Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A szerelmesek, akiket a diktatúra elszakított egymástól

2024. május 30. 07:13

Az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója Tóth Miklósnak az állambiztonság fojtogató kulisszái mögött játszódó igaz története, amelyből most rendhagyó filmes feldolgozás készült. Nagy Anikó Mária rendezőt és Lukácsy György társrendező-forgatókönyvírót kérdeztük.

2024. május 30. 07:13
null

Nyitókép: Földházi Árpád

Miklós bácsi mit szólt a kész filmhez?
Nagy Anikó Mária: A bemutató előtt többször látta, azt hiszem, alapvetően tetszik neki. Szereti, ahogyan hozzányúltunk a történethez, bár az tény, hogy eleinte nem érezte komfortosnak saját magát látni a vásznon, vagy ahogyan ő fogalmazott, szembesülni az öregségével. Mostanra megbékélt ezzel is, és ami érdekes, minden egyes újranézésnél észrevesz valami újdonságot, addig fel nem fedezett réteget.
Lukácsy György: Ha Miklós bácsi személyétől kicsit ellépünk, a mi filmünk sok más mellett az emlékezés furcsa természetéről is szól. Itt van egy idős úr egy ötvenöt évvel ezelőtti sztorival; a sok évtized alatt kialakult a saját narratívája az eseményekről. Mindezt ráadásul a Lovag és Fitos című dokumentumregényében meg is írta, rögzítve egyben azt a módot, ahogyan a múltjáról gondolkodik. Mi meg egészen más szemszögből néztünk rá minderre, váratlan szempontokat behozva. Az ilyesmit senkinek nem lenne könnyű megemészteni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!