Hawaiit elkerülte a koronavírus-járvány, csak a turizmus áll romokban

2020. július 29. 15:11

Március 21-én Hawaii kormányzója, David Ige bevezette, hogy a szigetre lépőknek 14 napos karanténba kell vonulniuk. Emiatt a vírussal együtt a turisták sem jutottak be az államba, ami megtépázta az állam gazdaságát.

2020. július 29. 15:11
null
Takács Zsolt

Mint szinte mindenhol a világban, Hawaii gazdaságában is üzletek és éttermek zártak be a korlátozások miatt. Jordyn Wallace, a The Guardian által megkérdezett, turizmusban foglalkoztatott munkavállaló is rövidített munkaidőben dolgozott áprilisban és májusban, mielőtt elbocsátották volna. Wallace elmondta a lapnak, hogy

sosem látta ilyen üresnek Waikikit, pedig korábban a nap minden órájában lehetett turistával találkozni.

A szigeten a korlátozások miatt a vírus terjedését lassítani tudták, de a turizmustól nagyban függő állam gazdaságát súlyosan érintette a válság.

A Hawaii Kereskedelmi Kamara elnöke szerint nap mint nap zárnak be régóta működő családi vállalkozások, olyanok is, akik már több korábbi válságot átéltek.

Az államban azt, aki megszegi a szabályokat, letartóztathatják és akár ötezer dolláros büntetést is kiszabhatnak rá.

Március óta 200 ember kapott ehhez hasonló büntetést.

Március elsején egyébként még közel 29 ezer turista érkezett, míg március 31-én ez a szám 301 volt.

A tavalyi évhez képest így 98,9 százalékkal zuhant a beérkező turisták száma.

Májusban a munkanélküliségi ráta emiatt is emelkedett 23,5 százalékra az államban, miközben az országos átlag nagyjából 10 százalék.

Ennek következtében még a munkanélküli segély folyósításában is akadozás lépett fel és akár egy teljes hónapot is várni kellett a támogatásokra.

Júniusban elkezdték az államban az újranyitást, így a munkanélküliségi ráta már 13,9 százalékra csökkent.

Azonban míg tavaly 10,5 millió turista jött a szigetekre, akik 17 milliárd dollárt költöttek, ez a pénz most hiányzik a helyi gazdaságból.

Hawaii gazdaságába közel 7 milliárd dollárt pumpált a szövetségi kormány az elmúlt négy hónapban. Az állam kormányzója elmondta, hogy

a közalkalmazottak fizetésének csökkenése is elkerülhetetlen lesz.

Carl Bonham egyetemi professzor szerint az egyetlen út a fellendüléshez Hawaii esetében az állami támogatás.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
exfahrenheit
2020. július 30. 09:17
Hawaiira a gazdagok jártak és volt annyi eszük, hogy pandémia idején nem szabad utazni, de még közfürdőbe menni se. Csak a sötétek utaznak, fürdőznek ilyenkor és verik a huppot tömegrendezvényekért, plusz táboroztatják a gyerekeiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!