbajnokai között. Egyiket sem kérjük."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!