Az egészségügyi és a gazdasági válság kéz a kézben jár

2020. október 27. 14:34

Mark Zandi, a Moody’s vezető közgazdásza szerint az idei egy elvesztett év és a végére sem lesz jobb a helyzet. A járványhelyzet fokozódik és az amerikai elnökválasztás is közeledik, miközben a döntéshozók továbbra sem tudtak megegyezni a további kormányzati támogatásokról.

2020. október 27. 14:34
null
Takács Zsolt

Egyelőre nagyon bizonytalanok a jövő évi kilátások a szakértő szerint. A Moody’s BNI indexe azt mutatja be, hogy a gazdaság jelenleg milyen szinten áll a vírus előtti állapothoz képest.

A mutató most 80 százalékon tartózkodik, ami azt jelenti, hogy

a gazdaság 20 százalékkal alacsonyabb szinten működik, mint márciusban.

Az amerikai gazdasági fellendülés lassult a nyár óta: júniusban a BNI index 75 százalékot mutatott, azóta sem sikerült jelentősen visszaállni a normál kerékvágásba.

A lassuló talpraállás hátterében az áll, hogy a koronavírus fertőzöttek száma drasztikusan megnőtt a nyarat követően.

Az egészségügyi és a gazdasági válság tehát kéz a kézben jár.

A munkanélküliségi ráta is nagyjából stagnál az Egyesült Államokban.

Szakértők szerint a gazdasági válságot nem feltétlenül az üzletek bezárása okozza önmagában, mert az emberek amúgy sem mennének el számos üzletbe a járvány hatására.

A közelgő elnökválasztás is nagy hatással lehet az amerikai gazdaságra – mondta Zandi. Egy szoros eredmény tovább akadályozhatja a gazdasági fellendülést és a munkanélküli segélyről szóló tárgyalásokat, mert a Kongresszus még októberben is a kormányzati gazdaságélénkítő támogatások folytatásáról vitatkozik.

(Borítókép: MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!